Előfizetői tartalom

Figyelmeztet a világhírű professzor: közelebb van a katasztrófa, mint gondolnánk

Portfolio
Már egy évtized eltelt a 2008-as globális pénzügyi válság óta és a törvényhozók nem győzik bizonygatni, hogy a rendszer sokkal biztonságosabb manapság, mint akkor volt. Azok a nagybankok, amelyek akkor az összeomlás középpontjában voltak, jelentősen visszafogták mára a kockázatos ügyleteiket és mindenki, a befektetőktől kezdve a lakosságon keresztül a jegybankárokig folyamatosan éberen figyeli a fejleményeket. A szabályozók keményen dolgoztak azon, hogy nagyobb legyen a transzparencia és az elszámoltathatóság a bankrendszerben. De tényleg biztonságban vagyunk? - Teszi fel a kérdést Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora.

Normális esetben azt mondhatnánk, hogy igen. Az egy évtizeddel ezelőtt kitört globális, rendszerszintű pénzügyi válság nem olyan volt, mint egy "mezei" recesszió. A hasonló rendszerszintű válságok viszonylag ritkák, ami két dologgal magyarázható: az egyik, hogy a törvényhozók olyan reformokkal reagálnak általában rájuk, ami megakadályozza a megismétlődésüket. A másik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés