Nagy Márton: öt nagybank kell csak, ami eddig történt, az semmi
Bank

Nagy Márton: öt nagybank kell csak, ami eddig történt, az semmi

Portfolio
A globális bankszektor egésze nem nyerte vissza a befektetők bizalmát, de Magyarország és a régiónk jól áll. Mégse kényelmesedhetnek el a magyar bankok: a hitelpenetrációnak duplázódnia, a szektornak konszolidálódnia kell, a drága termékeket el kell felejteni, radikálisan javítani kell a hatékonyságot és fokozni kell az innovációt, emellett zöld és családbarát működést kell kialakítani - határozta meg a szektor házi feladatait előadásában a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján Nagy Márton, az MNB alelnöke.
Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke többek között az alábbiakról beszélt a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján:
 • Csúcsévet zárt tavaly a magyar bankszektor, ilyenkor azt kell üzenni a szektornak, hogy a legnagyobb veszély az ellustulás, az elkényelmesedés. Sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a jó évek megismétlődjenek.
 • A bankrendszernek három fontos feladatot kell tejesítenie: 1. a gazdasági növekedés fenntartható támogatása (az eurózónához képest 2-3 százalékpontos GDP növekedési többlethez a hitel/GDP évi 3 százalékpontos növekedési többlete társul, az eurózóna hiteldinamikáját 8-10 százalékponttal meghaladó, 12-14 százalékos hosszú távú hitelállomány-bővülés szükséges), 2. hatékonyság és innováció (duplázódó banki penetráció, 5 univerzális nagybank, kevesebb és funkcionalitásában átalakított bankfiókok, digitalizáció, fintech megoldások alkalmazása, core IT rendszerek fejlesztése/cseréje), 3. önfenntartó jelleg.
 • A válság óta alacsony a szektor értékeltsége a világon, egyedül az USA-ban és Közép- és Kelet-Európában nyerték vissza, illetve tartották meg a bankok a könyv szerinti érték feletti piaci értékeltségüket.
 • 2018-ban a magyar bankrendszer profitja 2,2 milliárd dollár, a V6-régió profitja 13 milliárd, a CEE-régióé 16 milliárd dollár volt. Utóbbi megelőzi az HSBC profitját, és a 9. helyre lenne jó a világon. A régió összességében érdekes a világ nagybankjai számára.
 • A magyar vállalatok profitegyenlege (nálunk befektetett és tőlünk kifektetett tőke által realizált profit) -7 milliárd euró volt tavaly (ennyivel többet értek el nálunk a külföldi vállalatok, mint a magyar vállalatok külföldön), ami romlást mutat az elmúlt éveket tekintve, ezen belül a magyar bankrendszeré viszont javult, és már csak -0,1 milliárd euró volt tavaly.
 • Az MNB azt gondolja, hogy 10-12%-os tőkearányos megtérülésre képes a magyar bankrendszer. Magyarországon ez a szám 15% körüli, de sok egyedi tényező torzítja. Tisztítva 6-7%-on áll a szektor, vagyis ha ma nem csinálna semmit a bankrendszer, nagyjából erre a szintre menne vissza.
 • Erősen túlbankosodott a magyar bankszektor, hasonlóan több európai országhoz. A finn, a szlovák és a svéd bankrendszer jó példa számunkra, a bankfiókok és az alkalmazottak száma a GDP-arányos hitelállomány tekintetében magas nálunk hozzájuk képest.
 • 10-20 százalékkal javulhatna a költség/mérlegfőösszeg arány a jelenleg közel 2,5%-hoz képest, ha 5-6 univerzális nagybank maradna, és ezt csak javítaná a hitelpenetráció emelkedése.
 • Makroszinten egyszerűen "semmi", ami történt a magyar bankrendszer konszolidációjában, egyedül a takarékszövetkezetek összeolvadása csökkentette érdemben a szereplők számát.
 • Probléma, hogy a nagybankoknál a 46% azok aránya, amelyek elavult core rendszereket alkalmaznak.
 • Az azonnali fizetési rendszer bevezetésének a pénz forgási sebességének irdatlan mértékű megemelése lehet a fő makrogazdasági hatása.
 • Nemzetközi összehasonlításban is drága a magyar lakossági pénzforgalom, magas jövedelemarányos díjak jellemzik az értékpapír-szolgáltatásokat, és nagyon magasak a hitelkiváltási költségek. Európa nagy részén ingyenes a hitelkiváltás.


A Magyar Nemzeti Bank rövid távon az alábbiakkal kíván foglalkozni:
 • A meglévő lakáshitel-állományban is el kell érni a magas fix kamatozású hitelarányt, ehhez a lakosság döntése és kockázattudatossága is kell. A bankok tájékoztató levelet fognak kiküldeni a lakosságnak, minden évben fel fogják ajánlani, hogy a változóból a fixbe mehessenek át. Az MNB célja, hogy a változó kamatozású lakáshitelek aránya 10-15% környékére csökkenjen a jelenlegi közel 60%-ról.
 • A vállalati kötvénypiac élénkítése többlet forrást jelenthet az egyébként nem eladósodott magyar vállalati szférának.
 • A lakáspiacot a megtakarítási boom, és nem a hitelezés hajtja Magyarországon, a hitelből történő lakásvásárlások aránya 46% Magyarországon. Széles réteg adósodik el, de nem túlzottan.
 • A kereskedelmi ingatlannak fedezett hitelállomány devizaaránya csökkent a közelmúltban, de még mindig magas, az MNB dolgozik azon, hogy valamiféle határt szabjon ennek.
 • Újabb jelentős lépét teszünk az önfinanszírozás felé, a lakossági állampapír-állomány megduplázódhat, a nettó aukciós kibocsátás viszont negatívvá válhat. Ez sok mindenben befolyásolhatja a bankrendszert.
 • A jegybank a társadalmi felelősségbiztosításra is nagy hangsúlyt kíván fektetni: a zöld finanszírozás, a családbarát jelleg


Nagy Márton: öt nagybank kell csak, ami eddig történt, az semmi
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
baba_baby