Bank

Nagyot nőtt az ingatlanalapok vagyona

Portfolio
Novemberben stagnált a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő világ tőzsdéin emelkedést tapasztalhattunk, bár különösebben az előbbi esetében ez nem volt jelentős. Ehhez képest a BÉT igen jól teljesített, hiszen itt csaknem kétszer akkora volt az emelkedés, mint a fejlődő régiót jellemző mutatónál. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben erősödött valamelyest a forint, előzőhez képest nagyobb mértékben.
A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 15,5 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: a kötvényalapokból 30 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 47 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona év végére már minden bizonnyal 900 milliárd alatt lesz, az ingatlanalapok vagyona pedig ilyen tempó mellett eléri az 1.500 milliárdot. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona nem változott novemberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.308 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona növekedett a hónap során, ami a likviditási alapoknak köszönhető, ahová 11,5 milliárdnyi friss tőke érkezett. Ezzel szemben a pénzpiaci alapokból folytatódott a pénzkiáramlás. Összesen 4 milliárnyi tőke áramlott be, a vagyonnövekedés pedig 0,6%-lett.

A kötvényalapokból 30 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők. Csak a hazai rövid futamidejű kötvényalapokból 17 milliárdnyi tőke távozott. (A rövid kötvényalapokból összeségében 22 milliárd.) A szabad futamidejű kötvények esetében is a visszaváltások kerültek többségbe: 5,7 milliárdnyi tőke távozott. A hosszú futamidejű kötvényeknél hol ide, hol oda billen a mérleg nyelve. Ezúttal a visszaváltások kerültek túlsúlyba igaz, mindössze 2,3 milliárddal. Mindennek eredőjeként a kötvényalapok vagyona összességében 2,7%-kal csökkent novemberben.

A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tőke, összességében pedig 15,6 milliárd lett a tőkekiáramlás. A dinamikus vegyes alapokba 1 milliárdnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban, míg a kiegyensúlyozott és óvatos alapok esetében tőkekiáramlást figyelhettünk meg. Előbbi esetében 2,7; utóbbi esetében 13,8 milliárd a visszaváltási többlet. A hozamok és a tőkekiáramlás eredőjeként a vagyon nagysága végül csak 1%-kal csökkent.

A részvényalapokba mindössze 0,6 milliárdnyi tőke érkezett, de a hozamok kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,9%-kal növekedni tudott.

A tőkevédett alapok vagyona tovább zsugorodott. Itt lassan arról beszélhetünk, hogy a kategória vagyona 100 milliárd alá kerül. A csökkenés mértéke százalékban kifejezve a hónap során 2% volt. A tőkekivonás 2,4 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag megegyezik a vagyoncsökkenés mértékével.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 20,1 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok nem tudták korrigálni a visszaváltásokból adódó csökkenést, sőt némileg növelték is azt, így a vagyon nagysága 2,6%-kal csökkent. Ismét helycsere történt a 2. és a 3. helyezett között. Ezúttal az abszolút hozamú alapok csúsztak le a dobogó harmadik fokára, ami a vagyon nagyságát illeti. Mivel jelenleg mindkét kategória vagyona csökkenő trendet mutat, így nyitott a kérdés, hogy év végén melyik fog az ingatlanalapok mögött a második helyen végezni. A vegyes alapok vagyona még éppen, hogy 1.000 milliárd fölött van, de az abszolút hozamú alapok vagyona már 10 milliárddal a határ alatt helyezkedik el.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítéseket 4,1 milliárd forinttal haladták meg az visszaváltások. Mivel a hozamok ezúttal sem tudtak segíteni, így a vagyonváltozás összeségében mínusz 2,7% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 47,3 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami rekordnak számít az idei évben. Utoljára ennél magasabb értéket 2017 márciusában láthattunk. (Akkor 50,5 milliárd tőke érkezett.) A beáramló tőkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 3,6%-kal nőtt a kategória vagyona a hónap során. Egy kérdés maradt: Eléri-e a nyilvános ingatlanalapok vagyon évvégére az 1.500 milliárdos határt? Ilyen tempó mellett erre minden esély adott.

Az árupiaci alapoknál 1,7 milliárdos tőkebeáramlást láthattunk a hónap során, azonban a hozamok igen kedvezőtlenül alakultak. Mindennek eredőjeként a vagyonvesztés 8,6%-ot mutat.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon nagysága 3,7%-kal növekedett.
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Commerzbank