Új bankot vesz az OTP - Hatalmasra nő Szerbiában
Bank

Új bankot vesz az OTP - Hatalmasra nő Szerbiában

Portfolio
Az OTP Bank megvásárolta a Societe Generale Csoport leánybankjának, a Societe Generale Banka Srbijanak a 100%-os részesedését, valamint leányvállalatait.

A bejelentés

"Az SGS mérlegfőösszege alapján 8,4%-os piaci részesedésével Szerbia 4. legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív" - részletezi a bank csütörtök reggeli, BÉT-en megjelent rendkívüli tájékoztatása.

"A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor, a szükséges felügyeleti engedélyek - többek között a Szerb Nemzeti Bank és a versenyhatósági engedélyek - megszerzésének függvényében" - teszi hozzá a bank.

Érdemes felidézni, hogy a bankcsoport augusztusban jelentette be, hogy szintén a SocGen-től megvette a bolgár és albán leánybankot.

Már korábban kiszivárgott

Két hónappal ezelőtt szivárgott ki a hír egy szerb lapban, hogy az OTP veheti meg a Société Générale szerb leánybankját. Ezzel a 2017 decemberi másik szerb tranzakció, a Vojvodjanska megvásárlása után rövid idővel ismét a szerb bankpiacon akvirál a magyar társaság.

Nagyobb falat

Korábban már felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez a mostani vétel jóval nagyobb falat a korábbinál, és

a tranzakció lezárását követően az OTP Szerbia második legnagyobb bankjává nőhetne.

Az OTP a Vojvodjanskával együtt a Szerb Nemzeti Bank március végi adatai szerint a hetedik, közben a SocGen a negyedik legnagyobb bank Szerbiában, a szerb SocGen megvásárlásával az OTP tehát feljön a második helyre az Intesa mögé.

Új bankot vesz az OTP - Hatalmasra nő Szerbiában

Az OTP szerb operációja alaposan megerősödik ezzel a bankvásárlással, a mérlegfőösszeg (itt a június végi adatokat használtuk) két és félszeresére emelkedik, a fiókszám és az alkalmazotti létszám több mint 60 százalékkal bővül (az esetleges racionalizálások előtt), de ami a legfontosabb, a SocGen megvásárlásával egy masszív profitot termelő bankot vesz az OTP, ami nem csak a szerb operációban, de már csoportszinten is éreztetheti hatását.

Új bankot vesz az OTP - Hatalmasra nő Szerbiában

Mennyi az annyi?

Az értesülések megjelenésekor azt is kiemeltük, hogy a szerb SocGen egy jól menedzselt, profitábilis és relatíve nagy bank, ezért nem elképzelhetetlen, hogy a korábbi akvizíciókhoz képest mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia az OTP-nek. A szerb bank mérlegfőösszege közel 118 milliárd forint, vagyis, ha 1-es P/BV-n veszi meg az OTP a bankot, akkor ennyit kellene fizetnie érte. Ha a tőzsdén jegyzett régiós bankok 1,27-es szorzójával számolunk, akkor 149, ha az OTP-jével, akkor pedig 180 milliárd forint adódik.

Új bankot vesz az OTP - Hatalmasra nő Szerbiában


Új bankot vesz az OTP - Hatalmasra nő Szerbiában
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-172692013