Bank

Egy bankár került a kínai felügyelet élére

MTI
Egy gyakorlott bankár, Ji Huj-man személyében új vezetőt neveztek ki a kínai értékpapír- és tőzsdefelügyelet élére.
A Hszinhua kínai hírügynökség hét végi beszámolója szerint az 54 éves Ji eddig a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC), az eszközállománya alapján a legnagyobb kínai pénzintézet elnöke volt, és a Kínai Értékpapírpiaci Szabályozó Bizottság (CSRC) elnöki és párttitkári tisztségét veszi át Liu Si-jütől.

Egy névtelenül nyilatkozó beosztottja úgy jellemezte Ji Huj-mant, hogy "pragmatikus, és jól tudja, hogy miként kell működtetni egy gigantikus bankot". Ugyanakkor szabályozási kérdésekben nincs gyakorlata.

Az lesz a feladata, hogy újraélessze a hazai és a külföldi befektetői érdeklődést - az egy évvel ezelőtti értékéhez képest egynegyedét elvesztő - kínai részvénypiacok iránt a lassuló gazdasági növekedés és az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek közepette.

Helyre kell állítani a CSRC iránti bizalmat is, amelyet megrendített egy sor korrupciós botrány. Egyes vállalatok ugyanis lefizettek felügyeleti tisztviselőket, hogy elnyerjék a jóváhagyást különböző ügyletekhez.

Rövid távon a legfontosabb feladatok közé tartozik, hogy Sanghajban elindítsanak egy elektronikus részvénytőzsdét a New York-i Nasdaq mintájára, miközben a kínai tőkepiacokat bekapcsolják a globális rendszerbe. A kínai tőzsdék nemzetközivé tételét célzó két projektet, köztük a londoni és sanghaji tőzsde kereskedési rendszereinek összekapcsolását, elhalasztották tavaly.

A teljes kínai piaci tőkeérték mindössze 3 százalékát birtokolják külföldi befektetők.

Liu Si-jü három éve, egy hosszan tartó tőzsdepánik után került a Kínai Értékpapírpiaci Szabályozó Bizottság élére. Tevékenységét ellentmondásosan ítélték meg a befektetők, egy részük dicsérte a spekuláció megfékezésére tett lépéseit, más részük viszont bírálta a piaci törvények megkerülése miatt.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brit ház ingatlan_getty