Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
Bank

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!

Portfolio
Tavaly 648 milliárd forintos, az idei első negyedévben pedig 125 milliárd forintos nyereséget ért el a magyar hitelintézeti szektor. Megnéztük, hogy a tavalyi számok alapján melyik bank mekkorát kaszált.
Hitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

A bankok is közzétették auditált éves beszámolóikat az elmúlt hetekben és napokban. A 2018-as évben történt számviteli átállások (jellemzően a nemzetközi IAS 39-ről vagy a magyar számvitelről a nemzetközi IFRS 9 sztenderdre történő váltás) megnehezítik egyes eredmény- és mérlegtételek időbeni, illetve részben bankok közötti összehasonlítását is, ezért ezúttal csak az egyes bankok (konszolidált) mérlegfőösszegének és adózott eredményének bemutatására szorítkozunk.

A mérlegfőösszeg szempontjából Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja természetesen az OTP, pozícióját senki sem veszélyezteti. A második és a harmadik helyen nem történt sorrendváltozás: a K&H és az UniCredit áll a dobogó másik két fokán. Az Erstének és a Raiffeisennek sikerült megelőznie a Takarék Csoportot, így feljöttek a 4-5. helyre, a Takarék a 6. helyen kötött ki. Az EU-s előírások terhét nyögő MKB Bankot a CIB Bank előzte meg a 7-8. helyen, a 9. helyen pedig a Budapest Bankot találjuk.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
A bankok többségének kétszámjegyű százalékos mértékben nőtt a mérlegfőösszege tavaly, ez alól csak a 6%-kal növekvő K&H, az 1%-kal bővülő Takarék Csoport és a 9%-kal visszaeső MKB Bank kivétel. A legnagyobb mértékben a Budapest Bank (+20%) és az Erste (+16%) mérlegfőösszege emelkedett, a harmadik helyen a hosszú évek zsugorodását megfordító CIB található.

Ami az adózott eredményt illeti, az OTP csak Magyarországon csaknem akkora nyerséget ért el, mint az utána következő négy szereplő együttvéve. A teljes OTP nyeresége egyébként nagyobb volt, mint a listánkon szereplő többi banké, 318 milliárd forintos profitja megközelítette a teljes bankszektor profitjának a felét. A hitelintézetek közül háromnak csökkent a profitja (elsősorban a céltartalék-visszaírások kisebb szerepe miatt): a Raiffeisené, a CIB-é és a Budapest Banké. A Takarék Csoport sikerrel fordította pozitívba az eredményét az egy évvel korábbi veszteség után.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
Az idei első negyedévben romló költséghatékonyság és csökkenő céltartalék-visszaírások mellett az egy évvel korábbinál alacsonyabb, 125 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az első negyedévben a hitelintézeti szektor. A tőkearányos megtérülés 10% alá esett, közelítve fenntartható (alacsonyabb) szintjéhez.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
Hogy miért romlott az egy évvel korábbihoz képest a bankszektor jövedelmezősége, azt az alábbi ábra mutatja milliárd forintban kifejezve. A legnagyobb rontó tényező a működési költségek 41 milliárd forintos emelkedése volt, másodsorban az értékvesztés és céltartalék soron látunk romlást, vagyis egyre kisebb az értékvesztés-visszaírás és egyre nagyobb az értékvesztés-képzés szerepe, előre látott módon.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
További részletek a hitelintézetek első negyedévéről:Hitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank