Bank

Erste-vezér: ha jó ajánlatot kapunk, érdekelhet a Budapest Bank

Huszák Dániel, Bécs
Ha kellően vonzó ajánlatot kapnak a kormánytól, akár meg is veheti a Budapest Bankot az Erste bankcsoport, de egyébként nem lesz nagy érvágás a pénzintézetnek, ha valaki más veszi meg - mondta el a Portfolio kérdésére Andreas Treichl elnök-vezérigazgató a pénzintézet éves eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján. A nemrég bejelentett román bankadóval kapcsolatosan a bankvezér elmondta: az intézkedésnek a román gazdaság egészére negatív hatása lehet. A bankcsoport egyébként tavaly rekordnyereséget ért el.
Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a bankcsoport eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján a következő fontosabb dolgokat mondta el:
  • A román bankadónak valószínűleg a gazdaság egészére negatív hatása lesz, ha a jelenlegi formájában bevezetik, az Erste regionális vezetése viszont "kézben tartja a helyzetet." Treichl szerint "társadalmi felelősségük kötelezi őket arra," hogy a bankadóval kapcsolatosan kritikát fogalmazzanak meg.
  • A Brexitnek pozitív hatása lehet a közép- és- kelet-európai (KKE) régió munkaerőpiacra, mivel számos dolgozó visszatérhet majd az anyaországába.
  • A régió gazdasági kilátásai pozitívak: A régióban az EU-s átlag alatt van az eladósodottság, a KKE-háztartások pénzügyi eszközei 13 év alatt jelentősen növekedtek, meghaladják Ausztriájét. A KKE-régió pénzügyi eszközei 634 millió eurónál tartottak, míg Ausztriában 654 millió eurónál, Lengyelországot nem számítva. A teljes régió GDP-je már lehagyta Spanyolországét.
  • 13,5%-ra növekedett a bankcsoport CET1-tőkéje. Reméli, a tőkeelvárásokat most már nem növeli a felügyelet, mert úgy véli, ez a szint már kellően biztonságos.
  • 1,4 eurós egy részvényre jutó osztalékot terveznek kifizetni a tavalyi évre. 2019-re még magasabb osztalékot terveznek, újságírói kérdésre viszont elmondta a hosszabb kilátásokkal kapcsolatosan; "osztalékok nem növekedhetnek örökké."
  • A Portfolio kérdésére Andreas Treichl elárulta, hogy szerinte a magyar kormány eddig betartotta az EBRD-vel kötött megállapodását a bankadó csökkentésével kapcsolatosan, de úgy véli, a gazdaság egészére nézve előnyös lépés lenne a bankadó további csökkentése.
  • A vezérigazgatót arról is megkérdeztük, hogy tett-e vételi ajánlatot az Erste a Budapest Bankra, válaszul Treichl azt mondta, hogy "ha a kormány, vagy bárki más kellő befolyással megkörnyékez minket a Budapest Bankkal kapcsolatosan, lehet, hogy nagyon érdeklődőek leszünk. Érdeklődővé kell tenniük minket, másképpen nem fog minket érdekelni." A bankvezér tehát úgy véli, ha kedvező ajánlatot kapnak a Budapest Bank megvételével kapcsolatosan, lecsapnak rá, ha viszont valaki más veszi meg, nem fogja ez befolyásolni az Erste stratégiáját a magyar piacon.
  • Újságírói kérdésre elárulta, hogy a George, az Erste korszerű, PSD2-kompatibilis netbanki rendszerének más piacokon való bevezetésén még mindig gondolkoznak, de mivel ez körülményes folyamat.


Az Erste történelmi, 1,8 milliárd eurós nyereséget ért el tavaly, a bank betét- és hitelállománya is növekedett. A bankcsoport számairól itt írtunk részletesen:Peter Bosek, az Erste lakossági igazgatója úgy véli, új pénzügyi termékekre van szükség a piacon, olyanokra, amelyek a lakossági befektetőket is jobban bevonzzák a tőkepiacra. Az Erste 4,4 millió érintkezést tett az Erste George-dzsal. Összesen tavaly 1 milliárd ügyfélérintkezést történt a banknál. A digitális termékértékesítésben tavaly 30%-os növekedést tapasztaltak, a mobilos kontaktok száma kifejezetten erősen emelkedik.

Jozef Sikela, az Erste vállalati üzletágának vezetője elárulta, hogy 2500 új kkv-ügyfelet szereztek a régióban, a teljes bruttó hitelállományuk 51,9 milliárd euróra növekedett, ami 6%-os növekedésnek felel meg. A növekedés oroszlánrészét Szerbia adta 30%-kal, szektorszintű vizsgálatban pedig a hotelek és turisztikai vállalkozások, 27%-kal.

Gernot Mittendorfer, az Erste CFO-ja a társaság kilátásairól beszélt; várhatóan idén is jobban fognak növekedni a bevételek, mint a költségek, tavaly a vállalat bevételei 324 millió eurót növekedtek. A vállalat költség / bevétel hányad csökkent, 60,5%-ra a tavalyelőtti 62,4%-ról.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
török jegybank, getty