Figyelmeztet a világhírű professzor: közelebb van a katasztrófa, mint gondolnánk
Bank

Figyelmeztet a világhírű professzor: közelebb van a katasztrófa, mint gondolnánk

Portfolio
Már egy évtized eltelt a 2008-as globális pénzügyi válság óta és a törvényhozók nem győzik bizonygatni, hogy a rendszer sokkal biztonságosabb manapság, mint akkor volt. Azok a nagybankok, amelyek akkor az összeomlás középpontjában voltak, jelentősen visszafogták mára a kockázatos ügyleteiket és mindenki, a befektetőktől kezdve a lakosságon keresztül a jegybankárokig folyamatosan éberen figyeli a fejleményeket. A szabályozók keményen dolgoztak azon, hogy nagyobb legyen a transzparencia és az elszámoltathatóság a bankrendszerben. De tényleg biztonságban vagyunk? - Teszi fel a kérdést Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora.
Normális esetben azt mondhatnánk, hogy igen. Az egy évtizeddel ezelőtt kitört globális, rendszerszintű pénzügyi válság nem olyan volt, mint egy "mezei" recesszió. A hasonló rendszerszintű válságok viszonylag ritkák, ami két dologgal magyarázható: az egyik, hogy a törvényhozók olyan reformokkal reagálnak általában rájuk, ami megakadályozza a megismétlődésüket. A másik, hogy a befektetők, a lakosság, a politikusok sokáig emlékeznek még rá.

De sajnos nem "normál" időket élünk. A válságmenedzsmentet nem lehet robotpilóta módban üzemeltetni, a pénzügyi rendszer biztonsága nagyban függ azon emberek kompetenciájától, amelyek részt vesznek a válságkezelésben. A jó hír, hogy a legfontosabb jegybankoknak még mindig kiváló szakértőik és vezetőik vannak. A rossz hír, hogy a válságmenedzsmentben részt vesz az egész kormányzat, nem csak a monetáris politikai hatóság. Ez pedig kétségeket szül.

Az bizonyos, hogy ha a következő válság olyan lesz, mint a 2008-as, akkor a törvényhozóknak egyszerűen csak követniük kell a 2008-as forgatókönyvet és legalább olyan hatásosak lesznek, mint akkor. A baj akkor kezdődik, ha a következő válság teljes más lesz, például ha kibertámadások jönnek, vagy egy váratlan, gyors emelkedés következik be a kamatkörnyezetben, ami magas eladósodottságú, törékeny piacokat a padlóra küldi.

Van bárki, aki őszintén meg van arról győződve, hogy Donald Trump kormányának megvan a tehetsége és a tapasztalata, hogy egy ilyen mértékű összeomlást kezeljen?

- kérdezi Kenneth Rogoff. Nehéz megmondani, hiszen az egyetlen valódi válság, amit eddig Trump elnöksége alatt tapasztaltunk, az igazából Trump elnöksége - mondja a professzor. A Fed elnöke, Jerome Powell és csapata első osztályú, de ki lesz a másik felnőtt a teremben, ha beüt egy kívülről érkező pénzügyi válság? A Fed nem tud mindent megoldani egyedül, szüksége lesz az egész kormány pénzügyi és politikai támogatására.

Valójában a Fednek most jóval kisebb tere van a manőverezésre, mint 2008-ban,

mert a 2010-es Dodd-Frank reform jelentősen korlátozza a magán intézmények kimentését még abban az esetben is, ha az egész rendszert az összeomlás fenyegeti. Vagy a pénzügyminiszter, Steven Mnuchin, aki korábban hollywoodi producerként tevékenykedett, majd a 2016-ban megjelent "Kivétel és szabály" című filmjének címét követi majd?

Európa hasonló, vagy még rosszabb gondokkal küszködik. A populizmus masszív bizalmatlanságot és megosztottságot eredményezett, a pénzügyi ellenállóképesség jóval rosszabb, mint egy évtizeddel ezelőtt volt. Elég csak megnézni a brit példát, ami a világ egyik nagy pénzügyi központja és ahol a politikai elit a Brexit-szakadék szélére sodorta az országot. Valóban el lehet várni, hogy hatásosan kezeljék ennek fényében a pénzügyi válságot, ahol kemény politikai döntéseket kell hozni ás ügyesnek kell lenni? Az Egyesült Királyság szerencsés, mert a pénzügyminisztériumban és a központi bankban is a megfelelő emberek ülnek, de még a legnagyobb elmék sem tudnak mit csinálni, ha a politikusok nem támogatják őket.

Mindeközben a csatorna túlpartján, az eurózónában a megosztottság nehezíti meg a stresszhelyzetben a politikai kivitelezést. A reálkamatok emelkedése például súlyos csapást mérhet az eurózóna "balkanizált" adósságpiacain.

Vajon lesz egy újabb 20-40 évünk a következő pénzügyi válság előtt, hogy felkészüljünk? Lehet benne reménykedni, de nem valószínű. Még ha a szabályozás sikeresen csökkenti is a bankokhoz kapcsolódó kockázatokat, előfordulhat, hogy a kockázatok simán csak átvándorolnak a kevésbé szabályozott árnyékbankrendszerbe.

Ami most látszik, az az, hogy a globális pénzügyi rendszer tovább bővül, a globális hitelállomány eléri a 200 ezer milliárd dollárt. A jobb pénzügyi szabályozás megakadályozta, hogy a kockázatok tovább erősödjenek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mérséklődni kezdtek. Például látszólag a nagybankok kevesebb kockázatos eszközt tartanak a könyveikben, a szabályozó hatóságoknak mégis keményen kell dolgozniuk a kockázatos hitelek monitorozásán, amelyek az árnyék pénzügyi rendszerbe vándoroltak és amelyek nagyon gyorsan fel tudnak fújódni, ahogy azt a 2008-as válságban már fájdalmasan megtanulhattuk.

A szabályozók előszeretettel mutogatnak arra, hogy a bankoknak sokkal nagyobb pufferük van likvid eszközökből, ha bankroham indulna vagy problémák lennének az adósság továbbgörgetésével, de sajnos gyakran kiderül, hogy a normál esetben likvid eszközök egy válságban inkább illikvidek.

Igazuk van a törvényhozóknak, ha azt mondják, hogy a sokat javult a rendszer 2008 óta, de a bevezetett reformok csak részben jelentenek megoldást és messze elmaradnak attól, amire szükség lenne.

Sajnos a gyorsan növekvő pénzügyi rendszer és a toxikus politikai környezet oda vezet, hogy előbb fog jönni a válság, mint azt sokan gondolják

- véli Kenneth Rogoff.

Figyelmeztet a világhírű professzor: közelebb van a katasztrófa, mint gondolnánk
Forrás: AFP / Jean Ayissi
Kenneth Rogoff a Harvard Egyetem közgazdasági és politikai professzora, 2001 és 2003 között az IMF vezető közgazdásza volt.

A címlapkép forrása: AFP / Tolga Akmen
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
IMG_20190910_155319