Különvélemény élőben: egy robot megjósolná, ha csalni akar egy kereskedő
Bank

Különvélemény élőben: egy robot megjósolná, ha csalni akar egy kereskedő

Portfolio
Gépi tanulással és mesterséges intelligenciával lepleznék le a pénzintézetek a csaló kereskedőket, még mielőtt egyáltalán elkezdenek bűnözni - számol be a Financial Times.


Az IBM Watson pénzügyi platformját használná az informatikai óriás arra, hogy elemezze a kereskedők beszélgetéseit, ezek hangszínváltozását, a hitelminősítések változását és számos egyéb tényezőt annak érdekében, hogy kiszűrje a csalásra készülő kereskedéseket.

"A gépi tanulás egyik előnye, hogy nincsenek egzakt szabályok, melyeket bárki egyszerűen megkerülhet, hanem a rendszer megváltoztatja a viselkedését, a modell idővel tanul és gyorsan tud adaptálódni" - mondta Marc Andrews, az IBM elnökhelyettese a brit gazdasági lapnak.

A "renegát kereskedők" az elmúlt évtizedben mintegy 10 milliárd dollárnyi veszteséget halmoztak fel a világ legnagyobb bankjainál; ilyen például a "londoni bálna," amely során néhány CSD-ügyleten egy kereskedő mintegy 6 milliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel. Ezzel szemben egy ilyen megfigyelőszoftver ára "csak" 10 millió dollár körül mozog.

A kereskedőket egyébként már ma is figyelik a bankok belső rendszerei, jellemzően e-mailekben lévő kulcsszókat jelölnek meg az automatizált algoritmusok - így persze rengeteg hamis riasztás keletkezik.

A Behavox IT-cég - amely pont ilyen megfigyelőrendszerek fejlesztésével foglalkozik - elárulta, hogy egy ügyfelük havonta 450 ezer ilyen riasztást kapott egyszer. Az ilyen adattömegből kiszűrni a valódi csalókat szinte lehetetlen. A mesterséges intelligencián alapuló megfigyelőrendszerek az ilyen jelzéseket jelentősen tudják csökkenteni - csak a Behavox saját megoldása 95%-kal vágta az említett számot.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brit ház ingatlan_getty