MNB: 100 forintból csak 39-et látnak viszont a lakásbiztosítási ügyfelek
Bank

MNB: 100 forintból csak 39-et látnak viszont a lakásbiztosítási ügyfelek

Portfolio
Nem elég versengő a lakásbiztosítási piac, ezért beavatkozást fontolgat itt az MNB - közölte Kandrács Csaba MNB-igazgató a MABISZ mai konferenciáján. Az életbiztosítási piacon pedig sokkal dinamikusabb piaci növekedést szeretne látni a felügyelet a jelenleginél. Eközben új blockchain megoldás bevezetését tervezi az MNB a hitelhez kapcsolódó biztosítások esetében.
Cikkeink a MABISZ mai konferenciájáról itt találhatók.

Kandrács Csaba, az MNB igazgatója többek között az alábbiakról beszélt előadásában a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mai konferenciáján:
  • Az MNB egy inflációkövető, egy tartós trendbe illeszkedő és egy ambiciózus növekedési pályát határozott még idén év elején közzétett jövőképében a biztosítási szektorra. A biztosítók üzleti terveit is megnézték azóta, és ezek azt mutatják, hogy jelentősen elmaradnak a jegybank jövőképétől, így szükség lehet az üzleti tervek újragondolására. Szeretnék az MNB-nél, ha az életbiztosítási piac háromszoros, a nem-életbiztosítási piac pedig kétszeres növekedési pályát futna.
  • Az élet ág is növekszik, de a pályája nem olyan dinamikus, mint a nem-élet üzletágé, és még mindig nem annyira átláthatók a termékek, mint lehetnének. Közép- és hosszútávon ugyanakkor az élet ágban látja az igazán nagy növekedési lehetőségeket a jegybank. Készen kell állnia a szektornak a nagyobb összegű, hosszabb távú öngondoskodási igények lefedésére.
  • A nem-élet üzletágra magas koncentráció jellemző, különösen a lakásbiztosítási területen nem elég élénk a verseny, itt még sokkal versengőbb piacot szeretne látni az MNB. A kgfb-szegmensben viszont fordulat történt, a többihez hasonlóan megáll a saját lábán is. Reálértéken ma még mindig közel harmadával elmaradnak a kgfb-átlagdíjak a válság eleji szinttől. A casco-piacon az új autók állománya picit megmozdult, de még nem igazán ébredt fel álmából a piac.
  • A lakásbiztosítások kárhányada mindössze 39%-os, vagyis 100 forintnyi befizetésből 61 forint biztosítói költségekre és profitra megy el. Az MNB gondolkodik azon, hogy miként tehetné versenyzővé ezt a piacot.
  • Az etikus koncepció jelentős eredményeket hozott az életbiztosítási piacon, 2017-ben még csak 6,8 év volt a megszűnt életbiztosítási szerződések átlagos életkora, ez jelentősen nőhet, a jelenlegi biztosítói folyamatok most 10,6 évet jeleznek előre.
  • A szektor jövedelmezőségére egyenetlenség jellemző, bizonyos jövedelmezőségi mutatók igencsak megugrottak, ami felvet bizonyos kérdéseket, figyelembe véve, hogy egyes szükséges projektekre nem költ eleget a szektor a felügyelet szerint.
  • A bankszektor és a biztosítási szektor együttműködésével blockchain alapú nyilvántartási rendszert vezetne be az MNB a hitelhez kapcsolódó biztosításokhoz, amely az ügyfélélményt, az adminisztrációs terhek csökkentését és a stabilitást is segítené.
  • A pénzügyi tudatosság erősítését szolgáló garanciaalapot szeretne látni az MNB nemcsak a pénztári, hanem a biztosítási szektorban is a meglévő kgfb-garanciaalapon felül.


Cikkeink a MABISZ mai konferenciájáról itt találhatók.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brit ház ingatlan_getty