Bank

Itt az MNB bejelentése: új szabályok jönnek a távazonosításra

Portfolio
Módosul a Pénzmosási Törvény, az MNB egy új rendelettel készül, mellyel szigorúbb lenne a rendszer- mondta el Biró Gabriella, MNB-főosztályvezető a Portfolio Banking Technology 2018 konferenciáján. A főosztályvezető arról is beszámolt, hogy hamarosan indul az azonnali átutalás, a PSD2 és az MNB regulatory sandboxa is.
Biró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank informatikai felügyeleti főosztály vezetője az MNB pénzügyi rendszert célzó szabályozásairól beszélt:
  • az IT-világ és a bankszektor technológiával foglalkozó szereplői gyakran tervezési fázisban járulnak az MNB-hez, a felügyelet így számos új, érdekes technológiával találkozik. Az MNB rendszeres vizsgálatot tart, állásfoglalásokat ad ki, engedélyeztet és véleményezi a piaci szereplőket. Az MNB megfigyelte, és ha tudott, segítette is egy "meg nem nevezett nagybank" számlavezetési rendszercseréjét (vélhetően Biró itt az MKB-ra gondolt).
  • A PSD2 szerint új szereplők jelentek meg, az AISP-k és a PISP-k, ezek többnyire valamilyen bankhoz köthetők. A szerelők az MNB elvárásainak meg szoktak felelni, viszont gyakran folyik konzultáció új technológiákról, például a digitális aláírásról, aláírópadokról.
  • Az MNB a közeljövőben ki fog adni egy átdolgozott felhőajánlást, mellyel egyértelműbbé akarnak tenni dolgokat, különösen a kiszervezés kapcsán. Az ajánlás az év végén, jövő év elején jelenik meg.
  • Új, Pénzmosási Törvényt érintő rendelet érkezik hamarosan, ez három szintű átvilágítási követelményrendszert fog alkalmazni: a meglévő ügyfélnyilatkozatok, a nem valós idejű ügyfélátvilágitás, illetve a valós idejű ügyfélátvilágítás lesznek ezek a komponensek.

Úgy tudjuk, az MNB a pénzmosási törvényt kiegészítő rendeletében a távazonosítás új módjait (valós idejű és nem valós idejű ügyfélátvilágítás) határozza majd meg. Ennek oka, hogy jövő nyárig a bankoknak az összes ügyfelüket újra kell azonosítaniuk, ez pedig komoly feladatot jelent a szektornak. A bankoknak ezért engedélyezhetik a nem valós idejű ügyfélátvilágítást, ami például azt is jelentheti, hogy nem kell egy "élő" banki kapcsolaton keresztül megoldani az azonosítást, hanem ez működhet például egy beküldött videóval, vagy az e-személyi segítségével.

  • Hamarosan elindul az MNB regulatory sandbox is, melynek kereteiben bizonyos szabályok alól tud könnyítést adni az MNB az innovatív szereplőknek.
  • Az azonnali átutalás és a PSD2 jövőre várható.
  • A hazai szektorban egy picit több elavult rendszer van, mint amivel együtt lehetne élni és a bankok nem elkötelezettek ennek javítására. A bankok többségének terveiben nem szerepel a rendszerek megújítása, cseréje. Az MNB jövőre fokozatosan elkezd foglalkozni a helyzet javításával.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank