Autósok és leendő nyugdíjasok húzzák a magyar biztosítókat
Bank

Autósok és leendő nyugdíjasok húzzák a magyar biztosítókat

Portfolio
A Magyar Biztosítók Szövetségének friss adatai szerint 8,5%-kal növekedett tavaly a magyar biztosítási piac díjbevétele, a nem-élet üzletág motorját a kgfb, az élet üzletágét a nyugdíjbiztosítások jelentették. Már közel 200 ezren töltötték le telefonjukra a biztosítók E-kárbejelentőjét.
Az MNB korábban megjelent adatai alapján a biztosítási piac 2018-as éves teljesítményéről itt, 2019. első negyedéves alakulásáról itt, az egyes nagyobb biztosítók 2018-as éves teljesítményéről itt írtunk. Az MNB tegnap közzétett kockázati jelentése is elemzi a biztosítási szektor helyzetét, ennek lényegét itt mutattuk be.

Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján ismertette (cikkünk ábrái az MNB adatait mutatják):
 • Míg az MNB adatai szerint tavaly 7,1%-kal emelkedett a magyar biztosítási szektor díjbevétele, a MABISZ adatai 8,5%-os emelkedést mutatnak (az MNB adataiban a fióktelepek, a MABISZ adataiban a nem MABISZ-tagok adatai nem szerepelnek, ez az eltérés oka). A biztosítási szektor díjbevétele tavaly először átlépte az 1000 milliárd forintot, a növekedés motorját a nem-életbiztosítások jelentik.


Autósok és leendő nyugdíjasok húzzák a magyar biztosítókat
A nem-életbiztosítások körében relatív mértékben a betegségbiztosítások (+55%), a szakmai felelősségbiztosítások, az utasbiztosítások és a balesetbiztosítások (+21%) nőttek a legjobban. A betegségbiztosítások 13,2 milliárd forintos, a balesetbiztosítások 12,4 milliárd forintos díjbevételt értek el. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele 15,1%-kal emelkedett, a lakossági vagyonbiztosítások 5,6%-kal nőttek.

Autósok és leendő nyugdíjasok húzzák a magyar biztosítókat
 • Az életbiztosításokon belül a nyudíjbiztosítások díjbevétele elérte a 69 milliárd forintot 26%-os emelkedés után. Bár a nem nyugdíjcélú unit-linked biztosítások önmagukban visszaestek, a nyugdíjbiztosítások több mint 70%-ban unit-linkedek.


Autósok és leendő nyugdíjasok húzzák a magyar biztosítókat
 • A kárráfordítások szempontjából nem volt intenzív a tavalyi év, ezek mindössze 1,8%-kal emelkedtek, 614 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. A kgfb-nél ezen belül 11%-os, a casco esetében 9%-os volt az emelkedés, a többi szegmens csökkenése a természeti katasztrófák elmaradásának köszönhető.


Autósok és leendő nyugdíjasok húzzák a magyar biztosítókat
 • Sikeresnek tartják a MABISZ digitális kárbejelentőjét, az applikáción keresztül 2700 kárbejelentést regisztráltak már.
 • A június 26-áig kötelező ügyfélazonosítási kötelezettség a biztosítási szektorra ugyanúgy vonatkozik, mint a bankokra, bármilyen pénzügyi tranzakciónál problémát okozhat ennek elmaradása. A kifizetések azonosítás után történhetnek meg. Nem tud a MABISZ pontos számokat arról, milyen arányban történtek meg a biztosítói ügyfélazonosítások.


Az E-kárbejelentőről a sajtótájékoztatón elhangzott: a január 8-ai indulás óta közel 200 ezren töltötték le és 2700 kárt jelentettek be vele. A Századvég által végzett kutatás azt mutatja, hogy a lakosság fele hallott már az applikációról. A válaszadók kétötöde tervezi használni az applikációt, közel ötöde biztosan, másik ötöde valószínűleg nem. Az esetek 80%-ában 35-40 perc a bejelentés időtartama, ami közel van a papíralapú kitöltéshez, ugyanakkor rengeteg időt spórol meg az autós a további adminisztráció során.

Tovább fejlesztik a biztosítók a rendszert: a 2019-es év első fejlesztési csomagja júliusban kerül élesítésre az E-kárbejelentőnél, és az alábbi fő igényeket fogja kiszolgálni:
 • külföldi biztosító, illetve biztosítatlan jármű mezők felvétele,
 • tulajdonos, üzemben tartó értesítése (pl. lízingcégek ezzel kapcsolatos igénye miatt),
 • QR-kód olvasás mentett képről, dokumentumról,
 • becsült kárérték megadása a felek részéről,
 • szemle helyszín mező megadásának bővítése szerviz címmel,
 • piszkozat mentése a Személyes adatok menüpontban,
 • E-kárbejelentő felhasználók aktív elégedettségi felmérésnek elindítása


Szeptember elejére jön is az újab verzió, ennek céljai:
 • további gépjárműbiztosítási funkciók (casco) beépítése,
 • dologi kár felvétele,
 • vontatmány adatainak megadása,
 • felhsználói élmények javítása.


A Századvég által készített Biztosítási Bizalmi Index (BIBIX) legfrissebb értékeit is bemutatták a MABISZ sajtótájékoztatóján. Az adatok azt mutatják, hogy stabilan közepes a biztosítók iránti bizalom (100-as skálán 52,4 pontról 51,9 pontra csökkent egy év alatt), a biztosítók a bankokkal esnek hasonló megítélés alá. A biztosítókkal való elégedettség azonban elég magas, a teljes index 81,7 pontot, a kgfb elégedettségi index 83,3 pontot mutat, az egyéb biztosításoknál ez 78,7 pont. Az értékek javulást jeleznek, különösen a kgfb-károsultak részéről.
President Donald J. Trump welcomes Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu
Saudi Prince and Saudi Minister of Defence Mohamed Bin Salman Bin Abdul Aziz Al Saoud
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg
starbucks - plaza Chicago
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
ai5