Fájó hír a nyugdíjra gyűjtőknek: tömegével szállnak ki a buliból a munkahelyek
Bank

Fájó hír a nyugdíjra gyűjtőknek: tömegével szállnak ki a buliból a munkahelyek

Portfolio
Az idei első negyedévben 3,65%-os átlagos nettó hozamot értek el tagjaiknak az önkéntes nyugdíjpénztárak, de még így sincs ok az ünneplésre: a munkáltatói befizetések jelentősen, 31%-kal estek vissza a cafeteria szabályok változása miatt, és ezt az egyéni tagdíjfizetések sem tudták kompenzálni - derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) mai sajtóeseményén.
Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke az eseményen az önkéntes- és egészségpénztárak idei első negyedéves számait elemezte:
  • A Pénztárszövetség adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona a negyedév végén 1381 milliárd forintot tett ki, ami éves összevetésben 5%-os növekedésnek felel meg, míg a taglétszám jórészt stagnált.
  • Jó hír a nyugdíjra gyűjtőknek, hogy az ÖPOSZ becslése szerint a pénztárak az első három hónapban 3,65%-os hozamot értek el tagjaiknak, főként ennek köszönhető, hogy nőni tudott a kezelt vagyon.
  • Rossz hír viszont, hogy a cafeteria szabályok idén életbe lépő változásai miatt a munkáltatói hozzájárulások jelentős mértékben, 31%-kal estek vissza éves összevetésben, miközben az egyéni befizetések mértéke stagnált. Kravalik Gábor elnök szerint árnyalja a képet, hogy számos munkáltató tavaly év végére hozta előre idei befizetéseinek egy részét, illetve sokan elodázták a döntést. Az áprilisi adatok azonban már pozitívabbak, a szövetség adatai szerint múlt hónapban jelentősebb befizetések voltak a pénztárnál.
  • Ezzel a munkáltatói hozzájárulás aránya 30%-ra csökkent a befizetéseken belül, míg az egyéni tagdíjfizetés aránya 70%-ra emelkedett.
  • Kravalik az MNB adataira hivatkozva elmondta, hogy van egy 16-35 év közötti hiányzó generáció a pénztáraknál, emiatt nem tud nőni a tagok száma az önkéntes pénztáraknál, ezzel együtt a tagok átlagos életkora folyamatosan nő. Nagyjából 2 millió 35 év alatti magyar volt 2017-ben, akinek nem volt pénztári tagsága.
  • Az egészségpénztárak vagyonukat 2,1%-kal 52,6 milliárd forintra növelték, a tagok létszáma 1%-kal 900 ezerre növekedett. A munkáltatói befizetések visszaesése az egészségpénztárakat sújtotta leginkább, itt éves összevetésben 63%-os a visszaesés, ugyanakkor itt jó hír, hogy a tagi befizetések 17%-kal 6 milliárd forintra ugrottak meg.


Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter