Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány
Bank

Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány

Portfolio
Ugyan a készpénzhasználat ellen hirdetett háborút a kormány, nagy a valószínűsége, hogy végül nem a készpénzre, hanem a pénzügyi szektor saját termékeire gyakorol majd érdemi kiszorítási hatást a lakossági állampapír-értékesítés tervezett felpörgetése. A lekötött betétek visszaszorulása persze nem most kezdődik: már hat éve tart, ennek ellenére még évekig nem lesznek rászorulva a bankok, hogy kamatemeléssel versenyezzenek a megtakarítók kegyeiért. A forrásbőség miatt az állampapírok további térnyerése anélkül lehet kegyelemdöfés az egykor legnépszerűbb megtakarítási formának, hogy ez kicsit is fájna a hitelintézeteknek. Profit szempontból pedig akár hosszabb távon is kapóra jöhet a bankoknak, hogy helyettük is az állam fizeti a lakosság kamatbevételeinek jelentős részét.
Ez is téma lesz csütörtöki Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni az eseményre!


Évi 8-9 százalékkal növekszik a magyar lakosság megtakarítása az utóbbi öt évben, ennek ellenére nem túl jók a bankok, biztosítók, alapkezelők és pénztárak kilátásai a lakossági megtakarítások értékteremtő becsatornázása szempontjából. Érveink erre a kijelentésre:
  • A pénzügyi szektor értékesítési potenciálja eleve nem túl erős: tavaly például 100 új lakossági forintból 37 folyószámlán maradt, 26 állampapírba került, 23 pedig készpénzben hever, így mindössze 14 forint jutott az ezeknél szofisztikáltabb pénzügyi megtakarítási termékeknek.
  • A kormány kimondott célja, hogy öt év alatt megduplázza a lakosságnál lévő állampapírok állományát, és ennek érdekében felpörgeti az értékesítést új termékek és új értékesítési csatornák, pl. a lakás-takarékpénztári hálózatok bevonásával. Ez legfeljebb forgalmazói jutalékként fog lecsapódni a pénzügyi szektorban.
  • Június 1-jétől egy új, különböző futamidők mellett igénybe vehető, akár 6%-os kamatozású lakossági állampapír bevezetését tervezi a kormány Nemzeti Kötvény néven, néhány hónappal később pedig valószínűleg megjelenik a rendszeres megtakarítási lehetőséget nyújtó nyugdíjkötvény is.
  • Egy új, kedvezményes kisbefektetői számlacsomagon gondolkodik az ÁKK, amellyel havonta rendszeres összegű megtakarításokat igyekezne becsatornázni elsősorban a lakossági állampapírok piacára. Havonta 10-40 ezer forint állampapírba fektetése esetén lehetne ezt a konstrukciót igénybe venni.
  • Kijött az MNB hivatalos ajánlása arról, hogy az új ingatlanalapok és sorozatok esetében a visszaváltási időt 6 hónapra hosszabbítják, emellett a meglévő alapok és sorozatok esetében forgalmazási maximumot vezetnek be. Ez az utóbbi évek legnépszerűbb alapkategóriájának értékesítését érintheti igencsak negatívan.
  • Lesöpörte a kormány azt a javaslatot az asztalról, amely évi 800 forintban határozta volna meg a tranzakciós illeték összegét a 20 ezer forintos illetékmentességi határt meghaladó lakossági átutalások esetében, és nemcsak az átutalások csomagárazását, hanem ezzel általánosságban a bankszámlahasználatot is nagyban segítette volna.
  • Egyelőre nem úgy tűnik, hogy el akarná törölni a kormány a tranzakciós illetéket, és továbbra is ragaszkodik a havi kétszeri, 150 ezer forintig terjedő díjmentes készpénzfelvétel lakossági lehetőségéhez is. Mindkettő a pénzügyi szektor megkerülésére ösztönzi a lakosságot megtakarításai kezelésére során, különösen, hogy a Magyar Államkincstárnál már most illetékmentesen, június 1-jétől pedig az újonnan kibocsátott állampapírokba kamatadómentesen lehet befektetni.

Lehetne még folytatni a sort, a lényeg:

valószínűleg nem a készpénzre, hanem a pénzügyi szektor megtakarítási termékeire fog igazi kiszorítási hatást gyakorolni az állampapírok értékesítésének a felpörgetése, legalábbis ezek növekedésétől vesz el (ha megvalósul a lakosságnál lévő állampapír-állomány duplázódása) közel 6000 milliárd forintnyi teret a következő öt évben.Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány
Fenti ábránkon látható, hogy ez már az elmúlt években is zajlott, a kormány és az ÁKK új tervei várhatóan inkább csak felgyorsítják és továbbviszik majd a folyamatot: az állampapírok térnyerésre elsősorban a befektetési alapok piacának bővülését akasztotta meg 2014 óta, de a jókora kamatelőny miatt a lekötött betétekre is negatív hatással volt.

Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány
A lekötött bankbetétek vesszőfutása mögött persze elsősorban az alacsony kamatszint áll. 2013-ban 5% alá, 2014-ben 2% alá, 2015-ben pedig 1% alá csökkent az éven belül lekötött forintbetétek átlagkamata, és 2016 óta a fél százalékot sem éri el.

Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány
Elsősorban a kamatszint csökkenése, másodsorban az állampapírok kiszorító hatása miatt a 2009-es csúcshoz képest mára 73%-kal visszaesett az éven belül lekötött betétek állománya így már az 1500 milliárd forintot sem éri el. A látra szóló betétek aránya az egykori 20%-ról 71%-ra emelkedett, állománya egy évtized alatt több mint négyszereződött, és meghaladja a 6000 milliárdot is.

Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány
A lakossági bankbetétek vesszőfutása összességében kétarcú: miközben az állományuk tíz év alatt 20%-kal nőtt (ezzel persze jelentősen elmaradnak a lakosság teljes megtakarításának dinamikájától), szerkezetüket tekintve a funkciójuk teljesen megváltozott: megtakarítási termékből jórészt pénzforgalmi funkciójú termékké váltak. Az alábbi ábra jól összefoglalja a betétek megtakarítási szerepének durva visszaesését.

Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány
Kérdés, mikor fog ismét megtakarítási termékként tekinteni a lakosság a betétekre. A válasz valószínűleg úgy hangzik, hogy akkor, amikor a bankrendszernek erre szüksége lesz. A bankszektor hitel/betét arányának vizsgálata vihet közelebb a konkrétumokhoz: ez jelenleg 67% (amennyiben a külföldi, pl. OTP-leánybanki tételeket nem vesszük figyelembe), pedig egy évtizeddel ezelőtt 140% környékén is megfordult.

Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány

A magyar bankszektor hitelállománya jelenleg évi közel 10%-kal növekszik. Ha fennmarad ez a hiteldinamika, akkor a betétállomány stagnálása esetén is 4 évre lenne szükség ahhoz, hogy a belföldi hitel/betét arány 100%-ra emelkedjen, vagyis elérje azt a szintet, amikor a bankszektornak már indokolt lehet betétgyűjtési versenybe kezdenie.

Persze van némi szórás a bankok között, de a nagy többségük messze van a 100%-os hitel/betét aránytól. Nem valószínű az sem, hogy a betétállomány növekedése megállna, az állampapír-állomány növekedése valószínűleg csak a lekötött forintbetéteknek fogja megadnia a kegyelemdöfést. Így könnyen elképzelhető, hogy a bankok a következő öt évben egyáltalán nem lesznek rászorulva betéti versenyre sem a lakosság, sem a vállalatok körében.

Az állampapírok kiszorító hatása 100% alatti hitel/betét arány mellett egy, a mostaninál magasabb kamatkörnyezetben még inkább kapóra jöhet a bankoknak, ha a profitabilitási szempontokat nézzük: amennyiben a látra szóló betétek alkotják forrásaik jelentős részét, az nem elhanyagolható kamatráfordítás-megtakarítást eredményezhet számukra még hosszú évekig. A bankközi kamatok emelkedése egyre jobb betéti marzsot fog jelenteni, és nem nekik, hanem az államnak kell fizetnie a lakosság kamatbevételeinek jelentős részét.

Kegyelemdöfés? A bankbetéteknek is betesz az Orbán-kormány
Ez is téma lesz csütörtöki Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni az eseményre!
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek