Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét
Bank

Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét

Portfolio
Nagy lehetőség előtt áll Magyarország, a közép-kelet-európai régió és a V4-ek, a kockázati-és magántőkepiac előtt nyitott az út a terjeszkedésre és növekedésre, de vannak azért buktatók is. A Portfolio és a HVCA mai közös befektetési konferenciáján az előadók kitértek arra, milyen kilátásokkal bír most Európa magántőkepiaca, a konferencia főelőadója, Hortobágyi T. Cirill pedig arról beszélt, a sikeres befektetés nem mindig pénzben mérendő.
Eszter Elemér,a HVCA elnöke és a PBG-FMC igazgatóságának elnöke köszöntő beszédében kitért arra, hogy nagy lehetőség előtt áll most Magyarország, a régió és a V4-ek is, az már csak ezeken az országokon múlik, hogy megragadják-e az alkalmat a terjeszkedésre és a növekedésre a kockázati- és magántőkepiacon. Ezen lehetőségek kiaknázásáról szól majd a mai konferencia.

A konferencia főelőadója Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság főapátja, aki előadásában arra tért ki, hogy lehet értékelni olyan befektetést, mint amit az egyházak, vagy éppen Szent Benedek végeznek:
 • Szent Benedek befektetését nehéz lenne objektíven értelmezni, mert ő emberekbe fektetett be, és az volt a célja, hogy az emberekben érjen el változást. Az emberekbe történő befektetésnek természetesen van materiális vonzata is - mondta.
 • A szerzetessé válás az elkötelezettség mértékét is mutatja, a szerzetesi élet célja, hogy egy belső szabadság alakuljon ki az emberekben, de ennek külső keretei vannak (imádság, olvasás, munka, illetve a közösség).
 • Beszélt arról is, hogy 2015-ös adatok szerint sok női szerzetes van ma már, monostorokban például dupla annyi női szerzetes van, mint férfi.
 • Kitért Szent Benedek regulájára, amely az emberek közötti viszonyt szerette volna szabályozni, azt, hogyan viszonyuljanak egymáshoz egy közösségben. A regula szerinte egy olyan SZMSZ, amelyben a boldogulás és a boldogság a cél, így a vezető szerepe kettős: elő kell segítenie a szervezet sikerét és egyben az egyént is segítenie kell elérnie céljait.
 • A lelkiséget élő ember jellemzői szerinte az engedelmesség (együttműködési készség), az alázat (helyes önismeret, elfogadott énkép), a jó buzgóság (kreatív tettrekészség), valamint a hallgatás (kifinomult figyelem) - szerinte mindezek hozzásegítik a főapátságot, hogy olyan gazdasági tevékenységekkel foglalkozzanak, mint borászat, turizmus.
 • Sok vállalkozás jellegű tevékenységük is van az apátságnál: turizmus, pincegazdaság, étterem, vendégház, ajándékboltok, apátsági termékek. Az üzemeltetési költségük idén mintegy 4 milliárd forintot tesz ki, a cégeik árbevétele mintegy 1,2 milliárd forint éves szinten.
 • Az évek során kialakult az apátság körül a gazdasági lét számos formája, intézmények, vállalkozások, ezek esetében azt szeretné elérni, ha ez a két terület átadná egymásnak a tudását.
 • Turisztikai fejlesztési terve is van az apátságnak, ami az azt övező terület fejlesztését célozza. A cél, hogy az ide látogató turisták 2-3 napot is el tudjanak tölteni Pannonhalmán.
 • Előadása végén kitért arra, hogy az 1500 éves múltjuk után is hiszi, hogy van jövője az apátságnak, már csak azért is, mert van még mit tanítani az embereknek.


A pannonhalmi főapáttal nemrég megjelent interjúnkban a hitélet és az üzlet párhuzamosságairól, a fejlesztési tervekről és saját menedzsment-elképzeléseiről is beszélt:

Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét
Tim Wright, a DLA Piper londoni irodájának Private Equity vezetője és partnere az európai magántőkepiacba adott betekintést előadásában:
 • Az európai magántőke-piaci befektetési darabszám tavaly kissé visszaesett 2017-hez képest, de a tranzakciók érétke nőni tudott.
 • A felvásárlási aktivitás Európában rekord magas szinten jár, ehhez az is hozzájárul, hogy a bankok és hitelezők egymással versengve igyekeznek forrást biztosítani az ilyen ügyletekhez.
 • Tavaly Franciaország, a Benelux államok, Olaszország és az északi országok is nagy nyertesei voltak a felvásárlási piacnak a tranzakciók értékét és számát is tekintve, míg a britek és a törökök esetében a tranzakciók értéke és darabszáma is visszaesett. A britek esetében ez nyilván összefügg a Brexit körüli bizonytalanságokkal.
 • A közép-kelet-európai régióban közel 13%-kal nőtt a tranzakciók értéke tavaly az éves összevetésben, de a tranzakciószám több mint 20%-kal csökkent.


Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
usa wall street trader