Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak
Bank

Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak

Portfolio
Az MNB frissen publikált adatai szerint közel 2%-os nettó hozamveszteséget szenvedtek el az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly. A legnagyobb bukót a listán az OTP dinamikus portfóliója tudhatja magáénak közel mínusz 7%-kal, míg a legjobb hozamot tavaly a Voláncsalád Nyugdíjpénztár érte el közel 2%-kal. A magánnyugdíj-pénztári portfóliók is többségükben mínuszban zárták az évet, ezek között a Budapest, az MKB és a Szövetség egy-egy portfóliója volt kivétel.Az önkéntes nyugdíjpénztárak nettó hozamvesztesége szektorszinten a záró vagyonnal súlyozva 2018-ban átlagosan -1,8% volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból, amelyek az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak tavalyi éves, illetve az elmúlt 10 és 15 évnyi időszak hozamrátáit mutatják be.

Az MNB friss adatai alapján összeszedtük,hogy a legnagyobb vagyont kezelő önkéntes nyugdíjpénztárak, illetve a megmaradt négy magánnyugdíjpénztár portfóliói milyen nettó hozamokat értek el tavaly:

Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak
  • A fenti listán mindössze öt olyan önkéntes pénztári portfólió van, amely 2018-ban nulla feletti nettó hozamot tudott elérni tagjainak.
  • A legnagyobb mínuszt tavaly a fenti önkéntes pénztári portfóliók közül az OTP Dinamikus portfóliója érte el több mint 6,9%-os veszteséggel.
  • A magán-nyugdíjpénztári portfóliók között a Budapest, az MKB és a Szövetség klasszikus portfóliója hozott nulla százalék felett, és az MKB növekedési portfóliója hozta a legrosszabb teljesítményt mínusz 2,33%-kal.


A bővebb listát ezen a linken lehet elérni.

Mi állhat a rossz teljesítmény mögött?

A visszaesés elsősorban a nemzetközi tőkepiacokon megfigyelhető növekvő volatilitásnak az eredménye, de szerepet játszott benne a hazai tőkepiac megtorpanása, illetve a kötvény leértékelődés is. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók esetében a 10 éves nettó hozamráták záró vagyonnal súlyozott átlagos értéke 7,41 százalék volt, ami 4,67 százalék infláció feletti reálhozamot jelent - írja az MNB.

A tavaly romló nemzetközi befektetői hangulatot főként a jelentős jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozások, a nemzetközi kereskedelempolitikával, az olasz költségvetést övező vitával, a Brexit megállapodással, s a világgazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos bizonytalanságok befolyásolták. A Budapesti Értéktőzsde indexe (BUX) -0,61 százalékot esett tavaly, a hazai állampapír piacon csak az egy éven belüli lejáratú értékpapíroknál lehetett szerény (RMAX: 0,31 százalék) pozitív hozamot elérni. A hosszabb lejáratú magyar állampapírok árfolyamváltozása (MAX: -0,95%) éves szinten negatívba fordult át a hozamemelkedés hatására.A vagyonkezelők az emelkedő hozamelvárásokra jellemzően a kötvényportfólió hátralevő átlagos futamidejének (duration) csökkentésével reagálnak, mert így kevésbe lesz érzékeny az árfolyam a piaci hozamváltozásra. Így csökkentették az árfolyamkockázatot a pénztári vagyonkezelők is, hiszen az elmúlt évben mintegy 12 százalékkal, 4,3 évről 3,8 évre csökkent a hátralévő futamidő szektor szinten.

Csökkent a pénztártagok száma is

Tavaly december végével 1,134 millió tagja volt az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, ami az előző negyedévhez képest közel kétezer fős létszámcsökkenést jelent. A tavalyi negyedik negyedévben 7960 új taggal bővült a szektor, de ez sem volt elég a kilépők és a nyugdíjba lépők számának ellensúlyozására. Az év egészében összesen négyezer fővel csökkent az önkéntes pénztárak taglétszáma.

Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak
A pénztári portfóliókban az állampapírok aránya továbbra is a legnagyobb, 62%-ot tesz ki, ezt követik a befektetési jegyek, 25%-kal. Az előző negyedévhez képest még növekedett is az állampapírok súlya a teljes kezelt vagyonon belül. A részvények súlya alig 6%, igaz, sokszor a kockázatosabb kitettségüket ETF-eken, részvényalapokon keresztül veszik fel a nyugdíjpénztárak. Ez persze plusz költségterhet is jelent, hiszen ha más alapokba fektetnek, ezeknek a vagyonkezelési és tranzakciós díjait is ki kell fizetni.

Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak
Címlapkép: AFP/Angelos Tzortzinis
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit