12 éve nem volt ilyen kicsi az eurózóna lakosságának az adóssága
Bank

12 éve nem volt ilyen kicsi az eurózóna lakosságának az adóssága

Portfolio
GDP-arányosan 2006 óta nem látott szintre, 57,6%-ra csökkent a háztartások adósságállománya az eurózónában 2018 harmadik negyedévében - írja a Financial Times.
Az Institute of International Finance által közzétett adat jóval kisebb, mint a Nagy-Britanniára jellemző 86% vagy az USA 75%-os hasonló adata. Az adatok a jelzálogfedezetű és a fedezetlen hiteleket is tartalmazzák, és azt mutatják, hogy az eurózóna háztartásai ma sokkal kevésbé kitettek a kamatemelkedésnek vagy a gazdasági lassulásnak, mint korábban. Ez az Európai Központi Bankot is bátrabbá teheti a kamatemelési ciklus során.

Az eurózóna munkanélküliségi rátája 2018 novemberében 7,9%-ra csökkent, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték. A betöltetlen álláshelyek száma 2009 óta a legmagasabb szinten van, miközben a fogyasztás egyre nagyobb részét teszi ki a gazdasági összteljesítménynek.

Az eurózónán belül a holland családok a leginkább eladósodottak, náluk 103% a GDP-arányos háztartási adósság mértéke, pedig 2010 óta 16 százalékpontos csökkenés következett be náluk. A magas érték elsősorban a jelzáloghiteleknek tudható be. Ugyanakkor a holland háztartásokat a vagyon magas értéke miatt nem a kockázatos adósok között tartják számon.

A spanyol háztartásokban nagy adósságcsökkenés következett be 2010 óta: GDP-arányos tartozásuk 85%-ról 59,6%-ra csökkent. Az eurót használó nagyobb országok közül Olaszországban a legalacsonyabb (40%) az arány, ami többek között annak a következménye, hogy náluk mintegy 60% a tehermentes ingatlanok aránya, ami duplája a német, francia, brit aránynak. Az olaszok számára az eszközáresések azonban jelentős problémát okozhatnak még.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül