Varga bejelentette: jön a falusi CSOK
Bank

Varga bejelentette: jön a falusi CSOK

MTI
Portfolio
Jól teljesített a magyar gazdaság 2018-ban, ezt jól mutatja, hogy tavaly az export értéke átlépte a százmilliárd eurót, ez korábban soha nem fordult elő - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 Forint, fillér magazinjában.

Pályázati források

Hozzátette: a folyó fizetési mérleg többletet mutat, a külkereskedelmi mérleg szintén. Jól látható, hogy a magyar gazdaság egyensúlyi állapotban van, és az export továbbra is erősen teljesít - mutatott rá a miniszter.

Varga Mihály kiemelte: az uniós források mellett 2019-ben is számos olyan kiírással találkozhatnak majd a vállalkozások, amelyeket a kormány hazai forrásból finanszíroz.

  • Ennek egy része már az Ipar 4.0-hoz, a robotizációhoz, a digitalizációhoz kötődik.
  • A másik részét olyan vállalkozásoknak biztosítják, amelyek kiszorultak az európai uniós támogatásokból a méretük vagy a foglalkoztatói létszámuk miatt. Ezek a nagyvállalati, beruházási-támogatási programban a fejlesztéseikhez, a beruházásaikhoz segítséget kapnak a magyar államtól.

Babakötvény

Kiemelte: az állam 42 500 forint életkezdési támogatást nyújt minden születendő gyermeknek, amit egy letéti számlám helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

A babakötvénybe tett megtakarításokhoz nagyon kedvező kamatozás társul, több mint öt százalék jelenleg a kamat. Ez ma Magyarországon az állampapírok és a különböző kincstárjegyek közül a legvonzóbb és legmagasabb megtakarítási hozammal rendelkező forma - emelte ki.

Falusi csok

A pénzügyminiszter szerint a kormány legfontosabb programja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok).

A csok 2016-os bevezetése óta az épített lakások száma megduplázódott, a kiadott építési engedélyek száma pedig megháromszorozódott - mondta Varga Mihály. Jelezte: a csok megpróbálja kezelni az ország területi különbözőségeit, ezzel azoknak az 5000 fő alatti településen élőknek is igyekeznek segíteni, akik a vidék népességmegtartó erejét jelentik.

Varga Mihály hozzátette: most készítik elő a vidéken élők otthonteremtési támogatásának eszközeit, például a falusi csokot.

A vidéki CSOK először idén júliusban merült fel, azonban a részletekre azóta is várunk. A Portfolio már akkor megmutatta, hogy mely települések jöhetnek szóba az újfajta támogatás elnyeréséhez.

Hely hiányában az ország összes 5000 fő alatti települését nem tudjuk itt felsorolni,
ugyanis 2873 ilyen kistepelülés van, amelyeken egyébként most 3 150 000 ember él.
(Eközben a 304 nagyobb településen 6 820 000 ezer fő lakik). A fővárosból kiköltözni szándékozók számára azonban összegyűjtöttük Pest megye 5000 fő alatti településeit.

A főváros közvetlen közelének népszerű települései közül a többség 5000 fő feletti (ilyen pl. Budakeszi, Csömör, Kistarcsa, Mogyoród vagy Solymár), de Csobánka, Felsőpakony, Nagytarcsa, Remeteszőlős vagy Pilisborosjenő magasabb CSOK-kal kecsegtet.

Az idén január 1-jei adatok szerint a legnagyobb 5000 fő alatti települések Pest megyében az alábbiak: Nagymaros, Örkény, Inárcs, Monorierdő, Sződliget, Csemő, Kóka, Pilisszentiván, Dány és Délegyház. Amelyek viszont éppen lemaradnak a listáról, mert valamivel 5000 fő felettiek: Szentmártonkáta, Szada, Alsónémedi, Bugyi, Tápiószentmárton, Zsámbék, Kartal, Tahitótfalu, Dömsöd, Aszód.

Az említett agglomerációs települések közül egyébként Remeteszőlős és Nagytarcsa ma a legnépszerűbb: előbbinek 38%-kal, utóbbinak 17%-kal nőtt a lakossága 2011 óta.

Varga bejelentette: jön a falusi CSOK

További részletek a falusi CSOK-ról:Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orban viktor uj kozep-europa