Előfizetői tartalom

Hogyan alakította át a CSOK a hazai lakás- és hitelpiacot?

Banai Ádám, MNB
|
Danila Pankov
|
Nagy Tamás, MNB
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2016-os kibővítése még az erős piaci növekedés alatt is jelentős hatást tudott gyakorolni a hazai ingatlanpiacra. Az új lakások kedvezményes áfakulcsának bevezetése elhozta az újlakás kínálat fellendülését, míg a CSOK szabályainak hatására az ingatlanok iránti érdeklődés megnövekedése mellett eltolódott a lakáskínálat a nagyobb ingatlanok felé. A CSOK kedvezményes hitelkonstrukcióknak az új lakáshitelezésben 16 százalékos az arányuk, érdemben javítva ezzel a családosok egy részének a finanszírozási költségeit. Mindemellett mivel a CSOK keretében kapható támogatás maximális értéke rögzített, azaz nem követi le a lakásárak elmozdulását, ezért megfontolandó a támogatás értékének indexálása.

Ezzel is foglalkozunk a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján, érdemes regisztrálni! Információ és jelentkezés A CSOK móodsítása miatt bővült ilyen mértékben az újlakás kínálat? 2014 elejétől kezdődően - köszönhetően főleg kereslet oldali tényezőknek - a hazai lakáspiac erőteljes fellendülésbe...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés