Digitális sivatag a magyar bankrendszer - az EU sereghajtói vagyunk
Bank

Digitális sivatag a magyar bankrendszer - az EU sereghajtói vagyunk

Portfolio
Rendkívül el van maradva Magyarország a banki digitalizáció tekintetében, ezért a bankjaink működési költségei magasak, a pénzügyi termékek pedig drágák. Bár lassú, javuló tendenciát tapasztalhatunk, robbanásszerű változásra nem számíthatunk a közeljövőben, hiszen a papírközpontú szabályozás és az elavult banki alaprendszerek (melyeket sok pénzintézet nem is tervez korszerűsíteni) a fejlődés útjában állnak. Az MNB Növekedési jelentéséből szemezgettünk.
A banki digitalizációról is lesz szó a Portfolio Banking Technology 2018 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!A magyar bankok lemaradtak a digitalizációban, még régiós összehasonlításban is sereghajtónak számítanak. Az MNB szerint ennek oka, hogy
  • a válság után magas volt a magyar bankok nem teljesítő hitelállománya, ami gyengítette a jövdelmezőségüket,
  • jelentős értékvesztésképzés csökkentette a bankok tőkepufferét,
  • a humánerőforrások nagyrészt a válság kezelésével voltak lekötve.

A digitalizációban történő lemaradás miatt a bankok költségei is jelentősen magasabbak, mint a régió más országainál tapasztalható: ha a külföldi leánybankok és működési költségeket és tranzakciós illetéket is számoljuk, a bankok eszközarányos működési költsége Európán belül hazánkban a legmagasabb. Míg az EU-ban a működési költségek eszközarányos mértéke 1,6% átlagosan, Magyarországon ez különadókkal korrigálva 2,4%.

Az MNB szerint egyértelmű korreláció van a digitalizáció és a működési költségek közt: minél korszerűbb egy ország bankrendszere digitális szempontból, annál alacsonyabb költségekkel működnek a pénzintézetek. Az alábbi ábrán az MNB négy digitalizációs indexből összeállított banki digitalizációs indexét hasonlították össze egyes országok bankjainak költségszintjével. Jól látszik, hogy míg Magyarországot költségszint tekintetében egyedül a még kevésbé digitalizált Románia előzi meg, két kevésbé digitalizált ország van csak, amely alacsonyabb költséggel működik: Bulgária és Görögország. Európa egyik legfejlettebb bankrendszerével rendelkező országa, Dánia egyben a legalacsonyabb költségszinttel is dolgozik.

Digitális sivatag a magyar bankrendszer - az EU sereghajtói vagyunk
Magyarország egyébként 21. a listán csak az internetes bankolást használók tekintetében, bár folyamatosan emelkedő tendencia figyelhető meg ebben a tekintetben, az EU-s átlaghoz is folyamatosan zárkózunk fel. Míg 2007-ben a magyar internetezők alig 20%-a használt netbankot, ma már ez a szám 50%, előbbi közel 25 százalékpontos lemaradást jelentett az EU-s átlaghoz, a mai lemaradásunk alig 10 százalékpont.

Digitális sivatag a magyar bankrendszer - az EU sereghajtói vagyunk
POS-terminálok tekintetében sem állunk túl jól: egymillió magyar emberre alig 15 ezer bankkártya-elfogadóhely jut. Érdekes, hogy az összesítésben közel kerülünk Ausztriához, Németországot pedig meg is előzzük.

Digitális sivatag a magyar bankrendszer - az EU sereghajtói vagyunk
A mobilfizetés elterjedésével kapcsolatosan az MNB-nek nincs európai szintű összehasonlítása, annyit viszont megemlítenek, hogy a bankok 80%-a már rendelkezik ilyen megoldással. Egy korábbi felmérés szerint viszont a lakosság alig 1%-a használ itthon mobilfizetést:Ezen kívül az online számlanyitás és online termékértékesítés is fontos szempontok, sok bank dolgozik ilyen megoldásokon is, de az elavult alaprendszerek számos tekintetben hátráltatják a pénzintézeteket. Ennek ellenére a pénzintézetek 48%-a nem gondolkozik core rendszere cseréjén és egységesítésén és csak 21% gondolkozik mindkettőn.

Digitális sivatag a magyar bankrendszer - az EU sereghajtói vagyunk
A digitalizáció a lakossági hitelezést is meggyorsíthatja, hiszen
  • olcsóbbá teheti a hiteltermékeket, alacsonyabb kamatfelárakat hozhat,
  • lerövidítheti az ügyintézést, például a munkáltatói jövedelemigazolások igénylését is ki lehet kerülni digitális ellenőrzőrendszerekkel,
  • javíthatja a folyamat transzparenciáját és a pénzügyi tudatosságot.

Az MNB értékelése szerint a fogyasztóbarát lakáshiteleknél ezek a problémák már kevésbé jelentkeznek, de még mindig van tér a javulásra:

Digitális sivatag a magyar bankrendszer - az EU sereghajtói vagyunk
A digitalizáció katalizátoraként szolgálhatnak a magyar fintechcégek is: az MNB megemlíti, hogy a kockázati tőkealapok 20-500 millió összegekkel támogatják ezeket inkubátorprogramok keretein belül és 3-6 fős szakemberi gárdát is biztosítanak mellé.

Hozzáteszik: a fintechcégeket és a digitális megoldások széleskörű elterjedését egyelőre még korlátozzák a szabályozói akadályok, például az, hogy a jelzáloghitel igénylésekor felmerülő ügyfélazonosítási folyamatoknak személyesen kell lezajlania, illetve az, hogy a hiteligénylés nagyon papírigényes folyamat.

A banki digitalizációról is lesz szó a Portfolio Banking Technology 2018 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forint készpénz