Bankok egész sora tűnhet el a következő években
Bank

Bankok egész sora tűnhet el a következő években

Portfolio
A régiós piac széttöredezettsége miatt nagyon nehéz sikeres régiós bankot működtetni a térségünkben. A régiós szinergiák kihasználásának még csak az elején vagyunk, a konszolidáció azonban várhatóan fokozódni fog - mondta előadásában a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján Juhász László, a BCG senior partnere és ügyvezető igazgatója.
Juhász László az alábbiakról beszélt:
  • Nagy a különbség a régiós országok között abban, melyik országban mekkora mértékű konszolidáció ment végbe az elmúlt években a bankszektorban. Az 5 legnagyobb bank együttes piaci részesedése Lengyelországban 7 százalékponttal öt év alatt 53%-ra nőtt, Magyarországon viszont 5 százalékponttal 48%-ra csökkent.
  • Minden országban vannak M&A-tranzakciók, de rendszerszintű konszolidáció lényegében csak Lengyelországban történik. Középtávon az egyébként nagyon kompetitív lengyel bankszektorban 6-8 domináns szereplő maradhat. Az innovációban globális összehasonlításban is elöl jár a lengyel bankszektor, és rendkívüli mértékben felgyorsult az M&A-tranzakció lebonyolítása.
  • A régió többi országában inkább egy-egy szereplő vagy csoport körüli események vannak hatással a helyi konszolidációs folyamatra. A régió egyik nagy kivonulója a francia SocGen, a görög bankszektor, a vevői oldalon viszont erős Magyarországon és Lengyelországban az állam. Még nem dőlt el, hogy a pivate equity cégek jó tulajdonosok lesznek-e, a szlovén és a szlovák bankszektorban mindenesetre szereztek érdemi pozíciókat.
  • A konszolidációk hajtóereje az egészséges üzemméretek elérése, amit a régióban országonként kell elérniük a bankoknak. A kis bankok körében több az értékrombolás, az értékteremtés a nagyokra jellemző. A kelet-európai bankolás kicsit olyan, mint egy háztól házig harc, minden országért külön kell harcot vívni.
  • A tranzakciók sok esetben komoly értékteremtéssel járnak, esetenként a megvásárolt bank költségének 40-50%-át is meg lehet spórolni. A jövő nagy kérdése, hogy lesznek-e olyan bankok, akik hatékony méretgazdaságosságot régiós szinten fogják tudni megteremteni. A konszolidáció további ösztönzői a digitalizációs beruházási igény és a compliance elvárások miatti óvatosság.
  • A BCG várakozásai szerint a konszolidáció folytatódni fog, továbbra is sok a kis szereplő. Egy következő gazdasági lejtmenet esetén a csökkenő megtérülés lökést adhat a konszolidációnak. Az országok közötti szinergiák kihasználásának az elején tartunk, ebben potenciál van. A private euqity a jelentős hatékonysági tartalékokkal rendelkező bankokra vethet szemet. A technológiai váltás a piaci pozíciók újrarajzolására és a hatékonyság drasztikus javítására ad lehetőséget.


Bankok egész sora tűnhet el a következő években
Fotó: Stiller Ákos
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
baba_baby