Zakatol az akvizícióhenger: már megint bankot vehet az OTP
Bank

Zakatol az akvizícióhenger: már megint bankot vehet az OTP

Portfolio
Tavaly év vége után újra Szerbiában vehet bankot az OTP, tudta meg egy szerb lap.

Már megint egy szerb bank

Egy szerb lap, a Novosti több forrásból is úgy tudja, hogy az OTP veheti meg a Société Générale szerb leánybankját. Az OTP ezzel tovább növelné aktivitását déli szomszédunknál, ahol nemrég vett bankot, a Vojvodjanska tranzakció zárására decemberben került sor.

A lap információi szerint jelenleg is folyik a francia bank szerb leányának átvilágítása, az OTP pedig már készül az akvizícióra. Ha tényleg létrejön a felvásárlás, akkor az OTP Szerbia harmadik legnagyobb bankja lesz.

Az OTP nem tett le további bankvásárlásokról, erről többek között Bencsik László is beszélt az OTP legutóbbi gyorsjelentését követő sajtótájékoztatón. Mint ahogy azt az OTP vezetői már évek óta mondják, a bank elsősorban olyan országokban terjeszkedne, ahol már jelen van, ezért egyáltalán nem lenne meglepő az újabb szerb bankvásárlás.

A Novosti egyébként úgy tudja, hogy a szerb bankszektor konszolidációja felgyorsul, ugyanis több helyi bank is tulajdonost válthat a következő időszakban. A Komercijalna Banka privatizációja már elkezdődött, ebben a pénzintézetben 41,7 százalékos részesedése van az államnak, de a Jubmes Bankban lévő 20 százalékos állami részesedést is eladnák, és az Adiko Bank is vevőt keres.

Mekkora a szerb SocGen?

A szerb bank mérlegfőösszege 2018 június végén 301,6 milliárd szerb dinár volt, ami mostani árfolyamon 820 milliárd forintnak felel meg. Csak hogy perspektívába helyezzük, az OTP-csoport mérlegfőösszege június végén 14 213 milliárd forint volt, a szerb operáció mérlegfőösszege pedig (már a Vojvodjanskával együtt) 543 milliárd forintot tett ki, vagyis, ha tényleg megvenné az OTP a szerb bankot, akkor a szerb operáció mérlegfőösszege két és félszeresére, 1363 milliárd forintra nőhetne, a teljes csoport mérlegfőösszege pedig közel 6 százalékkal bővülhetne.

A szerb bank profitábilisan működik, az idei első félévben 5,34 milliárd dinár volt az adózott eredmény, vagyis mostani árfolyamon közel 14,5 milliárd forint profitot termelt a bank az év első 6 hónapjában. Tavaly 6, 2016-ban pedig 3,68 milliárd dinár volt a szerb bank profitja, mostani árfolyamon 16,3 illetve 10 milliárd forintról beszélünk.

Mennyiért vehet bankot az OTP?

A szerb bank saját tőkéje június végén 46,5 milliárd szerb dinár volt, vagyis közel 126,5 milliárd forint, tehát, ha könyv szerinti értéken veszi meg a bankot az OTP, akkor ekkora összeget kell fizetnie a szeb SocGenért, ha viszont a korábbi szerb bankvásárlásnak, a Vojvodjanska megszerzésének a P/BV szorzójával, 0,7-tel kalkulálunk, akkor 88,5 milliárd forintos vételár adódik. Az OTP egyébként az elmúlt időszakban jellemzően könyv szerinti érték alatt vett pénzintézeteket, így nem lennénk meglepődve, ha most is 1-es P/BV alatt szerezne bankot, igaz, most a Vojvdjanskánál jóval nagyobb pénzintézetről van szó, ráadásul profitábilisan működő, jól menedzselt bankról van szó, emiatt aztán akár 1-esP/BV feletti szorzón is vehet az OTP.

Zakatol az akvizícióhenger: már megint bankot vehet az OTP

Nem reagált az árfolyam

Az OTP árfolyama (mint a korábbi bankvásárlásokról szóló hírekre sem) nem reagált a bankvásárlás hírére, az árfolyam 0,1 százalék pluszban áll.

Zakatol az akvizícióhenger: már megint bankot vehet az OTP
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Május 6-án indul az új Takarékbank