Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét
Bank

Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét

Portfolio
Nagy lehetőség előtt áll Magyarország, a közép-kelet-európai régió és a V4-ek, a kockázati-és magántőkepiac előtt nyitott az út a terjeszkedésre és növekedésre, de vannak azért buktatók is. A Portfolio és a HVCA mai közös befektetési konferenciáján az előadók kitértek arra, milyen kilátásokkal bír most Európa magántőkepiaca, a konferencia főelőadója, Hortobágyi T. Cirill pedig arról beszélt, a sikeres befektetés nem mindig pénzben mérendő.
Eszter Elemér,a HVCA elnöke és a PBG-FMC igazgatóságának elnöke köszöntő beszédében kitért arra, hogy nagy lehetőség előtt áll most Magyarország, a régió és a V4-ek is, az már csak ezeken az országokon múlik, hogy megragadják-e az alkalmat a terjeszkedésre és a növekedésre a kockázati- és magántőkepiacon. Ezen lehetőségek kiaknázásáról szól majd a mai konferencia.

A konferencia főelőadója Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság főapátja, aki előadásában arra tért ki, hogy lehet értékelni olyan befektetést, mint amit az egyházak, vagy éppen Szent Benedek végeznek:
 • Szent Benedek befektetését nehéz lenne objektíven értelmezni, mert ő emberekbe fektetett be, és az volt a célja, hogy az emberekben érjen el változást. Az emberekbe történő befektetésnek természetesen van materiális vonzata is - mondta.
 • A szerzetessé válás az elkötelezettség mértékét is mutatja, a szerzetesi élet célja, hogy egy belső szabadság alakuljon ki az emberekben, de ennek külső keretei vannak (imádság, olvasás, munka, illetve a közösség).
 • Beszélt arról is, hogy 2015-ös adatok szerint sok női szerzetes van ma már, monostorokban például dupla annyi női szerzetes van, mint férfi.
 • Kitért Szent Benedek regulájára, amely az emberek közötti viszonyt szerette volna szabályozni, azt, hogyan viszonyuljanak egymáshoz egy közösségben. A regula szerinte egy olyan SZMSZ, amelyben a boldogulás és a boldogság a cél, így a vezető szerepe kettős: elő kell segítenie a szervezet sikerét és egyben az egyént is segítenie kell elérnie céljait.
 • A lelkiséget élő ember jellemzői szerinte az engedelmesség (együttműködési készség), az alázat (helyes önismeret, elfogadott énkép), a jó buzgóság (kreatív tettrekészség), valamint a hallgatás (kifinomult figyelem) - szerinte mindezek hozzásegítik a főapátságot, hogy olyan gazdasági tevékenységekkel foglalkozzanak, mint borászat, turizmus.
 • Sok vállalkozás jellegű tevékenységük is van az apátságnál: turizmus, pincegazdaság, étterem, vendégház, ajándékboltok, apátsági termékek. Az üzemeltetési költségük idén mintegy 4 milliárd forintot tesz ki, a cégeik árbevétele mintegy 1,2 milliárd forint éves szinten.
 • Az évek során kialakult az apátság körül a gazdasági lét számos formája, intézmények, vállalkozások, ezek esetében azt szeretné elérni, ha ez a két terület átadná egymásnak a tudását.
 • Turisztikai fejlesztési terve is van az apátságnak, ami az azt övező terület fejlesztését célozza. A cél, hogy az ide látogató turisták 2-3 napot is el tudjanak tölteni Pannonhalmán.
 • Előadása végén kitért arra, hogy az 1500 éves múltjuk után is hiszi, hogy van jövője az apátságnak, már csak azért is, mert van még mit tanítani az embereknek.


A pannonhalmi főapáttal nemrég megjelent interjúnkban a hitélet és az üzlet párhuzamosságairól, a fejlesztési tervekről és saját menedzsment-elképzeléseiről is beszélt:

Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét
Tim Wright, a DLA Piper londoni irodájának Private Equity vezetője és partnere az európai magántőkepiacba adott betekintést előadásában:
 • Az európai magántőke-piaci befektetési darabszám tavaly kissé visszaesett 2017-hez képest, de a tranzakciók érétke nőni tudott.
 • A felvásárlási aktivitás Európában rekord magas szinten jár, ehhez az is hozzájárul, hogy a bankok és hitelezők egymással versengve igyekeznek forrást biztosítani az ilyen ügyletekhez.
 • Tavaly Franciaország, a Benelux államok, Olaszország és az északi országok is nagy nyertesei voltak a felvásárlási piacnak a tranzakciók értékét és számát is tekintve, míg a britek és a törökök esetében a tranzakciók értéke és darabszáma is visszaesett. A britek esetében ez nyilván összefügg a Brexit körüli bizonytalanságokkal.
 • A közép-kelet-európai régióban közel 13%-kal nőtt a tranzakciók értéke tavaly az éves összevetésben, de a tranzakciószám több mint 20%-kal csökkent.


Pannonhalmi főapát: nem mindig a pénz méri egy befektetés sikerét
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock