Megfeleződött a nem teljesítő hitelek aránya az EU-ban
Bank

Megfeleződött a nem teljesítő hitelek aránya az EU-ban

MTI
Az Európai Bizottság friss adatai szerint az uniós bankszektorban a kockázatok csökkentésére irányuló erőfeszítések gyümölcsözőek, a nem teljesítő hitelek száma továbbra is csökken - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa szerdán.
Sajtótájékoztatóján Dombrovskis elmondta, a nem teljesítő hitelek (NPL) uniós helyzetéről szóló negyedik éves előrehaladási jelentés szerint az ilyen hitelek száma a 2008-as gazdasági válságot megelőző szint felé halad. Állományuk három év alatt 133 milliárd euróval csökkent, az NPL aránya a bankok teljes hitelállományán belül átlagosan 3,3 százalék volt, 2014 óta megfeleződött.

Az NPL-állomány csökkenése hozzájárul a bankszektor megerősödéséhez, "bankjaink ma tőkeerősebbek, és jobban fel vannak készülve egy esetleges gazdasági sokk átvészelésére" - mondta Valdis Dobrovskis, a bizottság alelnöke.

Egyes országok esetében mindenesetre még mindig nagyon magas a kétes kinnlevőségek aránya. Így például Görögországban 43,5 százalék, Cipruson 21,9 százalék, Olaszországban pedig 9,5 százalék. A bizottság azonban hozzáteszi, hogy az olasz bankoknak az utóbbi három évben 103 milliárd euróval sikerült csökkenteniük rossz hiteleik állományát.

Az uniós biztos arra szólította fel egyebek mellett az uniós tágállamok pénzügyminisztereit, folytassák erőfeszítéseiket a nem teljesítő hitelek megszüntetése érdekében, hogy a bankszektor még erősebbé váljon. A bankok szabályozására és felügyeletére vonatkozó erőteljesebb keretrendszerről a közelmúltban született megállapodás értelmében a tagországoknak tovább kell lépniük a bankunió megvalósításában a kockázatok csökkentésében elért eredmények megtartása érdekében- húzta alá Dombrovskis.
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!