Külföldinek adják el a Budapest Bankot? Egyetlen ábrán a csattanós válasz
Bank

Külföldinek adják el a Budapest Bankot? Egyetlen ábrán a csattanós válasz

Portfolio
Bár korábban az Erste és a KBC is érdeklődését fejezte ki, nem valószínű, hogy külföldi érdeklődőnek adja el a kormány a Budapest Bankot. Ezzel ugyanis elérhető közelségbe kerülne, hogy ismét külföldiek dominálják a bankszektort, amit a kormány még véletlenül sem akar.

55,7%, mi az?

Ahogy alábbi ábránkon látható, először 2014-ben került a döntéshozatali központ alapján (mérlegfőösszeg szerint) többségi magyar tulajdonba a bankszektor. Bár többségében (60%-ban) külföldiek tulajdonolják, ez alapján az OTP Bank is magyarnak számít, hiszen Budapesten található a döntési központja. 2014-ben az MKB és a Budapest Bank állami megvásárlása fordította többségi magyar tulajdonúvá a bankszektorunkat.

Külföldinek adják el a Budapest Bankot? Egyetlen ábrán a csattanós válasz
A 2018. szeptemberi MNB-adatok szerint a magyar döntéshozatali központtal rendelkező bankok aránya ma 55,7% a hazai bankszektorban. Saját számításaink szerint a Budapest Bank mérlegfőösszeg szerinti részesedése 3,0% körül van a hazai bankszektorban, így minden más változatlansága mellett 52,7% környékére csökkenne a hazai, és 47,3% környékére emelkedne a külföldi tulajdonú bankok részaránya Magyarországon, ha mondjuk a belga KBC, az osztrák Erste vagy valamely más külföldi érdeklődő kezébe kerülne a hitelintézet. Ez az 47,3% már olyan szint lenne, amit akár organikus növekedés révén is 50% fölé fordíthatnának néhány éven belül a külföldi hitelintézetek, elvéve a magyar bankok többségi részesedését. Darabszám szerint most is a külföldiek vannak többségben: 35 hitelintézetből (a bankcsoportokat egynek számítva) 23 külföldi irányítású, és csak 12 hazai.

Szuperbank létrehozása a távlati cél?

Sajtóértesülések alapján persze nem ez az egyetlen oka annak, hogy a kormány belföldi kézben akarja látni a Budapest Bankot. Rendre felmerül az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Csoport tagjaiból 2020 elejére létrejövő új Takarékbank összeolvasztásának a gondolata is, ez állítólag továbbra is napirenden van kormányzati körökben.

A Takarék Csoporton belüli összeolvadásokról nemrég adott interjút nekünk Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója:Alábbi táblázatunkban azt foglaltuk össze, hogy a válság eleje óta milyen jelentősebb M&A-tranzakciók történtek a magyar bankszektorban.

Külföldinek adják el a Budapest Bankot? Egyetlen ábrán a csattanós válasz
Bártfai-Mager Andrea miniszter január 24-én kapott megbízást arra, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a Budapest Bank eladásáról. Az eladási árnak el kell érnie a 2015-ös vételárat, a tárgyalások lebonyolításának határideje 2019. június 30.

700 millió dollárt, akkori árfolyamon 196 milliárd forintot fizetett az állami MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a Budapest Bankért 2015 júniusában, vagyis legalább ekkora összeget kellene kialkudnia a miniszternek a jövőbeni vevőnél. Ez a Budapest Bank 2017-es konszolidált könyv szerinti értékének a legalább 1,4-szeresét jelenti, ami a jelenlegi piaci környezetben minimális elvárásként reális. Az OTP piaci kapitalizációja például a 2017-es könyv szerinti érték közel 2,0-szerese.

Jók a számok

2017-et szokás szerint stabil eredménnyel, 14,6 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta a Budapest Bank (a 2018-as számok várhatóan tavasszal érkeznek). A 10,5%-os tőkearányos megfelelés (ROE) elmaradt a szektor 16,5% körüli átlagától, de a hitelállomány a piaci átlag felett emelkedett a banknál.

Külföldinek adják el a Budapest Bankot? Egyetlen ábrán a csattanós válasz

Lélfai Koppány: ilyen lesz 2019

Nemrég Lélfai Koppány, a Budapest Bank vezérigazgatója a Portfolio-nak elmondta: 2019-re nézve optimista mind a bankszektor, mind a Budapest Bank tekintetében. Terveik szerint a a társaság tovább halad a dinamikus bővülés útján, a fejlesztéseik fókuszában a digitális szolgáltatások és az ügyfélélmény állnak majd. Ugyanakkor a bankszektor legnagyobb kihívásának a jövedelmezőség javítását tartja.Külföldinek adják el a Budapest Bankot? Egyetlen ábrán a csattanós válasz
A kiéleződő verseny egyre nagyobb nyomást helyez a banki termékek és szolgáltatások árazására, és bár a céltartalék-visszaírásoknak még 2019-ben is magas maradhat a szintje, ez hosszabb távon egyre csökkenő mértékben segíti majd az eredményt. Várakozásai szerint a jelenlegi tőkearányos nyereség szint nem lesz tartható már 2019-ben sem. Így előtérbe kell kerülnie a hatékonyság növelésének az adott bank stratégiájától függő eszköztárral. Emellett jövőre minden bank számára komoly megoldandó feladatot jelent az azonnali fizetések bevezetése.

Lélfai az új csatornák megjelenésére, illetve növekvő szerepére számít, legyen az fiókhálózaton túli fizikai vagy digitális csatorna. A digitalizáció a teljes bankszektor számára továbbra is hatalmas kihívás és egyben lehetőség marad. Innovatív ötletekből nincs hiány, a kérdés a hatékonyságon túl az egyes bankok informatikai megoldás leszállítási képessége, illetve ennek gyorsasága. Hosszú távú ügyfélszerzési és jövedelmezőségi szempontok miatt is elindul a gondolkodás olyan megoldások irányába, amelyek a klasszikus a banki termékek körén túlmutató szolgáltatások. A Budapest Bank hagyományosan erős a stratégiai partnerekkel való együttműködésben, ezt a versenyelőnyt szeretnék tovább építeni, és a fent említett további területeken is újításokkal megjelenni.

Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
freddie mac fannie mae fhfa