Hihetetlenül száguld a hitelezés, de már készülhetünk a kanyarra
Bank

Hihetetlenül száguld a hitelezés, de már készülhetünk a kanyarra

Portfolio
Az NHP fixről és a generációváltásról szólhat az idei év a hazai kkv-hitelezésben - mondja Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője, aki a piac aktualitásai mellett néhány hitelfelvételi tudnivalóról és a Budapest Bank terveiről is beszélt nekünk. Mint kiderült, a szakember nem számít visszaesésre idén a hitelezésben, de már készülni kell szerinte a "kanyarra".


Portfolio: Január 2-tól elindult az NHP fix. Megtörtént-e már az első kihelyezés a Budapest Banknál? Mik a programmal kapcsolatos idei céljaik?

Toldi Balázs: Már a program meghirdetésének első napján rendelkezésre állt nálunk a termék, mára pedig jócskán túl vagyunk az első szerződéskötéseken és folyósításokon. Erőteljesen látszik, hogy míg pár évvel ezelőtt akár 80 százalékban fix kamatozású konstrukciókat választottak az ügyfelek az NHP-nak is köszönhetően, az utóbbi időben ez az arány 20 százalék környékére esett. Ezt hivatott visszafordítani a program, amelynek a kamatkockázatok csökkentése a fő célja. A korábbi szakaszokban mintegy 250 milliárd forintot helyezett ki a Budapest Bank a magyar kkv-knak az NHP keretében, ami 2-3 százalékponttal magasabb a standard piaci részesedésünknél. Úgy gondoljuk, hogy ezt a szintet tartani fogjuk.

Mi az, amiben a mostani NHP igénybe vevői köre eltérhet a korábbiaktól?Hihetetlenül száguld a hitelezés, de már készülhetünk a kanyarra
Most maximum 1 milliárd forintot vehet igénybe egy cég vagy cégcsoport a korábbi 10 milliárd forinttal szemben. A korábbi időszakban forgóeszközhitelként, rövid lejáratú hiteleként is igénybe lehetett venni az NHP-t, de most kizárólag beruházási célokat lehet ebből finanszírozni, és az ingatlancél meghatározása is szigorúbbá vált. Cégakvizíciót vagy tulajdonrész-vásárlást nem támogat a konstrukció, abban viszont hasonló a korábbi szakaszokhoz, hogy az agrárium most is domináns lehet az igénybe vevők körében. Ahogy azok a termelő és szolgáltató ágazatok is, amelyek beruházásigényesek a gazdasági ciklus mostani szakaszában.

A kamatkockázatok szempontjából valóban védelemre szorulnak a kkv-k? Érzik a bankok és az ügyfelek a veszélyt?

Megítélésem szerint igen, különösen a hosszú lejáratú kamatkörnyezet az, ami drasztikus növekedésen ment át az elmúlt időszakban, a rövid lejáratú kamatok emelkedése egyelőre nem olyan hangsúlyos. Várható egy kamatemelési ciklus, hiszen az MNB inflációs célját elértük, és a külső kamatkörnyezet is előbb-utóbb hatással lesz a magyar piacokra. A fix kamatozású források költségei, a kamatcsere ügyletek hozamai egyértelműen emelkedtek, így hosszú lejáratra az NHP fix által lehetővé tett legfeljebb 2,5 százalékos ügyfélkamat nem volt reálisan elérhető akár 5-6 éves futamidővel sem a kkv-k számára.

A szektor fejlődését eközben továbbra is segíti, hogy szépen csordogálnak az EU-források a kkv-khoz. Mekkora hatással van ez a banki hitelezésükre?

A statisztikák és a saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy ösztönzőleg hatnak. A hitelállományunk rendkívül dinamikusan nőtt az elmúlt időszakban, ami részben ennek is köszönhető. A teljes leszerződött vállalati hitel- és követelésállományunk 40 százalékkal bővült kevesebb mint 2 év alatt, és ezzel átléptük a 700 milliárd forintot. Ez az előző év harmadik negyedévi statisztikáiból kiindulva bőven piac feletti növekedés. Ami az EU-forrásokat illeti, számtalan vissza nem térítendő, illetve visszatérítendő támogatás élesedett, aminek vagy előfinanszírozását kellett biztosítanunk, vagy amelyek társfinanszírozást indukáltak. Amikor pedig egy beruházás megtörténik, utána a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzéséhez is szükség van további finanszírozásra, ez a forgóeszköz-hitelezésre gyakorol kedvező hatást. 2018 egyértelműen a boom éve volt, 2019-re a lendület fennmaradását várom.

Maradt még az MFB Pontokon értékesített EU-forrásokból?

Vannak olyan programok, amelyeket már kimerítettünk. Ezek rendkívül dinamikusan pörögtek és elfogytak, például a telephely- és ingatlanfejlesztésre biztosított források. Van olyan program, amely még nyitva áll, és olyan is, amin lehetne még tovább is fejleszteni, mint például a mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítésére nyújtott hitel esetében az eszközbeszerzések összegének növelésével. A fejlesztési hiteltől még sokat várunk, és kettő, az elmúlt hónapban meghosszabbított pályázat (a digitális fejlesztés területén) még sok ügyfél számára jelenthet segítséget. Az MFB Pontokon elérhető hitel- és kombinált termékeket mi kifejezetten prioritásként és stratégiai termékként értékesítjük, az indulás óta 30 milliárd forintot folyósítottunk a vállalat és a lakosság számára. Csak 2018-at nézve, az összes befogadott hitelkérelemből 34 százalék, a vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó kombitermékek esetében 42 százalék volt a konzorciumi részesedésünk az MFB Pontokon.

A Budapest Bank piaci feletti növekedése mennyire köszönhető átlag feletti kockázatvállalásnak?

A Budapest Bank a piaci átlagnál mindig is sokkal prudensebb, fenntarthatóbb finanszírozási politikát folytatott, és ez nem változott. A hitelállomány növekedését többek között a megnövekedett értékesítői aktivitásunk magyarázza. Szintén ennek az eredménye, hogy kkv-számlanyitásban második piaci helyezést értünk el. A kkv-szektor évtizedek óta fókuszterület a vállalati üzletágnál, ami például abban nyilvánul meg, hogy 200 millió forint árbevétel felett már egyéni, személyre szabott kiszolgálást adunk, és nem dobozos termékeket kínálunk.

Mi a helyzet az alternatív finanszírozási formákkal, mint például a lízing és a faktoring?

Mindkettőnél jelentős növekedést tapasztaltunk az elmúlt évben, lízing leányvállalatunk pedig már harmadik éve piacvezető a vállalati lízingben. A magyar lízingpiac 13 százalékos éves bővülést tudott produkálni tavaly, a Budapest Lízing ezt a maga 28 százalékával messze felülmúlta. Követelésállománya év végére 128 milliárdra, kihelyezése pedig 65 milliárdra nőtt. A faktoringpiac tavalyi 19,5 százalékos forgalombővüléséhez képest - igaz, alacsony bázisról - mi 77 százalékos növekedést értünk el. Meggyőződésem, hogy ezek az eredmények a gazdasági konjunktúra mellett a banknál jellemző fókuszált aktivitásnak és koncentrált, tudatos értékesítési politikának köszönhetőek.

Mi lehet az idei év slágere a kkv-finanszírozásban?

Ez az év elsősorban az NHP fixről fog szólni, emellett a generációváltási tőkeprogramban is nagy fantáziát látunk, amelyet a Hiventures és az MFB Invest indított el. A kkv-szektorban egyre komolyabb igény lesz a generációváltásra, ezért a piacon zajlik egyfajta együttgondolkodás arról, hogy hiteloldalon is létrejöhessen egy hasonló, a sikeres utódlást segítő termék. A kisebb kkv-ügyfeleknek szóló egyéni megoldások összeállítására van még tér a piacon a már elérhető közép- és nagyvállalati konstrukciók után.

Mikor érheti el a kkv-hitelpiac a csúcsát, ahonnan már nem lesz további növekedés?

Kicsit olyannak érzem az idei évet, mint amikor a Forma-1-es pilóta a kanyarhoz ér, és maximális sebességgel szeretné azt bevenni. Nagyon megyünk, hihetetlen tempóban száguld a hitelezés, de a kanyarra fel kell készülni. Visszaesésre nem számítok idén. 2018 az EU-források beáramlása és a globális kockázatok alacsony szintje miatt nyugodtabb év volt, mint ahogy az idei elindult. Idén már oda kell figyelnünk arra, hogy mi történik a globális gazdasági környezetben.

shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
baba_baby