Bank

Fontos engedményre készül Brüsszel a bankoknak és brókereknek

Portfolio
Brüsszel átmenetileg engedélyezné az EU bankjainak, hogy változatlan feltételekkel vehessék igénybe a brit klíringházak szolgáltatásait még egy megállapodás nélküli Brexit esetén is - írja a Financial Times.
A lap úgy tudja, hogy ha megállapodás nélkül is zárul a Brexit, az EU-s brókerek átmenetileg változatlan feltételekkel vehetik igénybe a brit klíringházak derivatív szolgáltatásait. A cél, hogy fenntartsák a pénzügyi stabilitást, ami komoly veszélyben lenne, ha a legnagyobb klíringügyleteket lebonyolító brit szolgáltatók kiszorulnának a piacról.

A lap szerint az erről dokumentumban nincs arra vonatkozó információ, hogy ez az átmeneti időszak meddig tartana a Brexitet követően, de a javaslatot az EU-s tagországok már holnap megvitathatják.

Még októberben Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke ígérte meg a pénzügyi szektornak, hogy egy megállapodás nélküli Brexit esetén is átmenetileg biztosítva lesz számukra a hozzáférés a brit klíringszolgáltatásokhoz.

A derivatív- és swapügyleteket számos vállalat használja a pénzügyi szektoron kívül is, főleg a kamatok, devizaárfolyamok és az árupiaci eszközök árfolyamváltozásainak hedgelésére. Jellemzően az ehhez szükséges szerződéseket bankok bocsájtják ki és használatukért a vállalatok kamatot fizetnek.

Ha a londoni klíringházakat, mint az LCH, az ICE Clear Europe és az LME megállapodás nélkül kivágják az EU-ból, az unió bankjai nem tudják őket arra használni, hogy származtatott ügyleteket dolgozzanak fel. A BoE szerint ennek az EU pénzügyi stabilitására nézve komoly kockázatai lennének. Vannak olyan klíringtevékenységek, melyet az unión belül sehol máshol nem látnak el, csak Londonban. Az EKB szerint a kamatswapok körülbelül 90%-át londoni klíringházak dolgozzák fel.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jamie dimon_getty