Merkel hallgat, még bármi lehet a nagy német bankfúzióból
Bank

Merkel hallgat, még bármi lehet a nagy német bankfúzióból

Portfolio
Négy év után először kap idén bónusz a Deutsche Bank felsővezetése, miközben nemcsak a tulajdonosok, de a német politikusok, sőt a munkavállalók is erősen megosztottak a Commerzbankkal való esetleges összeolvadással kapcsolatban. Angela Merkel kancellár egyelőre nem terítette ki lapjait az ügyben.
Több értesülés megjelent az elmúlt 24 órában a Deutsche Bankról:
 • A Reuters értesülése szerint Christian Sewing vezérigazgató erősen hisz benne, hogy a mostani a megfelelő pillanat a Commerzbankkal való összeolvadáshoz.
 • A költségszinergiák mellett egyértelmű és domináns piacvezetői pozícióban és "minden idők" legjobb finanszírozási költségszintjében bízik a vezérigazgató.
 • Ugyanakkor a dolgozóknak küldött vasárnapi levele ehhez képest jóval semlegesebb volt, hangsúlyozta például, hogy egy esetleges összeolvadást egy sor feltétel teljesülésének kell megelőznie.
 • A német szakszervezetek attól félnek azonban, hogy a két bank összeolvadása akár 30 ezer fős elbocsátási hullámhoz vezethet Németországban. A két bank együtt 140 ezer alkalmazottal rendelkezik.
 • A dolgozók mellett a befektetők, tulajdonosok egy részét is meg kell még győznie a vezérigazgatónak (legalább három nagybefektető már fenntartásait fejezte ki a Deutsche Banknál), miközben a két bank felügyelőbizottsága (a Deuische Banké 3 órán át tárgyalt) még nem döntött a tervekről.
 • Az EKB bankfelügyeleti szárnya ugyanakkor felhívta csütörtökön a figyelmet, hogy az összeolvadást tervező bankoknak súlyos válság esetén adófizetői pénzek bevonása nélkül is leépíthetőnek kell lenniük. A túl nagy, túl komplex bankoknak Andrea Enria, az EKB felügyeleti vezetője szerint pótlólagos tőkével kell rendelkezniük.
 • A Barclays elnöke felhívta a figyelmet, ha sikerül is az összeolvadás, az amerikai JP Morganhez képest 10%-nál kisebb piaci kapitalizációjú bank jönne létre, és még a brit Royal Bank of Scotlandnél is kisebb lenne a bank.
 • Olaf Scholz német szociáldemokrata pénzügyminiszter állítólag nagyon lelkes az összeolvadást illetően, azonban nem sikerült maradéktalanul megnyernie a koalíciós partner német kereszténydemokraták maradéktalan támogatását.
 • A Commerzbankban még mindig 15%-os tulajdonrésze van a német államnak, és a CDU képviselői szeretnék elkerülni, hogy az egyesített bank esetleges tőkeemelése esetén ismét költségvetési pénzekhez kelljen nyúlni. A szociáldemokrata Cansel Kiziltepe is aggodalmát fejezte ki, hiszen szerinte nem látni még, hogy "két beteg bankból" hogy lesz egyetlen egészséges.
 • A német állam a Commerzbankban meglévő részesedése miatt az egyesített bank legnagyobb tulajdonosa lenne. Ha politikailag vállalhatatlanná válna az egyesülés, Berlin könnyen visszavonulót fújna.
 • Angela Merkel német kancellár egyelőre nem nyilvánított határozott véleményt a kérdésben.

Négy év után először egyébként idén kaphatnak bónuszt a Deutsche Bank legfelső szintű vezetői, összesen 55,7 millió eurót kapnak a 2018-as teljesítmény után, a teljes bónuszkeret a társaságnál 14%-kal 1,9 milliárd euróra csökken, elsősorban a bank létszámcsökkenése miatt. A vezérigazgató 7 millió eurót kap.Merkel hallgat, még bármi lehet a nagy német bankfúzióból
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
karacosny
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között