Hamarosan nagy löketet kaphat a magyar M&A-piac
Bank

Hamarosan nagy löketet kaphat a magyar M&A-piac

Portfolio
Dinamikusan növekszik az M&A piac, Magyarország azonban még régiós szinten sem túl erős piac. Az alacsony kamatok viszont fűtik a fúziókat és felvásárlásokat, jelentős felpattanás jöhet most, hogy sok '90-es évek elején indult vállalkozás új tulajdonost keres - hangzott el mindez a Portfolio Business and Finance konferenciáján, ahol szó volt még a vállalatfinanszírozás kihívásairól is.
Simonyi Tamás, a KPMG igazgatója elmondta, hogy
  • az M&A piac tranzakciószámot tekintve folyamatosan nő, globális szinten 28,3%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. A legdinamikusabban Latin-Amerika pörgött, 62,3%-os növekményével.
  • 2017-ben a tranzakciók értéke viszont 35%-kal kisebb volt, mint 2016-ban. A régión belül a lengyel volt a legaktívabb tranzakciók alapján, míg érték alapján Ausztria. Magyarországon alig 1,2 milliárd eurónyi M&A volumen zajlott le tavaly, ami töredéke az osztrák 19,26 milliárdnak. Szektorális bontásban a legaktívabb terület a fogyasztói szektor, melyet az ingatlan- és a pénzügyi szektor követnek.
  • Az M&A tranzakciók 41%-át bonyolították le aukción tavaly, a tranzakciók 55%-a rendkívül kompetitív (vagyis olyan aukció, ahol legalább 2 résztvevő szerepelt) volt tavaly. A CEE-régióban ezek a számok 32% és 83%.
  • A vételár egy részét (10-15%) gyakran visszatartják, tavaly a tranzakciók 11%-a halasztott fizetéssel zajlott.
  • A régió várakozásaival kapcsolatosan Simonyi elmondta, hogy az alacsony kamatok fűtik az M&A tevékenységet, Szerbiában és Szlovéniában pedig komolyabb bankeladások várhatók. Rengetegen adják el a cégüket azok közül, akik a '90-es évek elején kezdtek el vállalkozni, ami jótékonyan hat majd a piacra.


Az előadást követő panelbeszélgetésben a vállalati finanszírozás kihívásairól volt szó.

Forrásbőség van és olcsók a hitelek, de a monetáris szigor nem marad örökké. Hogy védekeznek a hitelek az emelkedő kamatok ellen?

Fülöp Attila, a Bonafarm Bonoffice ügyvezetője elmondta, hogy fix kamatozásúra cserélték már a változó kamatozású hiteleiket. Jelenleg a cég teljes hitelportfóliója fix kamatozású. Hegedűs István, a BorsodChem pénzügyi igazgatója arról számolt be, hogy cégüknek még mindig vannak változó kamatozású hitelei, de a teljes állományt felezni tudták a korábbi, 1 milliárd forintról. Lavich Gábor, a Richter pénzügyi igazgatója arról beszélt, hogy a cégük hitel nélkül gazdálkodik, viszont befektetési állományukat érinti a kamatpolitika változása. Hozzátette viszont: a jelentős tőkeáttételt használó cégeknek jobban megéri szerinte fix kamatozású hitelt felvennie.

Hogy védekeznek a vállalatok a devizaárfolyamok váltakozása ellen?

Hegedűs elmondta, hogy termékeik nagy részét külföldön értékesítik, így bevételük jelentős részét euróban szerzik. A devizakockázatok fedezéséhez egy szisztematikus rendszert használnak. Fülöp elárulta, hogy kiforrott fedezeti politikájuk van, nem spekulálnak. Egyébként 3-6 hónapos lejáratra szoktak euróalapú fedezeti ügyleteket kötni. Lavich elmondta, hogy a hosszú pozícióik inkább rubelben és dollárban vannak. A Richter kockázatvállalási képessége egyébként nagy, nincs rákényszerülve arra, hogy kockázatos fedezeti ügyleteket bevállaljanak.

Mennyire elégedettek a bankjaikkal?

Lavich megjegyezte, hogy a magyar bankok ritkán tudnak versenyképes árakat adni forex-ügyletekkel kapcsolatosan. A szakember szerint a magyar bankoknál informatikai hibák is hátráltathatják az ügyleteket, nem tud mondani olyan bankot az elmúlt 1-2 évben, ahol ne lettek volna ilyen hibák. Hegedűs elmondta, hogy informatikai hibákat ők is tapasztalnak, jellemző probléma, hogy egy T+1 napos dollár-ügylet nem teljesül T+1 nap alatt. De egyébként jó kapcsolatokat ápolnak a bankokkal és elégedettek hosszú távú banki partnerségeikkel. Fülöp kifejezetten elégedett a banki partnereikkel.

Hamarosan nagy löketet kaphat a magyar M&A-piac
Fotó: Stiller Ákos.
uzemanyag0920
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Commerzbank