Rontott a magyar bankszektor megítélésén a Moody's
Bank

Rontott a magyar bankszektor megítélésén a Moody's

MTI
Portfolio
Stabilra változtatta kedden a magyar bankrendszer kilátását az eddigi pozitívról a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő.
A hitelminősítő mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar bankok kockázatleépítési folyamata jórészt befejeződött, és a továbbiakban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere már korlátozottabb lesz.

A stabil kilátást a bankok finanszírozási és tőkehelyzete illetve a magyar gazdaság növekedése támogatja, a magyar bankszektor kilátását ugyanakkor azért változtatja a Moody's a felminősítését lehetőségét fenntartó pozitív helyett az ezzel nem kecsegtető stabilra, mert a bankok a kockázatos eszközeinek leépítése a végéhez közeledik, és a további javulás a bankok hiteleinek minőségét tekintve már korlátozott lesz a következő 1-1,5 évben. A hitelek minősége lassabb ütemben fog javulni, a Moody's szerint a bankok nem teljesítő hitelállománya 2019 végére 5,5 százalék körül fog alakulni a 2018 végi 6,2 és a 2016 végi 15 százalékhoz képest.

A háztartások fogyasztása, a magán- és az EU-s befektetések egyaránt fűtik a gazdaságot. A hitelezés növekedése erős marad a következő 12-18 hónapban elsősorban a belföldi háztartások esetében, de ezután mérséklődni fog a növekedés. A bankok tőkepuffere és finanszírozási kondíciói stabilak de a szektor profitabilitása csökkenni fog ahogy a hitelezési verseny miatt a nettó kamatmarzsok szűkülnek, a céltartalék visszaírások normalizálódnak és a működési költségek emelkednek.

A Moody's várakozása szerint a GDP 3,8 százalékkal nőhet 2019-ben, 3,2 százalékkal 2020-ban, még mindig magasan az EU-s átlag (1,9%) felett.

A bankok továbbra is a belföldi bankbetétekre fognak támaszkodni elsődleges finanszírozási forrásként, miközben a likviditási pufferjük szűkül, de továbbra is magas marad. A működési környezet továbbra is kedvező marad.

- mondta Melina Skouridou, a Moody's elemzője.

Nem teljesen világos számunkra, hogy a Moody's miért rontott a bankszektor kilátásán a fenti érvelés mentén, ugyanis azt nem fejtik ki a rövid közleményben, hogy a kockázatos eszközök leépítésével mi volt a baj, például gyorsabb leépítési folyamatot vártak volna-e, vagy más ehhez kapcsolódó okok miatt rontották stabilra a kilátást. Kicsit úgy tűnik, mintha a felminősítés lehetőségét azért vetnék el, mert a bankrendszer abba az állapotba jutott, amelyben már nem tud lényegesen biztonságosabban hitelezni. Ennek fényében viszont az érthető nehezen, hogy eddig mit látott a Moody's máshogy, amiért indokoltnak tartotta a pozitív kilátást.

GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Divatos húzással hozott meglepetést ma reggel az Erste