Ilyen se volt még Magyarországon - Újabb nagy dobásra készülnek Matolcsy Györgyék
Bank

Ilyen se volt még Magyarországon - Újabb nagy dobásra készülnek Matolcsy Györgyék

Portfolio
Egészen 2016 végéig csökkent a vállalatok magyar banki hiteltartozása, a hitel nélküli növekedés évei után azonban ma már évi 15%-kal száguld a vállalati hitelezés. Egy valamiben azonban továbbra sem tartja a lépést a magyar vállalatfinanszírozás a nyugati és a környező országokkal: rendkívül fejletlen a magyar vállalati kötvénypiac. Ezen változtatna az MNB, a jegybank új programja július 1-jén indul. A témával csütörtöki Hitelezés 2019 konferenciánkon is foglalkozunk, érdemes eljönni.


Ahogy arról beszámoltunk, március 26-án, a legutóbbi kamatdöntő ülésen a Monetáris Tanács a Növekedési Kötvényprogram elindításáról. A jegybank szerint a magyar vállalati kötvénypiac felélesztése egyszerre több problémára megoldást jelenthetne:
  • egy fejlett vállalati kötvénypiac versenyt támaszthat a bankhitelekkel szemben, aminek eredményeképp a vállalatok forrásköltsége mérséklődhet,
  • egy likvid kötvénypiac hozzájárul a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javulásához,
  • a vállalatok forrásellátottságát biztosító piacok közötti egészséges verseny a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja,
  • a kötvénypiacon a vállalatokat nem egyetlen intézmény, hanem egyszerre több befektető finanszírozza, ami pénzügyi stabilitási szempontból is kedvező,
  • egy megfelelően likvid és fejlett kötvénypiac a pénzügyi stabilitást növelheti és egy esetleges gazdasági válság hatásait is tompíthatja.

A jegybank első körben 300 milliárd forintos keretösszeget szán a Növekedési Kötvényprogramra, ebből a nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket, illetve a vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárolna külföldi, többek között EKB-s példákat követve.

Ilyen se volt még Magyarországon - Újabb nagy dobásra készülnek Matolcsy Györgyék
A programban várhatóan nagyvállalatok fognak részt venni, elsősorban nekik érheti meg kötvénykibocsátásba fogni, később, a kötvénypiac likvidebbé válásával azonban számítanak a kis- és középvállalkozások részvételére is, főleg értékpapírosított követelések révén.

A program nem befolyásolja a monetáris politikai kondíciókat: az NKP keretében végrehajtott jegybanki vásárlásokból adódó bankrendszeri többlet-pénzmennyiséget az MNB az alapkamaton kamatozó preferenciális betéti eszközzel sterilizálja - közölte a jegybank.

Magyarországon a nem pénzügyi vállalatok GDP-arányos kötvényállománya ma még nagyon alacsonynak mondható, mindössze 1,5%, miközben a hitelállományuk 17%-ra rúg. A legfejlettebb vállalati kötvénypiaccal rendelkező európai országok közül Franciaországban 29%, Svédországban 25% a vállalatok kötvényállománya a GDP arányában. A Növekedési Kötvényprogram első körben a GDP 0,7%-ának megfelelő összegben járulna hozzá a piac fejlesztéséhez.

Ilyen se volt még Magyarországon - Újabb nagy dobásra készülnek Matolcsy Györgyék
A Növekedési Kötvényprogramban az MNB lehetőséget akar adni a vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírok vásárlására is, amelyen keresztül az MNB hozzá akar járulni az értékpapírosítás hazai elterjedéséhez.

Egy értékpapírosítási ügylet legfontosabb szereplői az alábbiak szoktak lenni:
  • az értékpapírosítást kezdeményező intézmény, azaz általában a bank, amely az értékpapírkibocsátás fedezetét jelentő eszközökkel rendelkezik,
  • az értékpapírt kibocsátó, speciálisan erre a célra létrehozott vállalat (SCV) és
  • az értékpapírt megvásárló befektetők. Az értékpapírosítás lehet valódi/hagyományos, amikor az eszközök és a hozzájuk kapcsolódó kockázat egyaránt kikerül az eszközátruházó mérlegéből, illetve szintetikus értékpapírosítás, amikor csak a kockázatot ruházzák át hitelderivatívák révén.


Az értékpapírosításnak az MNB szerint számos előnye lehet a gazdasági szereplők számára, növelheti például a bankok tőkemegfelelését, növelve a hitelezési kapacitást, és leválaszthatóvá tesz portfóliókat, javítva a bankok mérlegszerkezetét. Az értékpapírokat megvásárló befektetők számára mindez diverzifikációs lehetőséget jelent, és a gyengébb minősítésű értékpapírok esetén magasabb hozam elérésérének lehetőségét jelentheti.

Ilyen se volt még Magyarországon - Újabb nagy dobásra készülnek Matolcsy Györgyék
A Növekedési Kötvényprogram további részleteiről, a jegybank elképzeléseiről az MNB dokumentuma ad eligazítást, cikkünkhöz is ebből merítettünk.

Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Robert Rooney, Morgan Stanley