Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
Bank

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!

Portfolio
Tavaly 648 milliárd forintos, az idei első negyedévben pedig 125 milliárd forintos nyereséget ért el a magyar hitelintézeti szektor. Megnéztük, hogy a tavalyi számok alapján melyik bank mekkorát kaszált.
Hitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

A bankok is közzétették auditált éves beszámolóikat az elmúlt hetekben és napokban. A 2018-as évben történt számviteli átállások (jellemzően a nemzetközi IAS 39-ről vagy a magyar számvitelről a nemzetközi IFRS 9 sztenderdre történő váltás) megnehezítik egyes eredmény- és mérlegtételek időbeni, illetve részben bankok közötti összehasonlítását is, ezért ezúttal csak az egyes bankok (konszolidált) mérlegfőösszegének és adózott eredményének bemutatására szorítkozunk.

A mérlegfőösszeg szempontjából Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja természetesen az OTP, pozícióját senki sem veszélyezteti. A második és a harmadik helyen nem történt sorrendváltozás: a K&H és az UniCredit áll a dobogó másik két fokán. Az Erstének és a Raiffeisennek sikerült megelőznie a Takarék Csoportot, így feljöttek a 4-5. helyre, a Takarék a 6. helyen kötött ki. Az EU-s előírások terhét nyögő MKB Bankot a CIB Bank előzte meg a 7-8. helyen, a 9. helyen pedig a Budapest Bankot találjuk.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
A bankok többségének kétszámjegyű százalékos mértékben nőtt a mérlegfőösszege tavaly, ez alól csak a 6%-kal növekvő K&H, az 1%-kal bővülő Takarék Csoport és a 9%-kal visszaeső MKB Bank kivétel. A legnagyobb mértékben a Budapest Bank (+20%) és az Erste (+16%) mérlegfőösszege emelkedett, a harmadik helyen a hosszú évek zsugorodását megfordító CIB található.

Ami az adózott eredményt illeti, az OTP csak Magyarországon csaknem akkora nyerséget ért el, mint az utána következő négy szereplő együttvéve. A teljes OTP nyeresége egyébként nagyobb volt, mint a listánkon szereplő többi banké, 318 milliárd forintos profitja megközelítette a teljes bankszektor profitjának a felét. A hitelintézetek közül háromnak csökkent a profitja (elsősorban a céltartalék-visszaírások kisebb szerepe miatt): a Raiffeisené, a CIB-é és a Budapest Banké. A Takarék Csoport sikerrel fordította pozitívba az eredményét az egy évvel korábbi veszteség után.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
Az idei első negyedévben romló költséghatékonyság és csökkenő céltartalék-visszaírások mellett az egy évvel korábbinál alacsonyabb, 125 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az első negyedévben a hitelintézeti szektor. A tőkearányos megtérülés 10% alá esett, közelítve fenntartható (alacsonyabb) szintjéhez.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
Hogy miért romlott az egy évvel korábbihoz képest a bankszektor jövedelmezősége, azt az alábbi ábra mutatja milliárd forintban kifejezve. A legnagyobb rontó tényező a működési költségek 41 milliárd forintos emelkedése volt, másodsorban az értékvesztés és céltartalék soron látunk romlást, vagyis egyre kisebb az értékvesztés-visszaírás és egyre nagyobb az értékvesztés-képzés szerepe, előre látott módon.

Itt a friss lista: nézd meg, mekkorát kaszált a bankod!
További részletek a hitelintézetek első negyedévéről:Hitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Robert Rooney, Morgan Stanley