Bank

MNB: már több mint 100 cég regisztrált az új kötvényprogramba

Portfolio
Egyre több forrásgyűjtési lehetőség áll a magyar vállalkozások előtt, a tőzsde és az MNB is több olyan programmal jött már elő, ami ezt a célt szolgálja. A Portfolio és a HVCA közös befektetési konferenciáján kiderült az is, hogy az MNB kötvényprogramjára már több mint 100 cég jelentkezett eddig.
Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese felvezető előadásában kitért arra, hogy egyre több olyan vállalkozás van ma Magyarországon, amelyeknek a következő szinthez és annak megugrásához jelentős tőkére van szüksége, ebben igyekszik segíteni a BÉT is különféle programjaival és lehetőségekkel.

Az előadással kapcsolatban felmerülő gondolatokat bontották ki az azt követő panelbeszélgetésben:
 • Karvalits Ferenc, a Wallis Asset Management Zrt. vezérigazgató-helyettese arra a kérdésre, hogy mennyire érdekesek azok a cégek a tőzsdén, amelyek nem számítanak blue chipeknek, azt válaszolta, hogy a Wallis cégcsoport több vállalkozása is kapcsolatban van a tőzsdével (Wallis Ingatlan, Alteo), az ezen cégek növekedéséhez szükséges forrás egy jelentős részét a tőzsdéről szerezték. A tőzsde számukra likviditást, külső felügyeletet, mobilitást, rugalmasságot is jelent, de tudja, hogy van még hova fejlődni ahhoz, hogy felkeltsék az intézményi befektetők figyelmét, erre több tervük is van.
 • Lóga Máté, az MNB Strukturált Finanszírozási Főosztályának főosztályvezetője kitért az MNB új kötvényprogramjára, amelynek elsődleges célja, hogy elősegítse a monetáris transzmissziót, a másodlagos célok között pedig ott van a tőkepiac versenypozíciójának javítása, amikor forrásgyűjtésről van szó. A programmal kapcsolatban kiemelte, hogy a kibocsátók csak hazai vállalkozások lehetnek, a kötvénykibocsátás minimum összege egymilliárd forint, illetve külön kikötés van arra is, hogy mennyi ideje van a cégnek a kötvényeit tőzsdére vinni. A jegybank a kibocsátott összeg felét veszi meg az elsődlegesen piacon, a fennmaradó részre a kibocsátónak kell befektetőket találnia (a másodlagos piaci vásárlással együtt az MNB maximum 70%-ot tulajdonolhat, de egy vállalatcsoporttal szemben maximum 20 milliárd forint kitettséget vállalva). Fontos részként emelte ki a kötvény és a vállalkozás minősítését is, ezt évente közzé is teszik. Elmondása szerint már több mint 100 cég regisztrált az MNB erre kialakított felületén, hogy kötvénykibocsátás útján gyűjtsenek elegendő forrást céljaikhoz. A legfelkészültebb vállalatok a befektetési szolgáltatójukon keresztül már jelezték részvételi szándékukat az NKP-ban, esetükben a hitelminősítés folyamata már meg is kezdődhet.
 • Máté Ferenc, a Duna House Cégcsoport vezérigazgató helyettese és igazgatósági tagja elmondta, hogy érdekes és izgalmas időszak volt megélni a Duna House-nak azt, hogy tőzsdén jegyzett céggé vált. Egyrészről meg kellett felelni a szigorú közzétételi kötelezettségeknek, ugyanakkor érezni lehetett a befektetők részéről a bizalmat, ami sokat segített az ügyek előrelendítésében. Miután még mindig nagyon kevés cég van a magyar tőzsdén, szerinte a kormánynak és a jegybanknak is van még teendője abban, hogy sokkal vonzóbbá tegye a tőzsdét a hazai cégek számára.
 • Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese kitért arra, hogy a BÉT Xtend piaca eddig jó eredményeket mutathat fel. Fontos az is, hogy ez a platform nemcsak a nagy, hanem a kisebb cégek számára is lehetőséget biztosít a tőkegyűjtésre. A magyar háztartások megtakarításai jelenleg extrém magas szinten állnak, ennek becsatornázására a tőkepiacra a tőzsdének is vannak elképzelései és tervei.


MNB: már több mint 100 cég regisztrált az új kötvényprogramba
A következő panelbeszélgetésben azt járták körül a résztvevők, hogy a sikersztorik hajtják-e a régió kockázati-és magántőkepiacát, vagy vannak már olyan vállalkozók, amelyek új irányba viszik ezt a piacot:
 • Nagy Róbert J., a KPMG Tanácsadó Kft. Tranzakciós Tanácsadás / M&A felelőse kitért arra, hogy az általuk levezényelt tranzakciók 70%-a sikersztorinak mondható. Szerinte a magyar vállaaltok körében a generációváltás problémája egyre égetőbb, ezt támasztja alá, hogy a magyar nagyvállalatok jelentős részénél a vezetők átlagéletkora 70 év körüli.
 • Brian Wardrop, az ARX managing partnere arról beszélt, hogy több féle vállalat van itt a régióban, más vezetési stílussal és elképzeléssel, de az mindenképpen pozitív, hogy a vállalatok számára a magántőke, mint forrás egyre elfogadottabb.
 • Hunek Márton, az Ardian igazgatója kifejtette, hogy ők sokkal inkább emberekbe, mintsem cégekbe fektetnek, így a velük való kapcsolat kialakítása nagyon fontos. Hisz abban, hogy a piac egyre érettebbé válik Kelet-Közép-Európában abban, hogy a vállalkozások nem zárják ki a magántőke és egyé alternatív forrásgyűjtési lehetőségeket.
 • Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. alapító tulajdonosa a tapasztalatait osztotta meg a cég növekedésével kapcsolatban: a válság számukra egy lehetőség volt, az élelmiszeriparban ekkor több lehetőség is szembejött velük. Ekkortájt sikerült egy magántőke-befektetőt is bevonniuk növekedési céljaikhoz, aki azóta már kiszállt a cégből. Szerinte a kis és közepes vállalkozásoknak szükségük van tőkére, ha szeretnének tovább növekedni.
 • Nemes Olivér, a Clairfield International partnere szerint nem csak a vállalkozás mérete fontos, legalábbis nem elsőre, mert a legfontosabb, hogy a megfelelő társaságot kell megtalálni a befektetésre. A magántőke-befektetők számára fontos, hogy egy vállalkozás ne azért keressen ilyen befektetőt, mert el akarja adni nekik a cégét, hanem azért, hogy partnerre leljen bennük.


MNB: már több mint 100 cég regisztrált az új kötvényprogramba
A szekció utolsó panelbeszélgetése a társadalmi hasznosságú befektetésekre tért ki, illetve arra, milyen lehetőséget látnak ebben az erre építő alapkezelők:
 • Silke Horáková, a Tilia Impact Ventures társalapítója és partnere kitért arra, hogy szeretnének minél több, társadalmilag hasznos és előremutató tevékenységgel bíró céget segíteni abban, hogy piacra jussanak. Az alap jelenleg a második körös tőkebevonásnál tart.
 • Emilia Mamajova, az Espira Investment társalapító partnere arról beszélt, hogy igyekeznek olyan cégekbe fektetni a tőke egy részét, amelyek menedzsmentjében a nemek aránya kiegyenlített, illetve igyekeznek azokat a célokat is segíteni, ahol női vállalkozók a vezetők.
 • Johannes Weber, az Ananda Ventures alapítója és partnere szerint a társadalmi hasznosságú cégek komoly értékkel bírhatnak, ők ezt az értéket igyekeznek megtalálni és közvetíteni.
 • Eszter Elemér, a HVCA elnöke és a PBG-FMC igazgatóságának elnöke pedig arra tért ki, hogy olyan vállalatokat keresnek, amelyek mérhető társadalmi hasznossággal bírnak. Van már több befektetésre váró jelöltjük is, egybe már megtörtént a befektetés. Vállalkozóként igyekszik azt szem előtt tartani, hogy segítsen másoknak, részben azzal, hogy tanácsot adnak akár a jó vállalatvezetéshez is.


MNB: már több mint 100 cég regisztrált az új kötvényprogramba
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5