Augusztus 31-ig kaphat haladékot a banki azonosítás
Bank

Augusztus 31-ig kaphat haladékot a banki azonosítás

Portfolio
Augusztus 31-ig halaszthatja a banki azonosítás határidejét a kormány - derült ki a Varga Mihály által ma beterjesztett törvénymódosító javaslatból.
A törvényjavaslat szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 79. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

A szolgáltató - a 13. § (8) bekezdésétől eltérően - 2019. augusztus 31-ét követően köteles az ügyleti megbízás teljesítését megtagadni, ha
  • az ügyféllel 2017. június 26. előtt létesített üzleti kapcsolatot
  • az ügyfél vonatkozásában az ügyfél-átvilágítási intézkedéseket 2019. augusztus 31-ig nem végezte el, és
  • az ügyfél vonatkozásában a 7-11. §-ban és a 19-20. §-ban meghatározott ügyfél-átvilágítás eredményei 2019. augusztus 31-ig nem állnak teljeskörűen rendelkezésére.


Az indoklás szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le. A törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek.

Tegnap nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, a bankok kérésére halaszthatják a banki azonosítás határidejét, a bankszövetség közölte: a határidő szeptember 30-ig való kitolását kérik. A bankszövetség indoklása az volt, hogy a bankok a nyári hónapokban az új családtámogató konstrukciókra szeretnének fókuszálni.

Már csak kevesebb mint egy hét van a határidő lejártáig (június 26). Ha nem halasztanák el a határidőt, és ha valakinél addig nem történne meg az adategyeztetés, és szükség is lett volna rá, akkor zárolják a számláját. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem lehet majd, ameddig a teljeskörű információk nem állnak a szolgáltatók rendelkezésére. A befizetéseket, csoportos beszedéseket ugyanakkor nem érinti a zárolás.

Gulyás Gergely tegnap azt is hozzátette, mindössze egy rendeletmódosításra van szükség, de szerintünk azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló törvény határozza meg, hogy a pénzintézetek miképpen kötelesek azonosítani az ügyfeleiket, és hogy milyen szintű azonosítással mi mindent tehetnek. Ez egy EU-szabályozás alapján írt törvény, melyhez kapcsolódik egy MNB-rendelet is, vagyis az egész EU-ban ez a határidő van érvényben.

A törvénymódosítás menete egy törvénymódosító-javaslat beadása (ez megtörtént), megszavazása, és a módosítás kihirdetése, aminek meglehetősen gyorsan meg kell történnie, tekintettel a jövő hét szerdai határidőre. A beadvány egy hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, mely szerint a javaslat a kihirdetése napján 18 órakor lép hatályba.

A határidő nem egységes Európában, és elképzelhető, hogy az EU-s szintű szabályozás lehetőséget ad a határidő módosítása - akár Magyarországra nézve negatív következmények nélkül. Az uniós irányelvben egy utalás van a 2019 június 26-ai időpontra:

A Bizottság 2019. június 26-ig jelentést készít ezen irányelv végrehajtásáról, és azt benyújtja az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz.

1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mogo_sajat