Bank

Sorra mennek csődbe a kínai cégek - rekordmagas a fizetésképtelenség

Portfolio
Rekordmagasra szökött a kínai vállalatok adóssága a gazdasági lassulás és a hitelezési feltételek szigorodása miatt - írja a CNBC. Közben a fizetésképtelen cégek száma is egyre növekszik.


Sosem látott értékre, 159,6 milliárd jüanra nőtt a fizetésképtelen, kínai devizában denominált (onshore) vállalati adósságállomány a japán Nomura becslése szerint - ez a 2017-es szám mintegy négyszerese.

A szingapúri DBS becslése ennél konzervatívabb, de szintén jelentős érték, 119,6 milliárd jüan. A japán pénzintézet szerint a dollárban denominált (offshore) adósság is hasonló trendet követett - becslésük szerint mintegy 7 milliárd dollárnyi tartozást nem tudnak rendezni a kínai cégek. A DBS adatai szerint az energiaszektorban fordult elő a legtöbb csőd; ez 40%-át adta az összes fizetésképtelen adósságnak.

A szingapúri társaság szerint a jövő talán még rosszabb képet fest: 2019-ben mintegy 3 500 milliárd jüannyi vállalati adósság jár le.

A csődök oka elsősorban az, hogy szigorodik a monetáris környezet, lassul a kínai gazdaság és a kínai hatóságok folyamatosan harcolnak az árnyékbank-rendszerrel. A DBS elemzői szerint januárban a reálkamatok egészen 4,35%-ra emelkedtek, míg 2017 elején -3,1% volt az értékük. A csődkockázatokkal a hagyományos pénzintézetek is tisztában vannak, ezért gyakran vonakodnak hitelezni.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5