Bank

Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők

Portfolio
A magyar kockázatitőke-piac az egyik legfejlettebb a közép-kelet-európai régióban, mégis sokkal kevesebb itt a magántőke és tranzakciós lehetőség, mint például Romániában vagy Csehországban. A Portfolio és a HVCA közös befektetési konferenciáján elhangzott, hogy még mindig nagyon kevés tőke áll rendelkezésre az induló vállalkozások számára, sokkal több angyalbefektetőre és inkubátorházra lenne szükség.
Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója magyar innovatív ökoszisztémákról és azok fontosságáról beszélt előadásában:
  • Előadásában kitért arra, hogy a magyar kockázatitőke-piac az egyik legfejlettebb a kelet-közép-európai régióban. Csakhogy Csehországhoz és Romániához képest a magyar piacon kevesebb magántőke-befektetési és felvásárlási lehetőség van és sajnos a globális befektetők is többnyire hiányoznak a piacunkról.
  • Kitért arra is, hogy az induló vállalkozások számára rendelkezésre álló tőke még mindig nagyon kevés, szükség lenne több angyalbefektetőre és inkubátorházra. A Hiventures igyekszik ezt a piaci rést betölteni a források terén azzal, hogy támogatják a megvető tőke előtt álló és növekedési fázisban lévő cégeket.
  • Beszélt arról is, hogy igyekeznek szorosan együttműködni a társbefektetőkkel, emellett a vállalkozások minden életciklusában megfelelő forrást biztosítani. A Hiventuresnél jelenleg a magvető tőke előtti, a magvető és a növekedési fázisban lévő cégek számára biztosítanak forrást. Sok befektetést hajtanak végre orvosi technológiával foglalkozó cégekbe és médiacégekbe is.


Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők
Az előadást követő panelbeszélgetés az EU-s és állami pénzek szerepét járta körbe a kockázatitőke-piacon:
  • Tanja Emmerling, a High-Tech Gründerfonds berlini irodájának vezetője arról beszélt, hogy volt idő, amikor még senki sem akart kockázatitőkét igénybe venni, illetve hiányoztak is ezek a cégek a piacról, így fontos szerepe volt az államnak a finanszírozásban.
  • Michael Laycock, a British Business Bank szenior befektetési menedzsere kitért arra, hogy a brit kormány már jó ideje részt vesz a kockázatitőke-piacon különféle programokkal, de a befektetési bank még csak pár éve működik. Programjaikkal igyekeznek a korai fázisban lévő cégek számára tőkét biztosítani, ugyanakkor van már lehetőségük növekedési fázisban lévő cégeknek is segíteni a forrásgyűjtésben.
  • Katona Zsolt, a Solus Capital vezérigazgatója arról beszélt, hogy hibrid alapokkal dolgoznak, tehát van benne magántőke és EU-s pénz is. Most az a helyzet állt elő a magyar piacon, hogy rengeteg kihelyezhető tőke áll rendelkezésre, így az alapkezelők igyekeznek felkutatni a befektetésre alkalmas cégeket.


Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
BET
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500
Richter
An oil pumping unit, also known as a
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
széf shutter