A bankok szerint nem lesz több adósmentő csomag
Bank

A bankok szerint nem lesz több adósmentő csomag

Portfolio
Azzal számolnak a bankok, hogy lezárta a magyar jogalkotás az adósmentő intézkedések sorozatát - mondta a Magyar Időknek a Magyar Bankszövetség főtitkára.
"Azzal számolunk, hogy a korábbi jogi kereteken amúgy is túlnyúló magyar jogalkotás lezártként kezeli az ügyet" - idézi a napilap Kovács Levente szavait. Szerinte ezt az is alátámasztja, hogy az Európai Bíróság legutóbbi döntése összhangban van a Kúria állásfoglalásával, új szempont nem merült fel.

A Kúria még nem tekint mindent lezártnak Az Európai Bíróság asztalán még féltucat magyar devizahiteles ügy van, ezeket behatóan tanulmányozza a Kúria. December elején azt is közölték, hogy átfogó vizsgálatot indít idén az intézmény konzultatív testülete a devizahiteles ügyekben. Bekérik az ország bíróságaitól azoknak a pereknek az aktáit, amelyekben a bíróság kimondta, hogy az árfolyamkockázatról szóló figyelemfelhívás nem volt megfelelő. Wellmann Görgy, a polgári kollégium vezetője szerint a tájékoztatás tisztességtelensége miatt érintett szerződések esetében a jelenlegi többségi bírói álláspont szerint hatályossá nyilvánítják a szerződést, tőkeösszegnek a ténylegesen folyósított forintösszeget tekintik, az ügyleti kamat meghatározásánál pedig a szerződésben kikötött kamatfelárat veszik figyelembe. Így foglalt állást már 2015-ben a Civilisztikai Kollégiumvezetők Országos Értekezlete.

Kovács Levente szerint a Nemzeti Eszközkezelő megalapításában és működésében oroszlánrésze volt a bankszövetségnek, a bankszektor vállalta az ehhez kapcsolódó veszteségek lenyelését, és felhívták a figyelmet arra, hogy aki szociálisan rászorul, vegye igénybe a lehetőséget.

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint még mindig nem késő együttműködni a hitelezővel és közösen megoldást találni a pénzügyi nehézségekre, erre bátorítják az érintetteket. "Ám az eszközkezelőhöz hasonló bőkezű állami és banki támogatásra a továbbiakban már nem lesz mód."

Ahogy december elején beszámoltunk róla, az öt évvel ezelőtti 164 ezerről 114 ezerre csökkent mára a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma Magyarországon. A válság kitörése után 10 évvel ezen adósok kétharmada már nem a bankjának, hanem valamelyik követelésvásárló cégnek tartozik.

Miközben a bankok örülhetnek, hogy szeptember végére egészen jó szintre, 5,2%-ra csökkent a 90 napon túl késedelmes lakossági hiteleik aránya az egykori 19,4%-os csúcsról, eközben 33 ezer család a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát.

A mindössze néhány száz adós számára vonzó magáncsőd kudarca után nem látszik olyan állami program, amely kimentené az adósságcsapdában vergődőket.

A bankok szerint nem lesz több adósmentő csomag
Címlapi fotó: MTI Czeglédi Zsolt
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mnb_jegybank_felügyelet_shutter