Bank

Rekordot döntöttek a nyugdíjra gyűjtők - Rengeteg pénzt fizettek be

Portfolio
Nagyot mentek tavaly az egyéni befizetések az önkéntes pénztáraknál, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint ezek 12%-kal 70 milliárd forintra nőttek. Emellett a tavalyi utolsó negyedévben a munkáltatói befizetések is jelentős emelkedést mutattak az előző évek azonos időszakához képest, ami magyarázható azzal, hogy sok munkáltató előrehozta a befizetéseket a változó cafeteria-rendszer miatt.Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke az alábbi fontosabb számokat emelte ki az önkéntes pénztárak tavalyi évéből:
 • Az önkéntes pénztárak tavaly 114 milliárd forintos rekord befizetést mértek, ezzel az egy főre jutó átlagvagyon már meghaladja az 1,2 millió forintot.
 • Az önkéntes pénztárak vagyona tavaly év végére 1344 milliárd forintot tett ki, ami inkább stagnálást jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A vagyon stagnálása annak ellenére történt, hogy a tagdíjbevétel közel 13%-kal nőtt, tehát a különbséget egyértelműen a rossz hozamok jelentik.

  Rekordot döntöttek a nyugdíjra gyűjtők - Rengeteg pénzt fizettek be
 • Az egyéni tagdíjbefizetések növekvő tendenciát mutatnak, tavaly az utolsó negyedévben több mint 28 milliárd folyt be a tagoktól, ami az elmúlt hét év legmagasabb negyedik negyedéves egyéni befizetési összege.
 • A tavalyi utolsó negyedévben a munkáltatói befizetések jelentősen megugrottak, ami könnyen magyarázható azzal, hogy sokan a cafeteria-rendszer megváltozása miatt inkább előrehozták a befizetéseket.

  Rekordot döntöttek a nyugdíjra gyűjtők - Rengeteg pénzt fizettek be
 • Az önkéntes pénztári hozamokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a harmadik negyedév kivételével mindegyik negyedévben mínuszos hozamot értek el a pénztárak, ezzel összességében negatív, közel mínusz 2%-os teljesítménnyel zárt a szektor.
 • Szó volt az egészségpénztárak tavalyi számairól is, itt a taglétszám több mint 2%-os bővüléssel elérte a 903 ezer főt, a vagyon pedig még ennél is nagyobb ütemben bővült, elérve az 57,5 milliárd forintot.
 • Az egészségpénztárai egyéni befizetések több mint 17%-kal közel 30 milliárd forintra nőttek, ehhez képest a munkáltatói befizetések elmaradnak a maguk 18 milliárdjával.
 • Kravalik beszélt két újításról is: az egyik az ÖPOSZ honlapján elérhető nyugdíjkalkulátor, a másik pedig egy középiskolai tanulmányi verseny, amelynek elsődleges célja a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás elősegítése.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kozossegifinanszirozas