Egyetlen ábrán, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság
Bank

Egyetlen ábrán, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság

Portfolio
Történelmi mélypontra, 3 százalékra esett a változó kamatozású hitelek aránya a frissen szerződő lakáshitelesek körében áprilisban, míg az 5 évnél hosszabb kamatperiódusú (10 éves vagy végig fix) lakáshitelek aránya most először átlépte a 60 százalékot. Rendkívül látványos tehát a kamatkockázattól való menekülés.
Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy tegnap megírtuk, áprilisban 83 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a magyar háztartások, ami 21%-kal múlja felül az előző év azonos időszakát. Megnéztük, hogy ez a 83 milliárd forint hogy oszlott meg a különböző kamatperiódusú hitelek között, és azt találtuk, hogy

még soha nem látott arányban vettek fel a magyarok 5 évnél is hosszabb kamatperiódusú hitelt, arányuk ugyanis elérte a 60%-ot - ezek közé lényegében a 10 éves és a mindvégig fix kamatozású lakáshitelek tartoznak. A változó kamatozású lakáshitelek aránya 3%-ra esett a friss szerződések körében.Egyetlen ábrán, hogy menekül a legrosszabbtól a magyar lakosság
Nem mindegy persze, hogy a fix kamatozású hitelek mennyivel drágábbak a változó kamatozásúaknál. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata áprilisban 4,83% volt, miközben a változó kamatozásúaké 3,28%.

Ez azt jelenti, hogy egy 20 évre felvett 10 milliós változó kamatozású lakáshitel kezdeti törlesztőrészlete átlagos változó kamat mellett 57 ezer forint, fix kamat mellett 65 ezer forint. A havi mintegy 8 ezer forintos különbséget tehát azért vállalja be a hitelfelvevő, hogy később ne kelljen nagyobb kamatsokktól tartania.

A másik eset persze az, hogy a jogszabályok "kényszerítik" erre: a fix kamatozású hitelek felvételét az MNB adósságfékszabályai is támogatják, hiszen míg változó kamatozás mellett a nettó jövedelem 25%-áig terjedő kezdeti törlesztőrészlet vállalható csak, legalább 10 éves kamatperiódus mellett ez továbbra is 50%. A nettó 400 ezer forint feletti jövedelműek esetében ez 60%, ez a jövedelemhatár egyébként július 1-től szigorodni fog: 500 ezer forintra emelkedik.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!
BÉT
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
varga mihály MTI