Árnyékhitelekkel hajszolja a növekedést Kína
Bank

Árnyékhitelekkel hajszolja a növekedést Kína

Portfolio
A hagyományos bankrendszeren kívüli árnyékbankrendszeri hitelezésen keresztül támogathatja gazdasági növekedését Kína - véli a kínai jegybank korábbi főközgazdásza Sang Songzu.
Az elmúlt években a kínai jegybank rendszeresen és hangosan hirdette: leszámolnak az árnyékbankrendszerrel, azaz a hagyományos bankrendszeren kívül működő, kevésbé szabályozott és kockázatosabbnak ítélt hitelezési formákkal. Az egyik leginkább elterjedt árnyékhitelezési forma a hitelek vagyonkezelési termékekbe (WMP) való csomagolása.

A vagyonkezelési termékeket a "betétekhez hasonló" befektetésként értékesítik, pedig a pénz valójában (vállalati) kötvényekbe és más hitelviszonyt megtestesítő eszközökbe megy, nem érvényesek ugyanazok a garanciák, mint amelyeket egy bankbetét élvez. A hozam persze cserébe magasabb. A pénzügyi intézmények a mérlegükön kívül tartják a WMP-ket, így akarják kikerülni a hatóságok tőkekövetelményeit, valamint forrásokat biztosítani kockázatosabb adósoknak is.

A kínai jegybank korábbi főközgazdásza, Sang Songzu azonban most azt nyilatkoztafordulat állhatott be ebben:

Idén a kínai jegybank elsődleges célja az lesz, hogy a gazdasági növekedés ütemét fenntartsa. Azt gondolom, idén a szabályozók az árnyékbanki hitelezést bátorítani fogják, különösen a magánszektorban.

A közgazdász szerint az is feltűnő, hogy a kínai állami vezetők egyre kevesebbet beszélnek az adósság-leépítésről. Tavaly a kínai gazdaság 6,5 százalékkal nőtt, a Reutersnek név nélkül nyilatkozó kínai vezetők szerint idén 6-6,5 százalék közötti célt terveztek be. Az árnyékbankrendszeri hitelezés sokak szerint komoly kockázatot jelent a kínai gazdaság számára, sokan nem tartják kizártnak azt sem, hogy egyszer a túlságosan nagyra hízó árnyékbankrendszer dönti be egyszer az országot.
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi