Átírja a nyugdíj-megtakarításokat az új adócsomag
Bank

Átírja a nyugdíj-megtakarításokat az új adócsomag

Portfolio
Elfogadták a nyugdíjpénztári szektort is érintő adócsomagot, az egyik legfontosabb változás, hogy jövőre a dolgozók pénztári tagságához adott munkáltatói hozzájárulások ugyanolyan mértékben adóznak majd, mint a bérek, de adójóváírást lehet utánuk igénybe venni. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének mai sajtótájékoztatóján szó volt arról, hogy az önkéntes pénztárakban lévő vagyon növekedésével az egy főre jutó vagyon már 1,2 millió forint.
Az adócsomag elfogadásával kapcsolatban Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke kifejtette, hogy jövőre az elfogadott törvény alapján a dolgozók pénztári tagságához adott munkáltatói hozzájárulások ugyanolyan mértékben adóznak majd, mint a bérek, ami kedvezőtlen irány, ugyanakkor a munkáltatói befizetések után a jövőben adójóváírást lehet igénybe venni, amivel továbbra is kedvező marad ez a juttatási forma.

Az elfogadott adócsomag pénztárakat érintő módosításai közül a fontosabbak:
  • A pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány egyaránt jövedelemként adózik, a munkáltató 21%, a munkavállaló 33,5% adót fizet utána.
  • A dolgozó adóját a munkáltató a juttatásból vonja le, a pénztártag egyéni számlájára a juttatás nettó értéke kerül.
  • A pénztártag a számára juttatott pénztári juttatás után is igénybe veheti a számára járó 20%, évente akár 150 ezer forint adókedvezményt (ahogy az egyéni befizetések után is).
  • A pénztári egészség- és nyugdíjpénztári ún. célzott szolgáltatás egyes meghatározott juttatásnak minősül és csak a munkáltató adózik utána (kivéve, ha önsegélyező szolgáltatásról van szó). A munkáltató adóterhe 40,71%, a juttatás egy elkülönült támogatási alapba/számlára kerül (nem az egyéni számlára), innen vehető igénybe a juttatni kívánt szolgáltatás.

Kravalik Gábor a társaság mai sajtótájékoztatóján az önkéntes pénztárak, valamint egészség- és önsegélyező pénztárak első három negyedévével kapcsolatban elmondta:
  • Az önkéntes nyugdíjpénztárak a harmadik negyedévben összesen 23,6 milliárd forintnyi tagdíjbevételt könyveltek el, ami az előző évi azonos időszakhoz képest 12%-os növekedés. Ezen belül a tagok által fizetett egyéni tagdíj több mint 14%-kal 13,1 milliárdra, a munkáltatói tagdíj hozzájárulás pedig 9,3%-kal 10,5 milliárd forintra nőtt.
  • Az egyéni befizetések kapcsán az ÖPOSZ úgy kalkulál, hogy a negyedik negyedévben több mint 30 milliárdot tehet ki, ezzel együtt az összesített tagdíjak megközelíthetik a 114 milliárd forintot év végére. A jogszabályi változások miatt a munkáltatói részarány várhatóan 37-38% körül marad a tagdíjbevételek belül.
  • Az önkéntes pénztárakban lévő vagyon szeptember végén 1320 milliárd forintot tett ki, ami több mint 3%-os növekedés éves összevetítésben, a taglétszám pedig nagyjából egymillió fővel stagnál. Az egy főre jutó vagyon ezzel 1,2 millió forintot tesz ki, ami a vagyonnövekedés miatt szintén 3%-os növekedést jelent.
  • Az egészség- és önsegélyező pénztárak tagdíjbevétele a harmadik negyedévben közel 12%-kal nőtt (9,7 milliárd). Ez esetben az egyéni hozzájárulások mértéke jelentősen, 13,5%-kal nőtt, míg a munkáltatói hozzájárulás stagnált. Ez utóbbi a kedvezőtlen jogszabályi környezetnek köszönhető, érdekes ugyanakkor, hogy ezeknél a pénztáraknál a helyettesítő hatás sokkal jobban tud működni, mint az önkéntes pénztáraknál: jól láthatóan az egyéni befizetések átvették a munkáltatói hozzájárulás szerepét, ami Kravalik szerint amiatt lehet, hogy az egészségpénztári szolgáltatások sokkal jobban beolvadtak a mindennapokba, a kedvezmények miatt az emberek hajlandóbban többet befizetni. Mindemellett a vagyon és a taglétszám is inkább stagnálást mutat.


Címlapkép: MTI/Soós Lajos
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank