A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
Bank

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t

Nagyot nőtt az OTP bevétele és profitja egy év alatt, ami nem véletlen, most már a nemrég megvett bolgár Expressbank számai is benne vannak a bankcsoport kimutatásaiban, részben ennek köszönhető, hogy a bevételek 16, a profit pedig 12 százalékkal nőtt az első negyedévben. De nem csak a bolgár bankra érdemes figyelni, idén az ukrán OTP rekordprofitot ért el, egyre nagyobb a hozzájárulása a csoport eredményéhez. Összességében a várakozásoknál jobban teljesített a bank az első negyedévben.

Vártnál magasabb bevétel és profit

Közel 5 milliárd forinttal magasabb lett az OTP összes bevétele, mint amire az elemzők számítottak, annak ellenére, hogy a kamat, - díj- és jutalékbevételek szinte hajszálra úgy alakultak, ahogy azt az elemzők előre jelezték, úgyhogy a különbséget az egyéb nettó nem kamatjellegű bevételek soron kell keresni, az egyébként 51 százalékkal 19,8 milliárd forintra ugrott. A működési költségek a várt felett alakultak, az működési eredmény azonban még így is közel 3 százalékkal, vagy 3 milliárd forinttal meghaladta az elemzői várakozásokat. A banknál a kockázati költség is a vártnál kevesebb volt, így, a korrekciós tételek nélkül számított adózott eredmény közel 5, a konszolidált adózott eredmény pedig közel 4 százalékkal magasabb lett, mint amit az elemzők előre jeleztek.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t

Új bankok

Az OTP az elmúlt hónapokban több pénzintézetet is megvásárolt a régióban, ezek számai a pénzügyi zárásokkal egymás után jelennek majd meg a bank kimutatásaiban. Az első negyedévben az OTP mérleg- és eredménykimutatása már tartalmazta az új bolgár bank, az Expressbank (és leányvállalatai) háromhavi eredményét és március végi mérlegadatait, és a SocGentől megvett albán bank mérlegét. Az albán tranzakció pénzügyi zárására 2019. március 29-én került sor, így az első negyedéves albán eredmény még nem jelenik meg a bankcsoport eredménykimutatásában, az közvetlenül a csoport saját tőkéjével szemben került elszámolásra.

Megugrott a bevétel és a profit

A bankcsoport összes bevétele 16 százalékkal közel 240 milliárd forintra emelkedett, ez új negyedéves rekord. A növekedés nagy része azzal magyarázható, hogy a csoport számaiban már a bolgár Expressbank eredményei is megjelennek, de 9 százalékkal, több mint 8 milliárd forinttal a magyar alaptevékenység bevételei is nőttek, és forintban nézve az ukrán bank bevételei is jelentősen emelkedtek (+59%, +5,5 milliárd forint). A magyar banknál a kamat, díj- és jutalékbevételek is jelentősen emelkedtek, a kamatbevételek növekedéséhez a hitelvolumenek organikus növekedése és az ügyfélbetétek bővülése nyomán befolyó likviditás kihelyezése is hozzájárult, a nettó díjak és jutalékok növekedése pedig azzal magyarázható, hogy a növekvő forgalom és volumenek hatására javultak a betéti- és pénzforgalmi, és a kártya jutalékbevételek. Az ukrán banknál forintban a nettó kamatbevétel 73, a díj- és jutalékbevétel 36 százalékkal nőtt, de hrivnyában is 56 illetve 23 százalék volt a bővülés, a nettó kamateredménynél a hitelállományok növekedése és a nettó kamatmarzs megugrása segített, a díj- és jutalékeredmény emelkedése mögött a vállalati és a hitelkártya díjbevételek növekedése állt. Csoportszinten az egyéb nettó nem kamatjellegű bevételek negyedéves alapon 5,1 milliárd forinttal, 35 százalékkal nőttek, ebből közel 1 milliárd forint az Express Csoporthoz kapcsolódik, emellett a magyar alaptevékenység egyéb nettó nem kamatjellegű bevételei 2,5 milliárd forinttal nőttek.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
Az Expressbank számaival együtt a bolgár operációban volt a legnagyobb a teljesítő hitelállomány negyedéves bővülése, de nőtt az állomány többek között a montenegrói, az ukrán és a román banknál is, miközben mérsékelten zsugorodott a magyarországi, a horvát és a szlovák operációban.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t


A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t


A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
Csoportszinten a marzsok stabilizálódtak, a csoporton belül javult a magyar alaptevékenység, az ukrán, a horvát és a montenegrói bank kamatmarzsa, de csökkent a kamatmarzs az orosz, a bolgár és a román operációban. A negyedéves marzs az Expressbank csoportba kerülésének hatása nélkül negyedéves alapon 4 bázisponttal javult volna.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
Nem csak a bevételek, de a működési költségek is emelkedtek a csoportnál, év/év alapon 15, árfolyamszűrten és az Express Csoport nélkül 11 százalékkal. A költségeket az IT és digitális fejlesztések mellett főleg a bérinfláció növelte, Magyarországon például a pénzügyi szektorban a január-február hónapok átlaga alapján éves alapon 10 százalékos volt a nominális bérnövekedés, de az alkalmazotti létszám is nőtt, a magyar alaptevékenységben éves alapon 5 százalékkal.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
A befektetők számára érdekes lehet, hogy az akvizíciók után a menedzsment által ígért szinergiahatások hogyan realizálódnak. A horvát banknál ennek már vannak jelei: az első negyedéves költségszint árfolyamszűrten éves bázison 11, negyedéves bázison 6 százalékkal csökkent. A tavaly bezárt 52 fiók és az idei első negyedévében 366 fővel (-15%) tovább csökkenő alkalmazotti létszám is csökkentette a működési költségeket. A költségszinergiák jelentkeztek többek között a hardver- és irodafelszerelési, ingatlan- és telekommunikációs, valamint az ATM és POS hálózat üzemeltetési költségein elért megtakarításokban is.

A kockázati költségek szintje csoportszinten 6,2 milliárd forint volt, itt két dolgot érdemes megjegyezni: egyrészt a magyar alaptevékenységben 6,6 milliárd forintnyi pozitív összeg jelent meg ezen a soron, másrészt az orosz banknál rubelben 54, forintban 46 százalékkal nőttek a kockázati költségek.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
A csoport profitja 12 százalékkal 72,6 milliárd forintra emelkedett, ez új első negyedéves rekord. Az alaptevékenység közel 40 milliárd forintot szállított, de amit érdemes kiemelni, az a bolgár bank, az Expressbankkal megtámogatott operáció 17,4 milliárd forintos adózott eredményénél csak egyszer, 2015 elején ért el magasabbat a bank. A negyedévben erős volt még a horvát (8,2 milliárd forint) és az ukrán bank (8,3 milliárd forint) is, utóbbi profitja új rekord.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
A bankcsoport saját tőke arányos megtérülése éves és negyedéves bázison is csökkent.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t

Leánybankok

A külföldi bankok közül néhányat érdemes külön is kiemelni: a bolgárt azért, mert most már az Expressbank számaival együtt látjuk a teljesítményét, az ukránt azért, mert rekordprofitot ért el, az albánt pedig azért, mert a csoport mérlegében már megjelentek a számai.

Bolgár
Január 15-én megtörtént az Expressbank tranzakció pénzügyi zárása, az OTP Csoport első negyedéves kimutatásai már tartalmazzák az új bank számait is. A bolgár operáció 17,3 milliárd forintos korrigált nyereséget termelt, ebből az Express Csoport 5,2 milliárd forintot adott. Az új bolgár bankkal a bruttó hitelek negyedéves bázison árfolyamszűrten 60, a teljesítő hitelek 65, a betétek 46 százalékkal nőttek. Jelenleg már a bolgár bank adja az OTP Csoport mérlegfőösszegének, bruttó hitel- és betétállományának 22 százalékát, és saját tőkéjének negyedét.

Ukrán
Az ukrán OTP az első negyedévben 8,3 milliárd forintos, rekord nagyságú adózott eredményt ért el, éves alapon 42, negyedéves bázison 34 százalékkal nőtt a profit. Ebben részben a bevételek emelkedése, részben pedig a kockázati költségek csökkenése játszott szerepet. Hrivnyában a nettó kamatbevétel 56, a nettó díjak és jutalékok 23 százalékkal nőttek, előbbinél a hitelállományok növekedése és a nettó kamatmarzs 2,6 százalékpontos javulása, utóbbinál a vállalati és a hitelkártya díjbevételek növekedése hatott pozitívan. A bevételek megugrásával párhuzamosan a működési költségek hrivnyában "csak" 21 százalékkal emelkedtek, ezek eredőjeként a működési eredmény hrivnyában 56 százalékkal nőtt. Kockázati költség soron minimális összeg áll, részben ez is okozta, hogy a bank a negyedévben 8,3 milliárd forintos rekordprofitot szállított.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
Albán
Az albán tranzakció pénzügyi zárása idén március 29-én történt meg, ezért az első negyedéves albán eredmény még nem jelenik meg a csoport eredménykimutatásában, az közvetlenül a csoport saját tőkéjével szemben került elszámolásra. Az OTP Csoport mérlegében azonban már megjelennek az albán bank számai: a konszolidált mérlegfőösszeg 218 milliárd forinttal, a teljesítő (DPD0-90) hitelállomány 121 milliárd forinttal, a betétállomány pedig 176 milliárd forinttal nőtt. A bank nettó hitel/betét mutatója 70%-os. A teljesítő (DPD0-90) hitelállomány közel fele lakossági kihelyezés, ennek nagy része jelzáloghitel, 53 százaléka vállalati, a maradék pedig mikro- és kisvállalkozói hitel. Az albán bank kicsi a csoporton belül, a mérlegfőösszeg, a hitel- és betétállomány 1,3-1,4 százalékát, a saját tőke 1,1 százalékát adja.

Nem drága az OTP

Az OTP P/BV alapon már évek óta magas szorzón forog, amit azonban a bank magas saját tőke arányos megtérülése is indokol.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
P/E alapon az OTP inkább olcsó, főként ha figyelembe vesszük, hogy az elemzői várakozások alapján a bankcsoport profitja a tavalyi közel 1 milliárd eurós rekordszintről tovább emelkedhet a következő években.

A bolgár és az ukrán bank húzza az OTP-t
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Vörös Tamás