Soha nem látott nyereség az Ersténél
Bank

Soha nem látott nyereség az Ersténél

Portfolio
Történelmi rekordot döntött, ugyanis csaknem 1,8 milliárd eurós nyereséget ért el 2018-ban az Erste Group. Január 25-én már közzétette fő számait az osztrák bankcsoport, most a részleteket is megismertük. Többek között a kockázati költségek emelkedése és az új román bankadó miatt a tavalyi 15% után 11% fölötti tőkearányos megtérülést (ROTE) tűzött ki célul az idei évre a társaság, az idén fizetendő osztalék részvényenként 1,4 euró lehet, ami 4,4%-os osztalékhozamot jelent. Magyarország adta a nyereség csaknem tizedét a maga 167 millió eurós profitjával.
Az Erste Bank egyes vezetői is ott lesznek Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!


Mivel a fő számok január végén már ismertek voltak, nem okozhat jelentős meglepetést a piac számára a ma közzétett jelentés. Ami a tavalyi teljes évi fő számokat illeti:
 • A nettó kamatbevétel 5,3 százalékkal 4582,0 millió euróra nőtt a bankcsoportnál, elsősorban a Csehországban és Romániában, valamint Ausztriában is tapasztalt emelkedése miatt.
 • A nettó díj- és jutalékbevétel 3,1 százalékkal 1908,4 millió euróra bővült, elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatásokból és a vagyonkezelési tevékenységből származó bevételek növekedésének köszönhetően.
 • Habár a kereskedési tevékenység nettó eredménye visszaesett -1,7 millió euróra, a működési bevétel 3,7 százalékkal így 6915,6 millió euróra emelkedett.


Soha nem látott nyereség az Ersténél
 • Az általános igazgatási költségek közel változatlan szinten maradva 4181,1 millió eurót tettek ki. Ez főként az egyéb igazgatási költségek 5,7 százalékos mérséklődésének köszönhető. A költség/bevétel hányados 60,5 százalék volt.
 • A pénzügyi eszközökre elszámolt nettó értékvesztés +59,3 millió eurót tett ki köszönhetően az eszközminőség javulása folytán végrehajtott nettó kockázati költség felszabadításoknak, erre aligha számíthat hosszú távon a bank.
 • Minden szegmens hitelezési üzletágában - elsősorban Horvátországban és Ausztriában - jelentős mértékben javult a céltartalékok megképzésének és felszabadításának egyenlege.
 • A nem teljesítő hitelek aránya (az ügyfélhitelek bruttó állományára számolva) tovább csökkent, az egy évvel korábbi 4,0 százalék után 3,2 százalékra javult.
 • Az NPL-fedezeti ráta pedig 68,8 százalékról 73,0 százalékra nőtt.


Soha nem látott nyereség az Ersténél
 • Az egyéb működési eredmény -304,5 millió euróra rúgott (az egy évvel korábbi -457,4 millió euró után). Ebben a tételben szerepel a szanálási alapokba fizetett 70,3 millió eurós éves hozzájárulás (az előző évi 65,8 millió eurót követően). A bankadók és a tranzakciós illetékek 112,2 millió euróra emelkedtek (105,7 millió euróró).
 • Az anyavállalatra jutó nettó eredmény 1793,4 millió euróra nőtt, ami 36,3 százalékkal haladta meg az előző évi 1316,2 millió eurót. Az elsődleges alapvető tőkemutató (CET1) 13,5 százalékon állt a bázisidőszaki 13,4 százalék után, a teljes tőkemegfelelési mutató pedig 18,5 százalékról 18,2 százalékra csökkent.


Soha nem látott nyereség az Ersténél
 • A bankcsoport mérlegfőösszege 236,8 milliárd euróra nőtt, ami 7,3 százalékos bővülésnek felel meg az előző év végi 220,7 milliárd euróhoz képest.
 • Az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya 139,5 milliárd euróról 149,3 milliárd euróra bővült, ami 7,0 százalékos növekedést jelent.
 • Forrásoldalon a hitelintézetek által elhelyezett betétek 17,7 milliárd euróra nőttek a bázisidőszaki 16,3 milliárd euróról, és az ügyfélbetétek állománya is tovább nőtt minden fő piacon, 7,7 százalékkal bővülve 162,6 milliárd euró lett (151,0 milliárd euró után).
 • A hitel/betét ráta 91,8 százalékon állt (az előző év végi 92,4 százalék után).


Soha nem látott nyereség az Ersténél
Magyarország adta a nyereség csaknem tizedét a maga 167 millió eurós profitjával, a profit nagyobbik része ezúttal is Ausztriából és Csehországból érkezett.

Soha nem látott nyereség az Ersténél
Az Erste Group előrejelzése szerint idén
 • a hitelállomány az egyszámjegyű skála közepén található mértében bővül, ezért azzal számolnak, hogy a bevételek nagyobb ütemben nőnek, mint a költségek.
 • A kockázati költségek minden bizonnyal emelkedni fognak, ám még így is rekordalacsony szinten (10-20 bázisponton) maradnak.
 • Az egyéb működési eredményt negatívan befolyásolja majd a romániai bankadó. A Kelet-Közép-Európában jellemző alacsony átlagos adóterhelése nyomán az Erste Csoport adórátája a várakozások szerint 20 százalék alatt marad.
 • A fenti feltételezések alapján a 2019. évi - goodwill nélkül számolt - tárgyieszköz arányos megtérülés (ROTE) esetében 11 százalékot meghaladó célértéket határoztak meg.

Az 1,8 milliárd eurós, a múlt évit egyharmadával meghaladó éves adózott eredmény nem csak fennállásunk eddigi legjobb eredménye, hanem méltó szimbóluma is 200 éves évfordulónknak és fenntartható üzleti modellünknek, ami nagymértékben megváltoztatta a régiót, amelyben újra aktívak vagyunk

- jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.

Az idén fizetendő osztalék a menedzsment javaslata szerint részvényenként 1,4 euró lehet, ami 4,4%-os osztalékhozamot jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.Soha nem látott nyereség az Ersténél
Az Erste Bank egyes vezetői is ott lesznek Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mnb_jegybank_felügyelet_shutter