Veszélyben a német politikusok kedvenc pénzügyi homokozója?
Bank

Veszélyben a német politikusok kedvenc pénzügyi homokozója?

Portfolio
Destabilizáló tényezőt jelentenek Németország gazdasága számára a kis takarékpénztárak, németül Sparkassék - figyelmeztet friss cikkében a Bloomberg. A szektor teljes eszközállománya nagyobb, mint a Commerzbanké, így együtt Németország második legnagyobb bankjának számítanak. Bár a kamatkörnyezet megemelkedése akár bedőlési hullámot is indíthat náluk, úgy tűnik, a német politikusok egyik oldalon sem érdekeltek Európa legódivatúbb pénztári rendszerének megreformálásában, pláne nem a felszámolásában.
Regensburg szociáldemokrata polgármesterét, Joachim Wolberget egy bírósági ítélet kihirdetéséig felfüggesztettek tisztségében a helyi Sparkassénél kipattant korrupciós ügye miatt. Igazi német sajátosság, hogy a polgármester egyúttal a takarékpénztár felügyelőbizottságának az elnöke is. Német politikusok egész sora él részben abból, hogy ő felügyeli a város és a környék bankjának tevékenységét. Most Joachim Wolberget egyebek mellett tiltott kampányfinanszírozással vádolják, amelynek része egy nagyon alacsony kamatozású 4,5 millió eurós hitel is, amelyet a takarékpénztártól vettek fel.

Németországban 385 köztulajdonban álló takarékpénztár működik, és a fenti csak egy példa a politikai és a pénzügyi vezetés szoros összefonódására.

Németország legnagyobb bankrendszerét döntően olyan emberek ellenőrzik és monitorozzák, akiknek a pénzügyi szakértelme megkérdőjelezhető

- mondta a hírügynökségnek Ralf Jany, a frankfurti egyetem professzora. Pedig a Sparkassék teljes eszközállománya 1200 milliárd euró körül van, amivel a Deutsche Bank után a második legnagyobb banknak számítanának.

A Sparkassék névleg függetlenek, és mivel nem esnek a "túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen" kategóriába, az Európai Központi Bank radarján sincsenek fent. Bár 1990 óta közel felére csökkent a Sparkassék darabszáma, még mindig nagyon széttöredezett a szektor. Sok pénztárnak mindössze egyetlen fiókja van, közülük a legnagyobb hamburgi is mindössze 130 hálózati egységgel működik. Közös ismertetőjegyük a stilizált piros "S" logó.

Veszélyben a német politikusok kedvenc pénzügyi homokozója?
Az egyik Sparkasse fiókja Frankfurtban. (Fotó: Shutterstock)
Angela Merkel német kancellár gazdasági tanácsadó tesületének egyik tagja, Isabel Schnabel, a bonni egyetem pénzügyi professzora azt mondja, a Sparkassék működésének egyik legnagyobb kockázata nem más, mint a kamatkörnyezet várható megemelkedése. Ez egyszerre okozna problémát mindegyik pénztár számára, így ha "túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen" dilemma nem is fenyeget, a "túl sokan vannak ahhoz, hogy csődbe menjenek" probléma bármikor előállhat. Annak ellenére, hogy az 1970-es évek óta nem ment csődbe Sparkasse, és a pénztárak most is az alacsony kockázatú eszközöket preferálják.

A Fitch Ratings márciusban arra figyelmeztetett, hogy miközben a Sparkassék hosszú lejáratú eszközei döntően alacsony kamatozású jelzáloghitelek, forrásoldalukon rövid lejáratú betétek dominálnak. Amennyiben bekövetkezik a kamatemelkedés, utóbbiakat nagyon gyorsan át kell tudni árazniuk a pénztáraknak, hirtelen eredmény- és akár tőkevesztést okozva számukra. Sokkal jobban érintené e pénzügyi intézményeket egy kamatemelkedés, mint a jóval diverzifikáltabb portfólióval rendelkező nagybankokat.

A DBRS hitelminősítő szerint a német lakosság közel 60%-ának van valamilyen kapcsolata a Sparkassékkal, amelyek egyébként főleg a vidéki területek lakossági banki tevékenységében rendelkeznek jelentős részesedéssel. Más országokban, pl. Fraciaországban, Olaszországban, Ausztriában vagy éppen Spanyolországban is működtek vagy működnek hasonló intézmények, a Bruegel Intézetnél azonban úgy látják, Németország az utolsó ország Európában, amely még nem reformálta meg (pl. összeolvadásokkal, befektetői tőke bevonásával) helyi takarékpénztári hálózatát.

Bár a kamatkörnyezet megemelkedése akár bedőlési hullámot is indíthat náluk, úgy tűnik, a német politikusok egyik oldalon sem érdekeltek Európa legrégimódibbnak számító pénztári rendszerének megreformálásában, pláne nem a felszámolásában. A Bloombergnek Regensburg zöldpárti alpolgármestere úgy fogalmazott:

Részei a közösségnek. Ez határozott előny a nagybankokhoz képest.

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Sberbank says has no plans to exit Hungary