Újabb botrány pattant ki a legnagyobb német banknál
Bank

Újabb botrány pattant ki a legnagyobb német banknál

Portfolio
A rosszul szereplő DAX-ot is alulteljesítve 5,6%-os mínuszban zárt hétfőn a Deutsche Bank részvényárfolyama, miután újabb botrány pattant ki a legnagyobb német banknál.
Már felsorolni is nehéz lenne a bankot sújtó botrányos eseteket, hiszen kis túlzással minden napra jut egy. Most a Financial Times írta meg, hogy a társaságnál gyanús adóügyi tranzakciók történtek: olyan részvényekre vehettek igénybe osztalékhoz kapcsolódó adókedvezményt az ügyelek, amelyek nem is voltak a tulajdonukban.

Az amerikai ügyfelek gyakran úgynevezett amerikai letéti jegyeken (ADR) keresztül vállalnak kitettséget a külföldi részvénypiacokon, ezek ellenértékeként a Deutsche Bank saját készletére hasonló darabszámban részvényeket vásárol, kivonva őket a piacról. Ilyenkor az ügyfelek jellemzően kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem vesznek igénybe a részvények után adókedvezményt, mivel ugyanis ezt a bank megteszi, dupla adóelőnyről lenne szó. A bankoknak lehetőségük van még azelőtt ADR-t kibocsátani, hogy a mögöttes részvény a birtokukban lenne.

A Deutsche belső vizsgálata azonban azt találta, hogy a bank által 2010 és 2015 között előzetesen kibocsátott ADR-ek több mint 5%-a esetében fennállt a visszaélés lehetősége a német osztalék-adókedvezmény igénybe vétele során. Összességében 25 millió eurós kár érhette az államot ilyen esetek miatt, ezek jelentős része (valamivel több mint 10 millió euró) a Deutsche Bankhoz kötődhet.

A Deutsche Bank júliusban már kapott egy 75 millió dolláros bírságot az amerikai tőzsdefelügyelettől hasonló ügyek "hanyag" kezelése miatt, a mostani vizsgálatnak egyelőre várni kell a következményeire.

Újabb botrány pattant ki a legnagyobb német banknál
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
okostelefon kézben pénzügyek