Eltűntek a változó kamatozást kereső lakáshitel-felvevők
Bank

Eltűntek a változó kamatozást kereső lakáshitel-felvevők

Portfolio
A lakáspiac és a lakáshitelezés aktualitásairól szólt a Portfolio mai Hitelezés 2019 konferenciájának egyik panelbeszélgetése, Simonyi Tamás, a KPMG igazgatója kérdezte a hitelintézeti szakértőket.

Hol tart ma a lakáspiac?

150-160 ezer környékén tetőzik (durván évi 3-5%-os növekedésnél tart) a lakáspiac - mondta Ralf Cymanek (Raiffeisen). Érett ciklusában van a lakáspiac, csökken a növekedési ütem a hitelezésben is, a lakásárakban a külső fővárosi kerületek, az agglomeráció és a vidéki nagyvárosok húzzák most felfelé az átlagot. Az új családtámogatási formák hozhatnak még növekedést a piacra - vélte Florova Anna (OTP). A Duna House 160-180 ezer tranzakcióra számít idén, miközben lassulhat az árnövekedés (tavaly ez nem jött be) - mondta Fülöp Krisztián. A falusi CSOK-kal kapcsolatban van egy kis gyomorgörcse még, tart ettől a típusú intézkedéstől ("a munkanélküliség lehet a következő home office"), ugyanakkor a lakáspiaci kereslet még mindig egyértelműen erősebb a kínálatnál. Tátrai Bernadett (Fundamenta) hangsúlyozta: az LTP-támogatás megszüntetése után is van élet, nem a piac szűnt meg, hanem a termék. A lakáspiacra továbbra is pozitívan hat 1. a lakás mint vagyonelem megbecsültsége, a 2. lakásállomány életkora 60%-ban 30 és 60 év közötti (mindössze 15% épült a 90-es évek után), így a felújításnak egyre nagyobb szerepe lehet, 3. van hitelképes kereslet. Simonyi Tamás (KPMG) felhívta a figyelmet: a világ legnagyobb városaiban már masszív esésben vannak a lakásárak. Van, ahol kifejezetten hűti a piacot az állam.

Ezek a negatív külföldi tendenciák nem fognak Magyarországra begyűrűzni?

Ralf Cymanek (Raiffeisen) szerint a világ nagyvárosaiból kiszorulnak az átlagos jövedelmű vásárlók, nem a helyi igények hajtották felfelé az árakat. A budapesti piacot viszont nem a gazdag oroszok vagy más térségekből érkezők hajtották felfelé, és a GDP-arányos mutatók is jelentős bővülési potenciált jeleznek. Florova Anna (OTP) nem számít a külföldi példákhoz hasonló nagy áresésre, Fülöp Krisztiánhoz hasonlóan, aki még a lassulás mellett is jó befektetésnek tartja jelenleg is az ingatlanvásárlást. Tátrai Bernadett (Fundamenta) szerint országosan szűk szegmenst alkotnak a lakásbefektetők, a saját lakástulajdon biztonságában hisz a lakosság nagy része, és a lakásvásárlással szemben a felújítások fognak előtérbe kerülni.

Mit követelnek a bankok a hitelfelvevőktől?

Szerencsére a magyar piac nem versenyez a klasszikus kockázati paramétereken, egészségesen szabályozott a hitelfelvétel, a debt-to-income mutató 30% környékén vagy az alatt, a loan-to-value 50-55% körül alakul - mondta Ralf Cymanek (Raiffeisen). Az OTP továbbra is mindenhol jelen van az országban, a községekben azonban nem lát érdemi árnövekedést, ez a megkövetelt önerőben földrajzi differenciálódást okoz. A jelenlegi kamatszint mellett kezd összemosódni a személyi kölcsönök és a lakáshitelek piaca, nagyon alacsony kockázati költség mellett. Tátrai Bernadett (Fundamenta) szerint az éveken keresztül történő lakás-takarékpénztári megtakarítás jelentősen javítja a fizetési fegyelmi statisztikákat is, így kifejezetten jó a hitelportfólió minősége a pénztárnál.

Mennyire szorult vissza a változó kamatozás?

A Raiffeisennél és az OTP-nél a hitelfelvevők csaknem 100%-a ma már a fix kamatozású lakáshiteleket választja. A legnagyobb slágernek most a 10 évig fix lakáshitelek számítanak. Havonta 400-500 darab lakáshitelt értékesít a Duna House, az elmúlt hónapban már csak egy olyan ügyfelük volt, aki a változó kamatozást választotta. A nem fizető mutatójuk manapság gyakorlatilag nulla. A Fundamentának soha nem volt változó kamatozású hitele, a teljes futamidőre fixálnak. Tátrai Bernadett másokat is arra biztat, hogy ne csak 5 vagy 10 évre fixált hiteleket nyújtsanak.

Eltűntek a változó kamatozást kereső lakáshitel-felvevők
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
EKB épület