Bank

Deloitte: betörnek a robotok a bankokba

Portfolio
Gyökeresen megváltoztathatja a mesterséges intelligencia mind azt, ahogy a bankok az ügyfelekkel kommunikálnak, mind pedig azt, ahogy a back office mindennapi élete zajlik - hangzott el mindez a Deloitte mai sajtótájékoztatóján. 2021-re az elemzők szerint 58 milliárd dollárt költhetnek a vállalatok AI-fejlesztésre.
Schenk Tamás, a Deloitte pénzügyi stratégiai tanácsadója a vállalat World Economic Forummal közösen készített tanulmányának részleteit osztotta meg:
  • A fintechek főleg azokban a szektorokban voltak sikeresek, ahol magukhoz tudták ragadni a kezdeményezést (pl. a bankolási felületek tekintetében vagy a nemzetközi átutalások piacán). A fintechek visszahatnak az inkumbens bankokra is, hiszen fejleszteniük kell magukat, hogy versenyezni tudjanak az innovátorokkal. A fintechek katalizálták a digitalizációt, ma már Magyarországon sincs olyan bank, amely nem állna elő legalább egy tucat fejlesztéssel minden évben.
  • A fintecheknek nem sikerült rengeteg ügyfelet szerezniük, hiszen az ügyfelek lojálisak a bankjaikhoz, illetve nem sikerült új pénzügyi infrastruktúrákat létrehozniuk, hanem betagozódtak a meglévő pénzügyi rendszerekbe.
  • A Deloitte becslése szerint 58 milliárd dollárt költenek 2021-ben AI-fejlesztésre, csak a bankok 2020-ra 10 milliárd dollárt költenek majd a mesterséges intelligenciára, a banki vezetők 76%-a szerint az AI radikálisan megváltoztatja majd a piacot.
  • A mesterséges intelligencia pénzügyi termékekben többek közt abban segít, hogy az ügyfélnek könnyebben elérhetők lesznek a pénzügyi termékek, gyorsabban érnek oda hozzá, de akár teljesen új termékeket is létre tudnak hozni (például mobilalapú automatikus utasbiztosítások, just in time hitelek).
  • Az AI miatt öt pontban fog a pénzügyi vállalatok üzleti modellje megváltozni: költséghatékonyabb, mérethatékonyabb bankok lesznek, az ügyfélélmény személyre szabottabb lesz, az kapcsolatok digitálisak lesznek, a megtartási jutalmak magasabbak lesznek, illetve az ember és gép együttműködése növelni fogja a teljesítményt.
  • Az AI-nak köszönhetően az ügyfeleket az árak, a gyorsaság és a hozzáférhetőség helyett a személyre szabott termékekkel, az ügyfelek "szórakoztatásával" és ökoszisztémák kiépítésével fogják tudni megszólítani.
  • A bankok szorítóban találják magukat, hiszen meg kell osztaniuk adataikat fintechekkel és adatfeldolgozókkal, de az ilyen partnerségek az ő piaci előnyüket is ronthatják.
  • Gyakran alábecsülik a piaci szereplők az AI végrehajtási kihívásait és a megvalósítás időtávját.

A Portfolio kérdésére Schenk Tamás elmondta, hogy kevésbé fogékonyak a régió ügyfelei a pénzintézetek digitális megoldásaira. Skandinávia jó előkép, de nem szabad elsietni a dolgokat a régióban. Járt már úgy a szakember, hogy fejlesztettek egy digitális appot, de nagyon lassan jött meg az érdeklődés iránta. Schenk úgy véli, nem érdemes tömegesen bezárni a fiókokat, mielőtt az erre vonatkozó igény a lakosságban kialakul.

A Portfolio kérdésére Schenk Tamás azt is elmondta, hogy "megalapozott várakozás", hogy digitális platformok alakulnak ki (vagyis például 1-1 olyan app, melyen belül számos szolgáltatás elérhető, nem kell mindenhez külön appot letölteni), erre a Deloitte csapata is "nagyon készül".
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!