Bank

Belső ellentétek miatt lényegében összeomlott a "kínai Goldman Sachs"

Portfolio
Felálltak és felmondtak a "kínai Goldman Sachs," a Citic Securities egyik ágának felső vezetői, miután folyamatos belső ellentétek tették lehetetlenné a munkájukat. Ezzel veszélybe került a kínai társaság ambiciózus, nemzetközi terjeszkedési projektje is - írja a Bloomberg.
2013-ban vette meg a kínai kommunista párt kezében lévő Citic Securities a hongkongi CLSA-t, az akvizíció célja a globális terjeszkedés volt: a kínaiak remélték, hogy közvetlenül ringbe tudnak szállni olyan amerikai óriásokkal, mint a Morgan Stanley vagy a Goldman Sachs.

A projekt egyelőre nagyon nehézkesen halad, a CLSA-t nem tudták a kínaiak megfelelően integrálni a Citic struktúrájába. Főleg azután kezdődtek a gondok, hogy 2016-ban a Citicnek új elnöke lett, Zsang Joudzsin, aki inkább a kommunista párt érdekét igyekezett kiszolgálni és ösztönösen bizalmatlan volt a CLSA "idegen" személyzetével kapcsolatosan. A Citic vezetői emellett gyakran reklamáltak, hogy a CLSA-s "régi gárda" túl sokat keres ahhoz képest a bevételhez képest, amit termelnek, míg a CLSA-soknak az nem tetszett, hogy a kommunista párt túlságosan beleszól a munkájukba.

A CLSA egyébként annyira alulteljesített, hogy a kombinált vállalat vezetői állítólag még azon is gondolkoztak, hogy megválnak a cégtől, addig viszont nem jutott el ez a gondolat, hogy nyilvánosan is felvállalják a Citic vezetői. Ehelyett inkább fizetés nélküli szabadságra küldtek 10 napig mintegy 1500 CLSA-dolgozót, eladták a cég amerikai ágát és nem fizettek bónuszokat, ami tovább rontota a morált.

A "kínai Goldman Sachs" elnöke végül idén januárban behívta a CLSA vezetőit egy hotelbe, majd a fejmosás után majdnem mindenki felmondott: több mint 50 közép- és felsővezető hagyta ott a társaságot.

"Csak idő kérdése volt, hogy ez mikor történik meg. Sokkol, hogy ez ilyen sokáig tartott" - kommentálta Paul Schulte, egy szingapúri kutatócég elnöke.

Még kérdéses, hogy pontosan milyen következményei lesz a Citic nemzetközi terjeszkedésére nézve a CLSA vezetőinek távozása, az biztos, hogy az ambiciózus projekt, melynek célja, hogy megegyék a Morgan Stanley és a Goldman Sachs kenyerét, egyelőre parkoló pályára kerül.
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forint készpénz