Új világ vár a magyar gazdagokra
Bank

Új világ vár a magyar gazdagokra

Portfolio
A privátbanki ügyfelek elvárásai sokkal magasabbak a bankokkal szemben, mint a többi lakossági ügyfélé, a folyamatos digitális fejlesztések ezen a területen elengedhetetlenek. Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékmenedzsment és privátbanki vezetője szerint ugyanakkor ebben a szegmensben a jövőben is szükség lesz a személyes kapcsolatra, így nem tart attól, hogy a robottanácsadók átvennék az uralmat. A Portfolio-nak adott interjúban kitér arra is, hogy a vagyonos ügyfelek ingatlanbefektetéseiket sok esetben nem a privátbankoknál lévő vagyonuk terhére intézik, hanem más vagyontárgy értékesítéséből, vagy osztalékjövedelemből származó összegekből, így csak becsülni lehet azon pénzösszegeket, amelyek nem jelennek meg a privátbankoknál.
Melyek most a lakossági banki szegmens legnagyobb fejlesztési kihívásai a pénzintézeteknél?

Somogyi Péter: A teljes bankszektorhoz hasonlóan a Budapest Bank stratégiájában is fókuszban van a digitalizáció. Ez számos lehetőséget tartogat az egyszerűsítés, a folyamat optimalizáció, valamint az értékesítési folyamat és ügyfélélmény tekintetében. Manapság egyre inkább elvárják az ügyfelek, hogy egyes szolgáltatásokat, termékeket online vehessenek igénybe. Éppen ezért folyamatosan fejlesztünk, így például a banki mobilalkalmazásunkba a hagyományos funkciókon túl tavaly beépítettük a mobilfizetést és a QR kódos csekkbefizetést is, és idén is több újdonsággal jelentkezünk majd. A fejlesztések terén a legtöbb erőforrást az idén júliusban induló azonnali fizetési rendszer kiépítése köti le.

Mindenhonnan a digitális átállásról, az ügyfélközpontúbb kiszolgálásról, az internet alapú bankolásról hallani, lépten-nyomon fejlesztenek valamit a bankok. Privátbanki oldalon is ilyen erős a nyomás?

S. P.: A privátbanki ügyfelek elvárásai magasabbak a bankokkal szemben. Számukra kiemelten fontos, hogy az elvárásaiknak leginkább megfelelően, minél kényelmesebben intézhessék napi pénzügyeiket, ehhez pedig elengedhetetlenek a digitális megoldások is. Ugyanakkor úgy vélem, ebben a szegmensben a jövőben is szükség lesz a személyes kapcsolatra és a jól képzett tanácsadókra. A fejlesztések fő iránya a privátbanki területen a különböző döntés-előkészítő, illetve modellező rendszerek kiépítése, amelyek nem csupán a kollégáink munkáját, hanem az ügyfelek döntéseit, valamint befektetésükön elért eredmények értékelését is nagyban segíthetik.

Új világ vár a magyar gazdagokra
Fotó: Mónus Márton
Terjednek az online portfólióválasztási megoldások, sok fintech cég erre építi fel az üzleti modelljét. Ilyen környezetben mennyire van, illetve lesz 5 év múlva létjogosultsága a privátbankároknak?

S. P.: Míg a mindennapi tranzakcionális bankolás vagy akár brókeri tranzakciók esetében már nagyobb teret hódítottak a bankszektoron kívüli digitális megoldások, egyelőre nem látok olyan fintech megoldást a piacon, amely nagy számban tudott volna befektetési tanácsadási szolgáltatással ügyfeleket szerezni. Véleményem szerint a személyes kapcsolat és a jól képzett tanácsadó nem váltható ki a privátbanki szegmensben, így öt év múlva is szükség lesz privátbankárokra. Ami változni fog, az a személyes tanácsadás módja: a jövőt személy szerint egy hibrid modellben képzelem el, amelyben fontos szerep jut a privátbankárok munkáját támogató digitális megoldásoknak.

Ön szerint megérett már a magyar piac a robottanácsadók korszakára?

S. P.: Úgy gondolom, sokszor többet várunk a robottanácsadóktól, mint amire képesek lehetnek, vagy ami a realitás lehet a jövőben. Általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy a piac megérett rá vagy sem, én inkább úgy fogalmaznék, hogy van olyan szegmens - például a fiatal generáció -, ahol nem csak releváns, de elvárás is az online megoldások alkalmazása. Van azonban olyan ügyféltípus is, amely esetében sokkal kevésbé használható ez a megközelítés. Ahogyan szerintem soha nem jön el a 100%-osan robot ügyvédek korszaka, úgy véleményem szerint a befektetési területen sem fogják a robottanácsadók átvenni ezt a munkakört. Vannak dolgok, amelyek automatizálhatóak, és vannak, amelyek soha nem lesznek azok ebben a szakmában sem.

A robottanácsadó alkalmazása feltételezi az ajánlatok bizonyos standardizálását, így szerintem elsősorban a prémium szegmensben, valamint a vagyonépítés szakaszában lévő lakossági ügyfelek esetén lehet hasznos. Nagyobb vagyon esetén a személyes egyeztetések során kialakított stratégia végrehajtásában lehet szerepet szánni az automatizációnak, például az úgynevezett átsúlyozás, vagy újonnan beérkező összegek portfólió szerinti elosztása esetén alkalmazható jól az új technológia.

Az elmúlt években látványosan megindult a magyar ingatlanpiac. Mennyire vált az ingatlan, mint befektetés a privátbankok versenytársává? Mekkora vagyontól eshetett így el a privátbanki piac?Új világ vár a magyar gazdagokra
S. P.: Az ingatlanpiacon tapasztalt áremelkedés, valamint az emelkedő bérleti díjak hatással vannak ügyfeleink befektetési döntéseire. Sok esetben az ügyfelek nem a meglévő, befektetési szolgáltatónál lévő vagyont használják fel ingatlan vásárlásra, hanem adott esetben más vagyontárgy értékesítéséből, vagy osztalékjövedelemből származó összegeket, így csak becsülhetjük azon pénzösszegeket, amelyek nem jelentek meg a privátbankoknál.

A közvetlen ingatlanbefektetésnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Az ingatlanbefektetés akkor jó, ha a portfóliónak csak a meghatározott részét és nem az egészét teszi ki. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a legtöbb ingatlan tranzakciónak jellemzően két oldala van: az eladói oldalon képződő bevétel előbb-utóbb nálunk is megjelenhet, így szegmens szinten nem feltétlenül csak a kimenő összegekkel találkozunk.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
török jegybank, getty