FONTOS Tovább ütik a forintot, itt az újabb történelmi mélypont
Egyre több vadász ólálkodik a Budapest Bank körül
Bank

Egyre több vadász ólálkodik a Budapest Bank körül

Portfolio
Elsősorban a vállalati hitelezésben vállalnak túlzott kockázatot a magyar bankok, különösen a projekthitelezésre kell odafigyelni, emellett a működési kihívások is jelentősek - értettek egyet a Porfolio mai Hitelezés 2019 konferenciáján a bankvezéri és vezérhelyettesi panelbeszélgetés résztvevői. A Budapest Bank vonzó (a panel visszatérő szóhasználatával élve "vadászati") célpont több magyar nagybank számára is, a Takarék, az Erste és a KBC mellett ma a Raiffeisen is az érdeklődők közé került. Egy közönségszavazás szerint 2 éven belül hármas Takarék-MKB-Budapest Bank fúzió jöhet.

Meddig tart még a hitelezés növekedése?

Balog Ádám (MKB) szerint lakossági és a vállalati hitelezésben is számos pozitív tényező fogja támogatni a következő években is a növekedést. Kementzey Ferenc (Raiffeisen) ezzel egyetértve felhívta a figyelmet: a külföldi hitelek kiváltásában is versenyképes már a magyar bankszektor. Kovács Antal (OTP) elmondta: Európában a legnagyobb organikus növekedést érte el az OTP a hitelezésben, ezt akvizíciókkal is megfejelik. A hitelpenetráció MNB által vizionált duplázása kemény dió lesz, de az irány megvan hozzá. Simák Pál (CIB) szerint négy iparág (ingatlan és építőipar, kereskedelem, autóipar és az agrárium) húzza a vállalati hitelezést, ezek teszik ki növekedés mintegy felét. Szerinte a lakossági hitelkihelyezések 2020-2021-ben tetőzhetnek. Vida József (Takarék) szerint a lakossági eladósodottsági mutatók nagy növekedésre adhatnak lehetőséget, visszaesés talán csak a projekthitelezés területén lesz, középtávon sem látható jelentős kockázat. A működési kockázatok, a humán erőforrás és a digitalizáció területén viszont lát problémákat a bankrendszerben.

Hol épülnek kockázatok a hitelezésben?

Tóth Viktor (Budapest Bank) a szabályozásnak köszönhetően a lakosság esetében kisebb problémákat érzékel, a vállalati oldal mellett a core banki tevékenységek területén lát nagyobb kockázatokat. Simák Pál (CIB) elmondása szerint a lakossági üzletág miatt ők sem aggódnak, a vállalati ingatlanfinanszírozás területén lát kockázatokat. A bankok működésének az átállítása a legnagyobb kihívás. Kovács Antal (OTP) felhívta a figyelmet, hogy veszélyesen szűkülnek a jelzáloghitelzési marzsok, ezeknek a rossz idők kockázati költségeit is fedezniük kellene. A kereskedelmi ingatlanfinanszírozás területét látja túlfűtöttnek. Kementzey Ferenc (Raiffeisen) a forint kamatpálya legutóbbi változásából fakadó kockázatokra hívta fel a figyelmet, ami nyomást helyez a profitra.

Miért nincsenek sztrájkok a bankrendszerben, és mit vált ki a digitalizáció?

Nagyon nehéz a munkaerős megszerzése, megtartása, de alapvetően lojális a banki munkaerő - húzta alá Kovács Antal (OTP). Kementzey Ferenc (Raiffeisen) szerint nemcsak bérharccal, hanem a digitalizációval is lehet például munkaerőt vonzani. Balog Ádám (MKB) a bank közelmúltbeli alaprendszer-cseréjéről elmondta: a rendszer robosztus és erős, lényegesen csökkent a hibák száma, és a munkaerőhöz hasonlóan az ügyfélkör is nagyot nyert vele.

Kell, lesz konszolidáció a bankrendszerben? Mi lesz a Budapest Bankkal?

Vida József (Takarék) hangsúlyozta, ők folyamatosan konszolidálnak, májustól további kisbankjaik maradhatnak, a végén csak egy maradhat, "mint a Hegylakó című filmben". A Budapest Bank esetleges megvásárlásáról elmondta: van egy kormányzati akarat, ha ez komolyra fordul, ők is tudnak róla beszélni. "Szeretünk vadászok lenni, erről van papírom" - mondta. Tóth Viktor (Budapest Bank) szerint nagyon erős tulajdonosi szemlélettel vezetett bank az övék, a korábbi pesszimista jövőképek miatt nem futottak bele nagy kockázatokba és a terveiket rendszeresen sikerül felülteljesíteniük. Amikor a GE kilépett a bank életéből, teljesen önfinanszírozóként folytatták működésüket. Simák Pál (CIB) szerint lassú organikus hatékonyságjavulás jellemzi a bankszektort, a régiós konszolidáció pedig elsősorban az informatikai rendszerek heterogenitása miatt halad nehezen. A magyar bankszektor konszolidációja nem új külföldi bankok megjelenésével, hanem "viszonylag szűkebb körben" valósulhat meg. A CIB univerzális nagybankként képzeli el a jövőjét továbbra is. Kovács Antal (OTP) szerint valószínűleg tényleg 5-6 magyar nagybank marad majd. Kemenztey Ferenc (Raiffeisen) szerint fontos, hogy transzparens és korrekt módon történjen meg a Budapest Bank tulajdonosváltása, a Raiffeisen Bank International is ajánlatot készül tenni rá. Balog Ádám (MKB) szerint egészségesebb lenne, ha egy magyarországi döntési központú nagyobb bank jöhetne létre, hogy mikor lesz ez, arról a megfelelő időben értesülni fogunk.

Egyre több vadász ólálkodik a Budapest Bank körül
Fotó: Stiller Ákos
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Frankfurt Stock Exchange
Boris Johnson
autolipufogoooo
gyar
gyár190920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi