Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát
Bank

Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát

Portfolio
Nemcsak családalapításra vagy éppen befektetésre lesz kiváló a kormány július 1-jétől elérhető kamatmentes hitele: egy átlagos lakáshitelhez képest 6 millió, egy átlagos szabad felhasználású jelzáloghitelhez képest 8 millió forintot is spórolhat 20 év alatt, aki a piaci hitel helyett ezt választja, akár egy tervezett új hitelt, akár egy meglévő kölcsönt "helyettesít" vele. A jelzáloghitelek többségével ellentétben ráadásul a kamatkörnyezet emelkedésétől is teljesen megvédhet ez az új hitel.


Az alábbiakban minden esetben az átlagos piaci kamatokkal számolunk, az elérhető előny a tudatos és jó hitelképességű banki ügyfelek számára ennél természetesen alacsonyabb lehet. Hogy a fentieknél mennyivel kedvezőbb hitelek érhetők el a bankok kínálatában már most is, ahhoz a Pénzcentrum kalkulátorának használatát ajánljuk.

Akkor érdemes felvenni, ha 5 éven belül babád lesz

Az eddigi információk szerint azok a házaspárok vehetik igénybe július 1-jétől a kormány új kamatmentes hitelét, akiknél
  • a feleség 18 és 40 év közötti,
  • legalább hároméves munka-, vagy felsőoktatási viszonnyal rendelkezik és
  • a házaspár legalább egyik tagja első házas.

Kamatmentes hitelről van szó, de csak akkor marad fenn mindvégig a kamatmentesség, ha a hitel felvétele után 5 éven belül legalább egy gyermek születik a családba. A 2. születendő gyermek után a fennálló tartozás 30%-át, a 3. születendő gyermek után a 100%-át elengedik.

Ha viszont egyáltalán nem jön a baba 5 éven belül, a már igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni, ami számításunk szerint 5%-os kamattámogatást, 20 éves és 10 milliós hitelt feltételezve 2,2 millió forint lenne. Emellett a termék piaci kamatozása is helyreáll (nem tudni, ezt mit fog jelenteni), ami az említett 5% mellett 24 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedéssel járna. A további tudnivalókról itt írtunk részletesen.

Piaci hitel helyett is kiváló lehetőség lesz

Szabad felhasználású hitelről van szó, tehát ingatlanvásárlásra, egy meglévő vagy tervezett új hitel kiváltására és befektetésre is alkalmas lesz. Ha befektetjük a kamatmentes 10 milliót, akkor korábbi számításunk szerint Babakötvénybe fektetve például 20 év alatt közel 20 milliós nyereségre tehetünk szert vele a jelenlegi kamatszintet alapul véve. Ezúttal viszont azt nézzük meg, mennyit spórolhatunk azzal, ha a meglévő vagy egy tervezett új hitelt váltunk ki vele.

A termék természetszerűleg versenytársa lesz a bankok piaci hiteleinek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bankok rosszul járnának vele vagy nem szívesen értékesítenék majd ezt a hitelterméket. Minden az állami kamattámogatás mértékétől függ majd (ebből jórészt a hitelfelvevők részesednek, de kisebb részben akár a bankok is), amiről egyelőre semmit sem tudunk. Az sem ismert még, hogy jelzáloghitelről vagy valamilyen fedezetlen hitelről lenne szó, ezért most minden fontosabb piaci hiteltípussal összehasonlítjuk, "mit tud" a kormány új kamatmentes hitele.

Milliókat nyerhetünk vele egy piaci jelzáloghitelhez képest

A piaci jelzáloghitelekhez képest is jelentős kamatelőnyt biztosíthat az új hiteltípus. Ha például az MNB decemberi kamatstatisztikái alapján egy átlagos szabad felhasználású jelzáloghitelhez hasonlítjuk, 6,5 százalékponttal is alacsonyabb lehet a kamata, hiszen kamatmentes kölcsönről beszélünk. Még a változó kamatozású lakáshiteleknél és a végig fix, legfeljebb 3%-os kamattal elérhető "CSOK-hitelnél" is kedvezőbb lesz az új hitel, ha jön a baba 5 éven belül.

Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát
A pénzbeli előny elsősorban természetesen a törlesztőrészleten lesz tetten érhető: míg az új hitelt tényleges kamatmentesség esetén 42 ezer forintos törlesztőrészlettel kell majd fizetni, egy átlagos lakáshitel manapság a figyelembe vett 10 milliós összeg és 20 éves futamidő mellett 65 ezer forintos havi terhet jelent a családnak, a szabad felhasználású jelzáloghitelek 75 ezer forintos átlagáról nem is beszélve.

Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát
Alábbi ábránkon látható, hogy míg az új hitelre a kamatmentesség miatt 10 millió forintos kell majd visszafizetni, a lakáshiteleknél ez 15,7 millió forint, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 7,9 millió forint. És akkor a kamatkörnyezet várható emelkedésével még nem is számoltunk: a kamatkockázattól is teljesen megvéd az új hitel, miközben az átlagos piaci jelzáloghitelekről ez egyáltalán nem mondható el. Az új hitel előnye tehát jóval nagyobb is lehet a fent említettnél.

Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát

Személyi kölcsön és autóhitel helyett is jó

Természetesen nemcsak jelzáloghitelt, hanem autóhitelt és személyi kölcsönt is lehet "helyettesíteni" ezzel a hitellel. Egy átlagos autóhitelhez képes 9,4, egy átlagos személyi kölcsönhöz képest 13,3 százalékpont lehet a termék kamatelőnye az MNB decemberi statisztikái alapján.

Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát
Törlesztőrészletben mérve ez havi 20-30 ezer forint megspórolását jelentheti azok számára, akik 5 millió forint erejéig 5 évre kívánják felvenni a hitelt (a kisebb jellemző hitelösszeg és rövidebb jellemző futamidő miatt számoltunk most ennyivel).

Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát
Így aki autóhitel helyett választja ezt a kamatmentes hitelt, az 5 év alatt csaknem 1,3 millió forintot spórolhat vele, aki pedig személyi kölcsön helyett, az akár 1,9 millió forintot is.

Jön a kormány új kamatmentes hitele: milliós összegek ütik az élelmesek markát
A fentiekben minden esetben az átlagos piaci kamatokkal számoltunk, az elérhető előny a tudatos és jó hitelképességű banki ügyfelek számára ennél természetesen alacsonyabb lehet. Hogy a fentieknél mennyivel kedvezőbb hitelek érhetők el a bankok kínálatában már most is, ahhoz a Pénzcentrum kalkulátorának használatát ajánljuk.

jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5