Magyar lakáshitelesek tömegei kaphatnak levelet hamarosan
Bank

Magyar lakáshitelesek tömegei kaphatnak levelet hamarosan

Portfolio
Óriásit javult a magyar bankrendszer helyzete, mióta az MNB átvette a szektor felügyeletét - mondta a Magyar Bankszövetség jubileumi konferenciáján Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Előadásából kiderült: a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők hamarosan levelet kapnak a kamatkockázat csökkentésének lehetőségeiről.


Windisch László egyebek mellett az alábbiakról beszélt a konferencián:
  • Úgy működik a pénz a gazdaságban, mint a vér az emberi szervezetben, a bankrendszer pedig mint az érhálózat.
  • A magyar bankrendszer és a makroprudenciális politika fejlődésének egyik fontos lépcsőfoka volt, hogy 2013-ban az MNB a bankrendszer felügyeletének feladatát is átvette.
  • Az MNB így egyszerre ösztönzi a hitelezést és fékezi a túlzott eladósodást, a gazdaság bővüléséhez a bankrendszer hozzájárulása összességében fenntartható kell, hogy legyen.
  • 1%-nyi vállalati hitelállomány-bővülés az MNB számításai szerint közel 0,25%-al járul hozzá a GDP bővüléséhez, és a tavalyi 4,9%-os reál GDP-növekedésből 2,8% a vállalati hitelezés bővülésének volt köszönhető.
  • A devizahitelek aránya ma a vállalatok körében 43%, a háztartásoknál 1%, szemben a tíz évvel korábbi 58%-kal, illetve 67%-kal. A vállalati hitelek kamatfelára 2,7%-ról 2,9%-ra, a lakosságiaké 5,7%-ról 2,8%-ra változott egy évtized alatt, 2012-höz képest pedig mindkettő jelentősen javult. A javuló mutatók sorát sokáig lehetne folytatni.
  • A Növekedési Hitelprogram elősegítette a kkv-hitelezés fordulatát, a makroprudenciális eszköztár pedig a válság előtti és az újonnan felmerülő kockázatok kezelését is célozza. A magyar tőkekövetelmény-előírások ugyanakkor pufferekkel együtt sem szigorúak.
  • A devizahitelek kivezetése a jegybank, a kormány és a szektor összefogásának eredménye volt, zseniálisan sikerült. A nem teljesítő hitelek állományának leépülését célzott jegybanki eszközök támogatták, így ma már nem kiugró nemzetközi összehasonlításban sem a magyar arány.
  • A változó kamatozású hitellel rendelkezőket személyre szóló levéllel és ajánlattal fogják megkeresni a Magyar Bankszövetséggel együttműködésben a kamatkockázatok mérséklésének lehetőségeiről.
  • Nagy kihívás a bankok előtt a hatékonyságjavítás és az azonnali fizetési rendszerre való felkészülés, mindkettő jelentős digitalizációs feladatokat ró a piaci szereplőkre.


orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orban viktor uj kozep-europa