Bank

Líbiában üzletelt két magyar bank, de az EU közbeszólt

Portfolio
Ítéletet hozott az Európai Bíróság két meg nem nevezett magyar pénzintézet által Líbiában vállalt viszontgarancia kapcsán. Mint kiderült, az EU által 2011-ben hozott gazdasági korlátozó intézkedések jogszerűen akadályozták meg, hogy egy líbiai bank részére (éppen egy magyar vállalkozó infrastruktúra-fejlesztéséhez kapcsolódóan) garanciadíjakat fizessenek ki a magyar bankok.
Az alábbiakban az Európai Bíróság sajtóközleményét adjuk tovább, saját kiemeléseinkkel:

"A Líbiai Lakás- és Közműépítési Projektek Hivatala (HIB) 2009-ben építési szerződést kötött egy magyar vállalkozóval a líbiai Zawya régióban elvégzendő közmű infrastruktúra fejlesztések elvégzésére. E projekt vonatkozásában egy líbiai bank a HIB javára pénzügyi kötelezettséget vállalt arra, hogy a vállalkozó a kérdéses munkákat megfelelően fogja elvégezni. A líbiai bank által vállalt bankgaranciákkal összefüggésben viszontgarancia megállapodások születtek, amelyek keretében két magyar pénzintézet egyebek mellett és lényegében arra vállalt kötelezettséget, hogy a bankgaranciák alapját képező kockázat realizálódása esetén garanciafizetést teljesítenek a líbiai bank részére, a HIB javára. E láncolatos garanciarendszer részeként az érintettek között a garanciák nyújtásának ellenértékét képező garanciadíjak megfizetésének kötelezettsége is megállapításra került.

Az Európai Unió az Arab Tavasz során Líbiában kitört polgárháborúra válaszul 2011-ben gazdasági korlátozó intézkedéseket fogadott el egyes líbiai magán- és jogi személyekkel szemben. Ez utóbbi személyek között szerepelt a HIB és egyes időszakokban a számára bankgaranciákat nyújtó líbiai bank is. E korlátozó intézkedések megtiltják egyrészről a hatályuk alá tartozó személyek számára pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátását, másrészről pedig a szóban forgó intézkedések által befolyásolt szerződésekkel vagy ügyletekkel kapcsolatos bármely igény érvényesítését, amennyiben az ez utóbbi igényen alapuló követeléseket 2011. március 3. és 2014. január 22. között a líbiai kormány vagy a nevében eljáró személy, ez utóbbi időpontot követően pedig bármely líbiai személy, vagy a nevében eljáró személy nyújtotta be.

E gazdasági korlátozó intézkedések elfogadása után kérdésessé vált, hogy az EU-ban letelepedett valamely bank fizethet-e garanciadíjat a jelen ügyben érintett líbiai banknak, illetve hogy az ügyben szereplő két magyar bank között sor kerülhet-e a szóban forgó líbiai projekttel összefüggő garanciadíj megfizetésére, és amennyiben igen, úgy milyen mértékben. Az ügyben eljáró Kúria e kérdésekkel összefüggésben fordult az Európai Bírósághoz.

A mai napon meghozott ítéletében a Bíróság először is megállapítja, hogy a líbiai helyzetre tekintettel meghozott uniós korlátozó intézkedések akadályát képezik annak, hogy egy, az EUban honos bank az ezen intézkedések hatálya alá tartozó líbiai bank részére fizessen ki garanciadíjakat.

A Bíróság ezt követően kimondja, hogy a szóban forgó líbiai bank részére az e banknak az említett korlátozó intézkedések jegyzékéből való törlése után teljesített garanciadíj-fizetések nem tartoznak ezen intézkedések hatálya alá, feltéve, hogy biztosított az, hogy e díjakat nem utalják tovább és egyéb módon sem használják fel a kérdéses jegyzékben továbbra is szereplő HIB javára. E megállapítások a két érintett magyar bank között teljesítendő garanciadíjfizetésekkel összefüggésben is alkalmazandóak.

A szóban forgó korlátozó intézkedések által befolyásolt szerződésekkel vagy ügyletekkel kapcsolatos igények érvényesítésének tilalmával kapcsolatban a Bíróság megállapítja, hogy amennyiben a jelen ügyben érintett líbiai bank a líbiai kormány nevében eljáró személynek minősül, úgy a tekintetében e tilalom akkor is alkalmazandó, ha egyébként maga a bank nem szerepelt a korlátozó intézkedések jegyzékében. E tilalom azonban nem alkalmazandó az olyan esetekre, amikor a jelen ügy tárgyát képező viszontgarancia-szerződések alapján egy unióbeli banknak egy másik unióbeli bank részére kell kifizetnie garanciadíjakat."
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
takarék_mti